Athletic Work är igång: "Positiv respons!"

28 oktober 2021 12:15

Athletic Work och HockeyAllsvenskan startade inför den här säsongen ett nytt samarbete som bygger på karriärcoachning för hockeyspelare vilket är en unik satsning i Sverige.


Nu har det gått några veckor och vi tar pulsen på Mathias Kemi på Athtletic Work.

Berätta om dig själv!
– Mathias Kemi, 46 år uppväxt utanför Kiruna. Bor nu i Vaxholm med min familj, tre barn och fru. Har jobbat som chef för Sponsring och Partners för Scandic under tolv år och ansvarat för många kommersiella avtal som Hockeyförbundet och SHL. Har suttit i styrelsen i IK Waxholm i fem år, i styrelsen för Stockholms Ishockeyförbund i sex år och nu i styrelsen för Parasport och Paralympics. Genom barnen har varit lagledare, materialare, speaker och allt möjligt annat som många av oss som är engagerade.

Vad har du gjort sen vi presenterade samarbetet?
– Skapat upplägget för hur detta skall fungera på bästa sätt. Kontakter med utvalda högskolor och universitet, yrkesförberedande skolor och även kompletterande utbildningar, det vill säga läsa upp ämnen. Sedan har jag startat första roadtripen där jag snart har träffat samtliga klubbar fysiskt på plats. Viktigt att skapa relation och också få både förståelse för upplägget och förtroende för både mig som person och möjligheterna.

Vilka träffar du i klubbarna?
– Första mötet sker med sportcheferna eller klubbchef, i något fall har jag även träffat representanter från klubbens styrelse.

Vad berättar du för lagen?
– Det jag går igenom i första steget det är att gå igenom syftet. Det vill säga att det är viktigt att redan under sin karriär som hockeyspelare börja tänka på nästa steg, det vill säga att spelaren skapar en trygghet genom till exempel utbildning. Tid finns att även studera på distans och exempelvis på halvfart samtidigt som du är hockeyspelare. Jag är övertygad att dom som hoppar på en utbildning också kommer att känna sig tryggare även som spelare och när karriären som hockeyspelare är över då finns redan en karriärväxling inom räckhåll.

Hur har responsen varit?
– Responsen har varit mycket positiv, jag har inte mött någon som är negativ. Alla förstår fördelarna med detta. Jag är också tydlig med att jag kommer vara behjälplig med alla steg, det vill säga att det inte kommer att läggas något tungt i knät på klubben. Vi gör detta tillsammans, min roll är att vara karriärcoach framåt för spelare och ledare.

Vad är nästa steg?
– Inom kort kommer jag att börja med de första spelarträffarna där jag på ett lättsamt sätt kan förklara fördelarna med upplägget och varför detta är viktigt. Sedan är det ändå upp till varje spelare att vilja ta del av detta, det vill säga det är en kanonmöjlighet som självklart är frivillig.

Gabriel Monidelle, VD HockeyAllsvenskan, är glad över att samarbetet blivit verklighet och att arbetet startat:

– Oerhört roligt att det här arbetet är igång, jag tror att det här kommer stärka våra klubbar som arbetsgivare på sikt och det som stärker våra klubbar gör också ligan bättre. Att vi på ett proffsigt och strukturerat sätt kan erbjuda karriärmöjligheter för våra spelare både under deras tid som hockeyspelare men framförallt när de lägger rören på hyllan känns riktigt bra i hela kroppen. Det ska bli extra spännande att se hur många av våra spelare som sen bestämmer sig för att påbörjar högskoleutbildningar på distans som passar alldeles utmärkt att kombinera med en aktiv hockeykarriär på elitnivå i HockeyAllsvenskan, säger Monidelle.