Truppen: "Satsar på fem transatlanter igen"

11 september 2019 13:00

#14lag14analyser: Västervik satsar på fem nordamerikaner i truppen i år precis som förra säsongen. Här är en titt på Västerviks trupp inför kommande säsong.


Noterbart om Västerviks trupp:

– Västervik har elva spelare kvar sedan ifjol och har värvat in tretton nya spelare. Drygt halva laget är alltså nytt.

– Det blir ett helt nytt målvaktspar i Västervik i vinter sedan succémålvakten Emil Kruse lämnat för Västerås, och sedan backuperna Adam Ohre och Isak Ragnevad sökt sig vidare. De nya målvakterna hämtas från spel utomlands: ungerske målvakten Adam Vay samt svenske Samuel Ward som spelat i Norge de tre senaste åren.

– Västervik har en ung backbesättning. Erik Gustafsson är rena veteranen med sina 26 år. Niklas Folin är 25 år och Adam Plant 24 år - resten är 22 år eller yngre. Västervik har överlag det näst yngsta laget i ligan - och bara en spelare över 30 år (Rob Bordson som är 31 år).

– Västervik inledde förra säsongen med fem nordamerikaner i truppen, och det är samma antal i år. Blott en är dock kvar sedan förra säsongen, nämligen Darren Nowick. De fyra nya transatlanterna är Adam Plant, Rob Bordson, Peter Krieger och Jake Randolph. Fyra av fem nordamerikaner gjorde starka avtryck ifjol, bara en skadedrabbad Gabriel Desjardins blev en miss.

– Darren Nowick blev en publikfavorit ifjol. Amerikanen missade dock Slutspelsserien av två orsaker: en operation som han var tvungen att göra, plus att han skulle bli pappa i samma veva.

– Darren Nowick gjorde näst flest matchvinnande mål i HockeyAllsvenskan ifjol med sju matchavgörande fullträffar.

– Victor Wänghult kom till laget i samband med att transferfönstret stängde i våras och gjorde det så bra under slutspurten att han fick ett nytt kontrakt i våras. 24-åringen sprutade in 55 poäng på 33 matcher med Kumla i HockeyEttan ifjol.

– Victor Öhman lämnade Västervik för Oskarshamn förra sommaren men trivdes inte i nya klubben och kom "hem" redan i november. Det var andra gången som 27-åringen återvände. 2016, efter att Västervik gått upp i HockeyAllsvenskan, skrev han på för Pantern - men platsade inte och återvände till Västervik redan i september.

– Andreas Sundin, invärvad från Frölunda, är son till gamle storbacken Ronnie Sundin som spelat fem VM, ett OS, 705 SHL-matcher, vunnit SM-guld och gjort en (!) NHL-match.

– Det är omöjligt att inte dra paralleller mellan Emil Alba och Oskar Pettersson. Alba hade en marginell roll i MODO och fick inte ut sitt spel, men blommade ut i Västervik ifjol. Pettersson hade samma marginella roll i MODO ifjol - blommar han också ut i Västervik?

TRUPPEN

MÅLVAKTER
30 Adam Vay - NY från Jegesmedvék
90 Samuel Ward - NY från Sparta

BACKAR
7 Niklas Folin
8 Adam Plant - NY från Milwaukee
14 Erik Gustafsson
16 Anton Sundin - NY från Frölunda J20
44 Erik Ullman
47 Henrik Malmström
58 Kim Johansson
73 Alexis Binner - NY från U of Maine

CENTRAR
9 Marcus Westfält - NY från Brynäs
19 Rob Bordson - NY från Dornbirner
20 Peter Krieger - NY från U of Minnesota
70 Jacob Bjerselius

FORWARDS
13 Jake Randolph - NY från Jacksonville
21 Victor Öhman
26 Darren Nowick
28 Emil Alba
40 Erik Aterius - NY från Leksand J20
46 Erik Nyström - NY från Pantern
49 Oskar Pettersson - NY från MODO
65 Victor Wänghult
79 Adrian Elefalk - NY från Brynäs J20
88 Ken Jäger

TRÄNARE
Mattias Karlin
Mikael Johansson

FÖRLUSTER
Emil Kruse, mv, Västerås
Isak Ragnevad, mv, Tranås
Adam Ohre, mv, Timrå
Niklas Enberg, b, oklart
Edwin Johansson, b, Vimmerby
Emil Wahlberg, b, Oskarshamn
Andreas Frisk, b, Mörrum
Alfred Andersson, f, Nybro
Pierre Gustavsson, f, Vimmerby
Alexander Lindqvist-Hansen, f, Herlev
Philip Rondahl, f, Karlskrona
Filip Suchý, f, Piráti Chomutov
Kellen Jones, f, Thurgau
Jens Holmström, f, Vita Hästen

» #14lag14analyser