Hanneborg: "Har tagit en annorlunda väg"

11 juni 2022 10:00

Kristianstads nya målvakt Jörgen Hanneborg berättar om sin speciella hockeyresa, att flytta hemifrån som 14-åring, landslaget, förväntningarna och tanken kring en norsk duell.


En röd tråd de två senaste säsongerna i Kristianstad?

Starkt målvaktsspel!

För två säsonger sedan storspelade Calle Clang i målburen och var strålande i Playout-matchserien mot Väsby. Han var den enskilt största anledningen att KIK lyckades räddade det allsvenska kontraktet då och han belönades också med Guldgallret som ligans främsta junior.

Den gångna vintern storspelade Frederik Dichow i KIK-buren och var en av grundbultarna i skåningarnas succéartade vinter. Dichow var en av finalisterna till Årets Målvakt i ligan och hade också bäst räddningsprocent av alla med 93,0 %.

Nu har KIK värvat in norske keepern Jörgen Hanneborg.

Kan han följa upp föregångarnas succé?

– Jag blev väldigt imponerad av det som Frederik Dichow gjorde i fjol. Det han och Calle Clang gjort visar att Kristianstad har en bra målvaktstränare som får ut det bästa av sina målvakter, säger Jörgen Hanneborg.

Han ser fram emot att jobba med målvaktstränaren Joel Gistedt.

– Vi har pratat en hel del och jag har fått bra intryck av honom.

FLYTTADE SOM 14-ÅRING

Precis som Clang och Dichow så kommer Hanneborg som ett orutinerat och oskrivet kort till Kristianstad.

– Jag har haft som ambition att spela i HockeyAllsvenskan under flera år, det har varit ett stort mål för mig. Jag ville hit eftersom jag vet hur bra nivån är, hur många spelare som tagit kliv därifrån till större ligor. Det är en bra liga och ett bra skyltfönster. Kristianstad tog fina kliv som lag i fjol, det lockade också, jag tror KIK blir bra för mig, säger 23-åringen.

Norrmannens hockeyresa är speciell. Redan som fjortonåring så valde han att lämna Norge för att flytta till Finland. Allt för att få bättre förutsättningar att bli en bra målvakt.

– Jag har tagit en annorlunda väg, men är väldigt nöjd med valen jag gjort. Jag var ju väldigt ung när jag flyttade och det var en hel del diskussioner innan det blev verklighet, men jag har alltid haft stora ambitioner och velat testa hur långt jag kan nå. Att komma till Finland förändrade mycket. Det var en helt annan konkurrens.

Vad sa dina föräldrar när du skulle flytta som fjortonåring?
– Jag kommer knappt ihåg. Jag bodde hos en familj som pratade svenska, gick i svensk skola. Det är klart det blev en chock att komma dit, speciellt hockeymässigt, men det var en nyttig resa.

När seniorkarriären skulle börja så flyttade du hem till Norge?
– När jag gått ut gymnasiet så hade jag inte vad som krävdes för att ta klivet till Liiga. Att spela i andraligan Mestis var inte aktuellt, då var jag tvungen att jobba vid sidan om hockeyn och det är svårt när man inte har med sig finska språket. Det blev bäst att flytta hem.

SIKTAR MOT VM

Nu har Jörgen Hanneborg gjort fyra säsonger i norska högstaligan, etablerat sig som en toppmålvakt och gjort debut i norska landslaget.

– Jag har varit med landslaget mycket de senaste åren men har bara fått spela en match. Norge har ett par bra målvakter som är framför mig just nu, som Henrik Haukeland och Jonas Arntzen, men det är kul att vara med och tävla mot dem. Jag har varit nära att komma med till VM två år i rad, men har fått stryka på foten till slut båda gångerna. Att ta sig till ett VM är ett stort mål.

Förhoppningen är att prestationerna i Kristianstad ska öppna landslagsdörren på allvar.

– Jag ska komma in och göra det så bra jag kan och försöka hjälpa Kristianstad att göra en lika bra säsong som i fjol. Som alla vill jag spela så mycket som möjligt, säger han och beskriver sig själv:

– Jag är en teknisk målvakt som är bra på skridskorna och är bra på att läsa spelet.

Lars Volden spelar ju i Karlskoga, kanske blir det en helnorsk målvaktsduell i någon match nästa säsong?
– De hade varit kul. Han är en ödmjuk kille som gjort det extremt bra i Karlskoga.

» Transfercentralen 2022