Panelen: "De blir ett fortsatt adelsmärke"

8 september 2019 09:00

#14lag14analyser: Tre experter ger sin syn på Tingsryds lag och chanser den här säsongen.


Panelen:
Oskar Tinggren, journalist Smålandsposten
Alexander Jepsen, journalist minhockey.se
Kim Henningsson, bloggare It's All About Taif

Vad säger ni om Tingsryds silly season?

Oskar Tinggren: Jämfört med resterande lag i HockeyAllsvenskan ser det här så klart ut som svagdricka. Det var dock vad man kunde förvänta sig, givet den nya spelarbudget tränaren Magnus Bogren har att röra sig med. Har du inte råd att slåss om etablerade allsvenska spelare får du fynda en division ner, precis som Tingsryd har gjort. Spetsen och poängen som lämnat genom Daniel Öhrn, Kim Tallberg och Daniel Ljunggren har långt ifrån ersatts. Visst finns det potential i ett flertal spelare och visst lär en eller två av poängkungarna från Hockeyettan leverera, men frågan är om det håller i längden. Och på bredden.

Alexander Jepsen: Taif har fått värva efter de ekonomiska ramar som de har. Tycker de har använt budgeten på ett smart sätt och är väldigt nyfiken på vad österrikaren Benjamin Nissner är kapabel till på den här nivån.

Kim Henningsson: Jag önskade att man skulle få in lite mer spets. Det kanske man inte har fått, men målvakten Ljunggren stannade kvar i den grönvita dressen vilket var otroligt viktigt. Elvenes stannade också kvar vilket var en viktig pusselbit - sett till hela silly season så är det ändå okej, med den budgeten man har så kan man inte kräva mer.

Vad är Tingsryds styrka?

Oskar Tinggren: Sett till vad årets burväktare levererat tidigare år och vilka Taif haft mellan stolparna tidigare säsonger ser det på förhand ut som en nedgång på den positionen. Här har man varit bortskämda med namn som Tex Williamsson, Niklas Rubin och Johannes Jönsson. Nu är det upp till bevis för Andreas Ljunggren, de två senare årens stabila tvåa. Bakom honom, en oprövad men talangfull yngling i Arvid Söderblom. Men är det någon i föreningen som konsekvent levererat på en tokhög nivå de senaste säsongerna är det målvaktstränaren Mikael Sandberg. Han tror stenhårt på sina två adepter och det, kombinerat med mer defensivt stabil uppsättning backar och en Ljunggren som sett pigg ut på försäsongen, räcker för att övertyga mig. Målvakterna blir ett fortsatt adelsmärke för Taif.

Alexander Jepsen: Helt klart laget. Det är gruppen som ska göra det den här säsongen.

Kim Henningsson: L-A-G-E-T. Coachparet Bogren/Pilut har verkligen fått ihop gruppen där alla köpt sin roll och man stå upp för varandra som ett LAG.

Vad är Tingsryds svaghet?

Oskar Tinggren: Den enklaste frågan att besvara. En stor fråga tornar upp sig över årets trupp, vem eller vilka ska göra poängen? Det är sedan tidigare bevisat att poängproducerande spelare från Hockeyettan kan ta ett kliv upp och fortsätta leverera. Men har Tingsryds exemplar, av vilka deras offensiv mer eller mindre bygger på, förutsättningarna och omgivningen de behöver för att lyckas med detta? Det är tveksamt.

Alexander Jepsen: Egentligen tycker jag det är svårt att peka på något direkt att ”det där håller inte”. Men visst hade de kanske behövt någon mer spets om vi förutsätter att de vill bli ett topp åtta-lag.

Kim Henningsson: Svagheten är väl ändå samma gamla visa som vart tidigare - spelet i numerärt överläge har inte vart bländade, även om det finns kvalitéer på den fronten. Men har under försäsongen inte fått den utdelning man önskat.

Vem blir årets poängkung i Tingsryd?

Oskar Tinggren: Släng Anton Blombergs, Robin Carlssons, Felix Olssons och Antons Svensson namn i en hatt, skaka runt och dra ett. Lagets enda utländska spelare i österrikaren Benjamin Nissner är på pappret vinnaren till den här titeln, men han har inte övertygat mig ännu. Förstaårssenioren Jakob Heljemos leverans under försäsongens till trots har jag svårt att se hur han ska hålla det poängsnittet under en hel grundserie. Men sätt en kniv vid min strupe och jag svarar... Anton Svensson?

Alexander Jepsen: Joachim Nermark.

Kim Henningsson: Ska jag välja ut någon, så sticker jag ut och säger HockeyEttan-värvningen från Köping, Anton Svensson. En liten Johan Eriksson-typ med näsa för målet och ett riktigt bra skott.

Vem blir årets utropstecken i Tingsryd?

Oskar Tinggren: Jag återanvänder delar av mitt svar kring lagets styrka. Andreas Ljunggren är antagligen en målvakt få andra HockeyAllsvenska lag skulle slåss om för att ta deras förstaspade. Men med en lyckad försäsong i ryggen och under Mikael Sandbergs ledning tror jag att han kommer växa. Om inte springer Arvid Söderblom ikapp och förbi.

Alexander Jepsen: Anton Blomberg.

Kim Henningsson: Oj, den är svår - men någon som imponerat på mig under försäsongen som jag verkligen tro kan blomma ut är Vimmerbyfostrade Jakob Heljemo. En spelare som jag från början var väldigt tveksam till, men som har motbevisat mig och leder den interna poängligan under försäsongen. Skridskoskicklig spelare med ett bra spelsinne som kan hitta sina lagkamrater och även kan spotta in lite poäng.

Hur går det för Tingsryd i år?

Oskar Tinggren: Alla sportchefer drömmer om att värva ihop ett lag där ett plus ett blir minst tre. För Tingsryd känns det som att deras själva existens hänger på just detta. Lyckas man, då kan de slåss om placering bland de åtta främsta. Om inte, då gäller det nog att supportrarna sätter sig ner och hittar något att hålla hårt i. Jag tar den tråkiga mellanvägen och säger att de slutar på tionde plats.

Alexander Jepsen: Taif får kämpa med näbbar och klor för att undvika negativt kvalspel, vilket är perfekt för det här laget. Jag känner mig ganska bekväm i att säga att de inte kommer att behöva spela en kvalserie nedåt, sedan hur högt ovan de hamnar är mer svårbedömt.

Kim Henningsson: Innan försäsongen drog igång så hade jag dom mellan plats 10-14. Men jag tror med ytterst få skador under säsongen så kan dom hamna allt från plats 7-14. Man har verkligen kommit ihop som lag och jag har en bra känsla att Bogren kan få det här laget att lyfta.

» #14lag14analyser