Rosdahl: "Jag vill visa vem jag egentligen är"

3 augusti 2019 09:00

Kim Rosdahl lämnar Malmö och Skåne för första gången. Nystarten i MODO blir inte bara en ny miljö - utan också chansen att blomma ut offensivt.


Skånska Limhamn HK har producerat ett gäng fina hockeyspelare.

Gustav Nyquist, André Burakovsky, Rasmus Andersson och nu senast Jakob Lilja sitter alla på NHL-avtal och är samtliga fostrade i klubben.

Det är också moderklubb för allsvenska profiler som Victor Öhman, Emil Carnestad, Sebastian Idoff och Kim Johansson, bland annat.

Även Kim Rosdahl har Limhamn HK som moderklubb.

23-åringens karriär så här långt går inte av för hackor med spel i U18-VM och 160 matcher i SHL med Malmö som höjdpunkter.

Det som sticker ut är att han aldrig lämnat Malmö. Det har blivit spel i tre klubbar, alla med bas i just Malmö: Limhamn, Redhawks och Pantern.

I våras skrev Kim Rosdahl på för MODO.

Kommande säsong blir således en nystart på många sätt och vis.

– Det är första gången jag tar steget utanför Malmö, säger Kim Rosdahl.

– Jag sökte en ny utmaning och ville någonstans där jag skulle få spela mycket. MODO gör en fin satsning och det känns bra att följa med på deras resa.

En stor anledning till miljöombytet är att Kim Rosdahl upplever att han fastnat i ett defensivt fack i Malmö. Som ung var han en offensiv lirare, men i SHL har han fått gnugga i de lägre kedjorna.

– Jag kom upp tidigt i Malmös A-lag och de platserna som fanns över i laget var längre ner i hierarkin. Jag tänkte att jag ska göra mitt jobb där och gör jag det bra så kommer jag uppåt. Jag har verkligen gett det en chans, jag har stannat i många år för att jag trivs i Malmö som stad och i Malmö som klubb, och jag har hela tiden haft förhoppningen om att ta mig högre upp hierarkin. Det har dock inte lyckats. Nu känner jag att jag vill testa något nytt. Åka någon annanstans. Jag vill vidare i min karriär och visa vilken spelare jag egentligen är.

De som tänker att MODO värvat en defensiv gnuggare för fjärdekedjan - rollen som han hade i Malmö - kan därmed tänka om.

Kim Rosdahl är i MODO för att vara en offensiv spelare.

– Jag vill och ska utveckla min offensiva del. Jag vill tillbaka till där jag var när jag var yngre. Jag vill vara en mer producerande spelare. Det hårda jobbet ska jag givetvis ha kvar, det kommer man aldrig ifrån, men jag vill addera till en spetsigare offensiv på det.

Det blir en stor omställning?
– Att bli en producerande spelare när man haft en defensiv roll ett tag är inget man blir över en dag. Det gäller att jobba sig till det och nöta detaljer varje dag. Samtidigt vet jag att jag har det i mig. Det handlar om att få förtroende att få vara den spelare jag vet att jag kan vara.

Kanske tuffast att ändra sitt spel från att vara "safe" i en defensiv roll till att våga göra saker med pucken?
– Lite så. Jag behöver komma ifrån det där att bara göra de enkla sakerna. Jag måste bli bättre på att våga misslyckas. Jag måste inse att det inte gör något om jag tappar pucken någon gång. Jag måste våga göra fler saker med pucken. Det sitter mycket i huvudet. Det gäller att tänka annorlunda.

En stor anledning att det blev just MODO är att Björn Hellkvist är tränare där.

– Jag har haft honom tidigare och vet hur han är. Han är en bidragande del i mitt klubbval, säger Rosdahl.

– Det är klart att det är en fördel att han vet hur jag är som spelare men det ger inte mig några fördelar. Jag måste fortsätta visa vem jag är och att jag ska förtjäna en viss roll. Vi hade ett bra snack innan jag skrev på för MODO. Han vill utveckla min offensiva sida och hjälpa mig komma tillbaka till spelet jag hade som yngre. Han tror jag kan klara det och det tror jag också.

Att MODO siktar på en comeback i SHL är ingen hemlighet.

Kim Rosdahl har varit med och gjort den resan med Malmö och kommer således in med viktig kvalerfarenhet.

– Att ha gjort en sådan resa innan har man nytta av. Det året vi gick upp med Malmö hände det mycket: många spelare in och ut, vi var uträknade, det var nästan kört, vi vände på det och sedan gick vi upp efter ett rafflande kval mot Leksand. Den säsongen visade för mig att det framförallt handlar om att ta sig kvalet, det är vad du gör när du väl är där som betyder något, oavsett om du är favorit eller underdog. Det spelar ingen roll vilka spelare du har, allt handlar om vad gruppen gör och åstadkommer tillsammans.

Det är ett nytt liv som väntar Kim Rosdahl.

Dels som hockeyspelare, om han lyckas få offensiven att blomma.

Dels som människa, då han nu lämnar tryggheten i Malmö.

– Det blir annorlunda och längre till familjen och den så kallade tryggheten, men jag tror jag växer som människa av att få stå lite på egna ben även om jag redan nu är ganska självständig. Jag tror att jag kommer må bra av att ta hand om mig själv.

» Transfercentralen - full koll på silly season