Krieger: "Bästa beslutet jag någonsin tagit"

12 juni 2019 15:00

Collegekarriären är över för Peter Krieger. Nu testar han vingarna i Europa och Västervik - och det finns många kopplingar till Sverige.


Ifjol plockade Västervik in fem nordamerikaner och fick valuta för de investeringarna.

Till kommande säsong har klubben gjort klart med två nya nordamerikaner och det är två killar som inte spelat tillsammans innan men som ändå känner varandra otroligt väl.

Både Peter Krieger och Jake Randolph är nämligen från Minnesota.

– Jake är en bra kompis som jag spelat mot hela karriären, säger Peter Krieger.

– Eftersom vi är från samma ställe så har vi fått möta varandra på olika nivåer. Jag träffade honom personligen först för tre år sedan och sedan dess har vi umgåtts mycket och blivit jättebra vänner.

Kom ni som ett paket till Västervik?
– Ja och nej. Vi båda snackade med Västervik samtidigt. När Västervik frågade om jag kände Jake så smsade jag direkt till honom och skrev att vi pratade med samma klubb. När vi fortstod det ville vi absolut till Västervik och spela tillsammans. Vi blev ett paket efter ett tag kan man säga. Jag tror det kommer att underlätta för oss båda att komma till samma ställe.

Frågan är då... skulle Krieger och Randolph fungera i samma kedja?

– Det är inte upp till mig att avgöra men det hade varit kul om det blir så. Jake är en skicklig och smart spelare. Han har ett väldigt högt hockey-IQ och det är det viktigaste en ishockeyspelare kan ha, det mesta andra går att träna upp, säger Krieger.

Hur är din spelstil då?
– Jag är en tvåvägscenter. Jag arbetar klart defensiven först men vill också bidra i offensiven. Jag brukar skapa en del i powerplay. Tekningarna är också en styrka.

Vi har sett en hel del nordamerikanska centrar hamna som forwards i Sverige, har du spelat vinge något i karriären?
– Lite, men jag är mer komfortabel som center. Sett över de tio senaste säsongerna så har jag spelat center under åtta av dem. Jag kommer mer till min rätt som center med det defensiva jobbet och tekningarna.

Peter Krieger har precis avslutat sina collegestudier i USA.

Där har han rönt stora hockeyframgångar. Han har vunnit mästerskapet med Minnesota-Duluth de två senaste säsongerna.

Titlarna har dock kostat en del.

25-åringen inledde nämligen collegelivet på University of Alaska-Fairbanks, men kände att han ville till ett vinnande lag. Efter två säsonger valde han att skifta college, till University of Minnesota-Duluth. I USA får man dock inte byta college hur som helst, och gör man det får man ta ett års uppehåll från hockeyn.

För Krieger innebar det hockeyuppehåll säsongen 2016/17.

– Det kanske låter konstigt, men så är reglerna. Jag tror att det är så för att det inte ska bytas skola hela tiden, och byter man skola så får man ta en hockeypaus på ett år, säger han.

– Jag började på college i Alaska. Jag hade inte kollat upp så mycket utan tog första bästa erbjudandet jag fick. Jag trivdes där, men kände att jag inte skulle kunna vinna något. Därför valde jag att byta till Minnesota-Duluth. Eftersom säsongen tar slut på våren och den nya inte startar förrän på hösten så var jag borta från hockeyn i ett och ett halvt år.

Hur var det?
– Tufft, helt klart. Jag gick i skolan det året och fick träna med laget, men jag fick inte spela matcher.

Var det värt det?
– Ja, utan tvekan. Att byta skola var det bästa beslut jag någonsin tagit. Det gjorde att jag kunde vinna två mästerskap. Förutom det så mognade jag också som person i och med att jag inte fick spela matcher på ett år. Jag fick lite distans till ishockeyn och kunde se spelet med andra ögon. Jag hade också haft problem med axeln en längre tid, under det året passade jag på att operera den och nu har jag inga problem. Hade jag spelat hade jag kanske inte gjort någon operation, så det var helt klart en bra grej. Ingen vill sitta av ett år utan hockey om man inte är tvungen, men jag kände att jag ville göra det här och jag känner att jag gjorde rätt.

Hur var det att spela igen efter ett och ett halvt år?
– Otroligt skönt. Nästan en surrealistisk känsla.

Att testa proffslivet i Nordamerika efter college var aktuellt, men till slut valde Krieger att dra till Europa istället.

– Jag hade några erbjudanden från AHL, men kände ändå att Europa skulle vara det bästa alternativet för mig, säger han.

– Jag har bara hört bra saker om Sverige så när det kom upp som ett alternativ så var det inte så mycket att fundera över.

Kopplingar till Sverige finns det också gott om:

Kompisarna Justin Crandall, Kyle Osterberg och Kevin Schulze - som alla spelade i HockeyAllsvenskan ifjol - har rekommenderat spel i Sverige.

Peter Kriegers favoritspelare är och har under en lång tid varit Nicklas Bäckström.

Och, efter att han kritat på för Västervik, så fick han reda på att han har en gammelmormor eller gammelfarmor som föddes i Sverige.

– Jag vet inte så mycket mer om det där, men jag kanske kan ta reda på det i Sverige och se om jag har fler släktingar där, säger Krieger.

Just Kevin Schulze spelade i Västervik ifjol och var givetvis en tung referens för Krieger.

– Jag har känt Kevin hela livet. Han bor i Minnesota och jag tränar med honom på sommaren. Han berömmer Sverige. Han säger att om han får chansen att åka dit igen så kommer han ta den. Han säger också att Västervik är en bra startpunkt i Europa och det låter perfekt för mig.

Förväntningarna på Peter Krieger är stora i Västervik.

Han ska vara en av spelarna som leder laget.

– Jag vet inte vad jag har för egna förvänningar egentligen. Jag hoppas kunna komma in och hjälpa Västervik på flera sätt att vinna matcher. Jag har pratat med folk och sett någa matcher från ligan, så jag hoppas vara redo när jag kommer över. Det här är bra chans för mig att visa vad jag kan och jag längtar till säsongen ska dra igång.

» Transfercentralen - full koll på silly season