Power Ranking: "Alltjämt laget att slå"

24 november 2020 12:00

Lagranking - så bra är lagen just nu baserat på form, statistik och känsla (inom parentes syns lagens förändring i rankingen jämfört med förra veckan).


På grund av flera uppskjutna matcher så spelades bara åtta matcher förra veckan och fem lag spelade inte alls. Trots det kommer en "power ranking" även den här veckan, och den ser ut så här:

1 Timrå

Spelade inte alls förra veckan, men har en imponerande segersvit som är uppe i tio (!) raka vinster, och får alltjämt stämplas som laget att slå just nu. Laget kliver in i spel på fredag igen då det väntar hemmamatch mot formstarka Väsby som vann båda matcherna den gångna helgen. Då finns högst sannolikt hemvärvade Jacob Olofsson med i laget. Centern har spelat i Skellefteå de två senaste säsongerna, men är nu tillbaka i klubben som han var med och sköt upp i SHL 2018.

2 Södertälje (+1)

Glödheta just nu. Södertälje har vunnit fem raka matcher - samtliga efter ordinarie tid - och har poäng i sju raka matcher. Formtoppen har cementerat laget som trea i tabellen och man är nu nio pinnar före fyran Västervik (även om man då spelat två matcher mer än smålänningarna). Det mesta taktar i: målvaktsspelet, försvarsspelet och anfallsspelet. Bland annat fått igång sin tredje- och fjärdekedja på ett imponerande sätt senaste veckorna.

3 Björklöven (-1)

Visade upp en otrolig dominans i början av serien, men formen har dalat något sedan dess och spelet imponerade bara måttligt under veckan som gick (även om man då haft ett längre uppehåll innan dess). Lyckades kvittera i slutet mot Västervik och fixa en straffseger, men föll sedan mot Väsby på bortais. Normalt pålitliga kedjan med Fredric Andersson, Alexander Wiklund och Sebastian Selin är poänglös i sex (!) raka matcher, och var också splittrad senast. Letar efter flytet just nu, är känslan.

4 Västerås

Efter poäng i sex av sju matcher så blev det en klar plump mot formstarka Södertälje senast där gästerna vann med 5-2. Tappat spelmotorn Rasmus Asplund medan snidaren Viktor Hertzberg blir borta länge på grund av en hjärnskakning, och har plockat in bulldozern Sam Marklund samt letar efter en ny center för att fylla hålen. Visat en positiv kurva ett tag, men omkastningarna i laget skapar ändå lite osäkerhet inför fortsättningen. Otroligt viktigt att centern Joakim Hillding - äntligen! - spräckt sin målnolla, det är en spelare som VIK behöver ha igång.

5 Mora

Stängt ner verksamheten på grund av covid-19 och inte spelat på snart två veckor. Senaste matchen var 2-8-plumpen mot Karlskoga, men visade bra stabilitet innan dess och - som noterats innan - så kändes den där matchen mer som ett hack i skivan än starten på en dipp, men det återstår att se. Har nästa match schemalagd först andra december.

6 Västervik

Kryssmaskin just nu. Fem av de sju senaste kamperna har slutat oavgjort efter full tid. Svårspelade och har alltjämt fint målvaktsspel från Daniel Marmenlind, men hackar en del offensivt (dock positivt att Viktor Liljegren börjat hitta målmaskorna efter en målsnål säsongsstart). Västervik känns solida, men saknar just nu den avgörande spetsen för att avgöra matcherna. Jonathan Davidsson har börjat komma igång, kan han bli den där "tungan på vågen"-spelaren som laget behöver?

7 Almtuna

Har inte spelat på snart tre veckor - men ska in i spel igen under onsdagen då det väntar bortamatch mot Kristianstad som inte heller spelat på länge. Noterbart är att Almtuna under det ofrivilliga speluppehållet förlängt med NHL-lånen Filip Larsson, Gustav Lindström och Tim Söderlund, som alla blir kvar tills deras respektive klubbar väljer att kalla hem dem. Viktiga besked för Uppsala-laget, så klart.

