Wallson: "Är ingen som spekulerar"

7 september 2020 15:00

14lag14analyser: Björklöven målas upp som årets stora favorit i HockeyAllsvenskan. Nu berättar tränaren Hans Wallson om nya uppdraget, förväntningarna, truppen, backsidan och nycklarna.


Ifjol vann Björklöven HockeyAllsvenskan i stor stil och slog också nytt poängrekord med bred marginal tack vare sina 121 poäng (tidigare rekordet låg på 109 poäng).

Efter en fin silly season, där sportchefen Per Kenttä fått behålla stommen och kryddat med ett gäng meriterade nyförvärv, så målas Löven upp som en storfavorit inför årets säsong.

– Jo, det har jag också hört. Sådan är branschen, alla har åsikter och det hör till, men jag tillhör inte kategorin som spekulerar utan jag vet vilket hårt jobb det krävs för att vinna något. Den dagliga verksamheten måste vara på topp och det kommer krävas mycket av alla. Vi kan inte bry oss om vad folk tycker eller tänker, det är vi som är på isen och inte media, men vi ser fram emot utmaningen som kommer, säger tränaren Hans Wallson.

– Vi har inte satt upp någon målsättning ännu, men finns en möjlighet att gå upp så är det klart att man blickar mot det. Det är många som drömmer om ett avancemang och det gör vi också.

Hans Wallson är inplockad som ersättare för Joakim Fagervall som försvunnit till SHL och Malmö. 53-åringen har gott om rutin. Han har vunnit dubbla SM-guld med Skellefteå och blivit utsedd till årets tränare i SHL två gånger, men har inte tränat något lag de två senaste åren.

– Jag har levt med hockeyn i hela livet. Jag har varit i föreningslivet och spelat, tränar, kört ismaskin, kokat kaffe och upplevt det mesta, så jag kände för två år sedan att det var dags att kliva utanför bubblan och titta in i den ett tag istället. Jag har följt sporten från sidan och det har varit nyttigt. Det ger perspektiv, för det är lätt att få skygglappar när man bara kör på, säger Wallson.

– Under de här åren har jag startat upp en rörelse som handlar om hockey, utbildning och utveckling. Jag var bredd att köra igång den nu men då kom covid 19-pandemin, så det fick sättas på paus. Planen har hela tiden varit att komma tillbaka till tränaryrket, men jag har inte vetat när. Sedan kom frågan från Löven och det kändes rätt. Nu är jag fulladdad och enormt motiverad.

Stommen i truppen är alltså intakt i och med att sexton spelare stannat kvar. Bland nyförvärven märks meriterade spelare som Kevin Poulin, Daniel Norbe, Kalle Johansson och hemvändaren Daniel Rahimi.

– Det är en bra trupp. Framförallt är stommen kvar, det gör att vi har en stabil och stark grund att bygga kring.

På pappret ser backsidan ruggigt vass ut. Det går att räkna till åtta riktigt bra backar.

Frågan är... finns det istid till alla?

– Det är upp till oss tränare att lösa. Tittar du över en hel säsong med skador och sjukdomar så spelar det ingen roll om vi har femton backar, vi skulle behöva alla ändå. Vi har ingen som sätter sig själv före laget och vad det står på ryggen är sekundärt, så vi har en bra känsla av att det här inte blir några problem. Det är många som vill spela mycket, men alla vill också vinna och då ger man allt oavsett hur många minuter man får spela. Sedan går det att bidra på många sätt, inte bara på isen utan även i gymmet, omklädningsrummet och annat som betyder mycket i slutändan. Som sagt, vi kommer behöva alla spelare vi har.

Vad blir nyckeln för er?
– Det finns många nycklar, men en sak att peka på är att hela föreningen har samma målbild. Oavsett om du spelar, kokar korv eller slipar skridskor så ska alla vara riktade mot samma målbild. Det här handlar inte bara om tränare och spelare, utan det är en hel organisation som ska titta åt samma håll.

Förra säsongen fick ett abrupt slut på grund av covid 19-pandemin.

Björklöven hade sin bästa chans att nå SHL på länge, men det blev aldrig något fullföljt kvalspel. Därmed är det revanschläge i vinter.

– Det är bara att ha respekt för det som hände förra säsongen, det kom en pandemi och stängde dörren för hela världen. Det är lätt att det skapas en frustration, men vi använder den energin till något positivt. Vi tar med oss förra säsongen in i framtiden och det finns en positiv känsla i hela föreningen och staden, säger Wallson.

– Det känns kul att vara med på den här resan som Björklöven gör.

» #14lag14analayser