8 Karlskoga

Sprutade in mål i dubbla hemmamatcher, 8-2 mot Mora och 7-5 mot Tingsryd, innan man stötte på Väsby och väggen Linus Ryttar där det blev en 0-3-torsk i Nobelhallen. Gjorde ändå en helt okej insats senast, och känslan är alltjämt att laget spelar bättre än vissa resultat ger sken av, så räkna med att värmlänningarna kommer att klättra i tabellen. Dock tungt avbräck i toppcentern Gustaf Thorell som blivit skadad.

9 Tingsryd

Spelade ganska bra den gångna veckan, men fick inte så mycket utdelning poängmässigt. Hade 5-5 borta mot Karlskoga tills slutminuten där värmlänningarna kunde avgöra, och gjorde det bra hemma mot Vita Hästen där det dock "bara" blev två poäng till slut efter en 2-1-vinst efter straffar. Fått igång toppkedjan med David Gustafsson (hur länge blir han kvar?), Ludvig Elvenes och Anton Svensson igen, vilket så klart är en nyckel. Vunnit och förlorat varannan match sett över de åtta senaste omgångarna, och fortsätter att plocka kontinuerligt med poäng.

10 Vita Hästen

Svårvärderade just nu. Slog tillbaka MODO med 9-0 på hemmaplan förra tisdagen för att under fredagen 1-2-förlora efter straffar mot Tingsryd. Därtill har poängligaledaren och stjärnan Marcus Sörensen lämnat för att åka till Nordamerika - och även Simon Holmström har försvunnit. Värvningen av ikonen Marcus Eriksson var således viktig (slog till med dubbla assist i debuten). Fortsätter att blanda och ge och letar efter en stabilitet - och det underlättas inte av omkastningarna i laget till följd av spelarförändringarna.

11 Väsby (+3)

Efter nio raka förluster så fick Väsby äntligen till ett trendbrott den gångna veckan där laget tog två meriterande segrar: 3-0 borta mot Karlskoga och 5-3 hemma mot Björklöven. Två imponerande vinster mot två tippade topplag. Stor segerorganisatör i de där kamperna var keepern Linus Ryttar som mest varit backup i höst, men som klev in och storspelade. Väsby har lyft spelet de senaste veckorna och nu har det också börjat ge utslag i poängkolumnen. Känns helt klart på uppgång.

12 MODO (-1)

Åkte på en rejäl käftsmäll förra tisdagen när det blev en 0-7-förlust mot Vita Hästen på bortaplan. "Det är för många spelare som inte gör vad som krävs för att vinna i allsvenskan, som inte förstår vad som krävs för att bli ett bra lag", sa en besviken tränare i form av Pär Styf till hockeypuls.se efter den stjärnsmällen. MODO vann ett par matcher direkt efter att Styf tagit över i båset, men sedan fallit tillbaka igen. Har en hel del att jobba med.

13 Kristianstad (-1)

Inte spelat på snart två veckor till följd av covid-19-fall i A-laget, men ska spela under onsdagen igen. Senaste matchen var 1-9-smällen mot Södertälje, och skåningarna har förlorat de tre senaste matcherna. Till det så har NHL-lånen Jacob Larsson och Joel Kellman lämnat. KIK letar efter ett trendbrott, en vändning på säsongen, och kanske kan det ofrivilliga uppehållet bli ett nytt avstamp. Plockat in William Lagesson från Edmonton Oilers för att stadga upp defensiven.

14 AIK (-1)

Inte spelat på över två veckor till följd av covid-19-fall men går in i spel igen under onsdagen. Bara en seger på de sju senaste matcherna, och gör ett nytt avstamp nu för att hitta formen igen. Plockat in Malte Setkov på backplats, och laget mår säkert bra av en ny injektion i truppen. Hittat en vass keeper i Claes Endre, men behöver få igång både defensiven och offensiven bättre för att det ska lyfta.