Panelen: "Stommen i laget är stabil"

26 maj 2022 10:00

Tre experter ger sin syn på Moras silly season - hur den har sett ut så här långt, styrkor och svagheter och vad mer som måste in i truppen.


Panelen:
Christoffer Landgren, journalist Mora Tidning
Andreas Hanson, kommentator C More och Rego
John Wikberg, bloggare Dragskott på sportbloggare.com

Vad säger ni om lagets silly season så här långt?

Christoffer Landgren: Laget har haft en ganska svag öppning på silly season med tanke på att de tappade två av sina bästa spelare från förra säsongen, i Matteus Ward och Axel Bergkvist. Det kan bli bättre än så här. Än så länge har laget bara fått in en back i Johannes Johannesen (från Västervik) och två forwards i Fabian Ilestedt (från Vita Hästen) samt Kevin Engvall (från Rögle BK). Att kunna värva från SHL är ett gott betyg för klubben, men det var trots allt en ung spelare utan verklig rutin.

Andreas Hanson: Förra säsongen var ett steg tillbaka under Johan Hedbergs ledning och det är med spänning man följer hur Mora IK med Andreas Hägglund som ny sportchef bygger för att göra det bättre nästa säsong. Det stora tappet är förstås Axel Bergkvist som betydde mycket på alla sätt och vis. Men det är lätt att glömma att man inte fick den utväxling man tänkt på värvningar som Gustav Berglund, Paul Bittner, Emil Oksanen och Bobby MacIntyre förra säsongen, och jag ser fortfarande ett hål i truppen efter Viktor Amnér som man aldrig riktigt täppte till. Ska man täppa till det hålet nu? Det verkar råda delade meningar om huruvida backsidan är klar eller inte och i nuläget ser jag den inte som starkare än ifjol. Forwardssidan känns dock mer stabil med fler säkra kort än förra säsongen, men är det en totalt sett en besättning utespelare för topp sex-placering just nu? Tveksamt i min bok. Målvaktssidan är också ett frågetecken än så länge. Sammanlagt är det för tidigt att tycka till om ifall Mora är ett lag för toppen eller mitten av tabellen 22/23.

John Wikberg: Det ser lovande ut för Mora hittills. Inte minst med tanke på att exempelvis Johan Persson och Lukas Wernblom har förlängt. Två spelare som skulle kunna prestera på SHL-nivå i rätt miljö och med nog mycket förtroende. Jag tycker även att det har värvats relativt intressant. Framför allt vad gäller underskattade Fabian Ilestedt.

Vad är styrkan i lagbygget?

Christoffer Landgren: Styrkan i lagbygget är utan tvekan att de fått behålla alla spelare i förstakedjan. Just dessa tre forwards, Daniel Ljunggren, Johan Persson och Måns Carlsson, visade sig oerhört nyttiga för laget under föregående säsong. De skapade inte bara bra stämning på isen, utan också vid sidan av. Stommen i laget är stabil nog när de kunnat förlänga med så många spelare från förra säsongen.

Andreas Hanson: Just nu är det forwardssidan ändå, och framförallt att man lyckades förlänga med Daniel Ljunggren, Johan Persson och Lukas Wernblom – där har man många poäng säkrade och ledande spelare som man kan lita på.

John Wikberg: Den spetsiga forwardsbesättningen. Mora står sig mycket väl i jämförelse med många seriekonkurrenter när det gäller bygget av forwardssidan som läget är nu. MIK har redan några lirare med det lilla extra framåt med kapacitet att hamna högt upp i poängligan om allt klaffar.

Vad är svagheten i lagbygget?

Christoffer Landgren: Svagheten just nu ligger i defensiven. Framförallt behöver de en ny målvakt som kan backa upp, eller ersätta, Andreas Ljunggren i mål. Denne Ljunggren fick inte lika mycket speltid under senare delen av säsongen som han fick under den inledande. Detta kan ha påverkat hans självförtroende och rentav hans spelförmåga. Även försvaret känns lite svajigt, trots att många spelare lyfte sig under slutet av förra säsongen.

Andreas Hanson: Just nu givetvis målvaktssidan, där ett namn saknas. Att Matteus Ward skulle så SHL-kontrakt var lite oväntat för mig och det blir intressant att följa hur det går för honom. En stabil målvakt absolut, men här har Mora nu en chans att förstärka den positionen och lyckas man hitta en målvakt av Dan Bakala-klass så vågar man nog tippa Mora hyfsat högt till hösten. Men jag tycker också att backsidan skulle behöva stärkas ytterligare. Johannes Johannesen är en bra värvning men Alexander Molldén är jag inte lika övertygad om då han inte haft en stor roll i något lag tidigare.

John Wikberg: Det saknas spetskompetens på målvakts- och backsidan. Andreas Ljunggren behöver en rejäl utmanare i kampen om förstaspaden. En målvakt i Matteus Ward-kaliber som kan vinna matcher åt laget på egen hand. På backsidan behövs det spets i såväl offensiven som defensiven.

Vad mer måste in?

Christoffer Landgren: Det märks att laget har skral ekonomi i och med dessa värvningar. Hittar de en målvakt och ytterligare en eller två försvarare, har de kommit en bra bit på vägen. Backar som är trygga med att ta pucken upp i plan, som snabbt kan sätta igång anfall och täcka ytor i defensiv zon, är nödvändiga om de vill utmana i toppen.

Andreas Hanson: En tilltänkt förstemålvakt och en topp 4-back – då hade Mora blivit riktigt farliga.

John Wikberg: Målvaktssidan bör prioriteras. Det blir svårt att hitta en fullgod ersättare till Matteus Ward, men långt ifrån omöjligt. Delvis med tanke på Moras fina historik av att vara en klubb som “vidareförädlar” unga spelare som vill ta nästa steg i karriären. I övrigt behövs det ett par spjutspetsar på backsidan, plus minst tre forwards av i sämsta fall god allsvensk klass som kan bredda den lagdelen.

Finns det någon drömvärvning klubben kan göra?

Christoffer Landgren: Drömvärvningen vore om de kunde få loss en spelare från något av de andra topplagen under föregående säsong i HockeyAllsvenskan, som Karlskoga, hade det varit något av en drömvärvning. Ett exempel är Sebastian Fakt, som sitter på ett utgående kontrakt med Karlskoga. Det vore även bra om de kunde plocka in någon med tidigare erfarenhet av spel med klubben, som de vet trivs i miljön. En målvakt som Isak Wallin hade en räddningsprocent på 90 under tiden i Mora. Sedan dess har skaffat sig rutin från utomlands och kan ta plats i mål.

Andreas Hanson: Lasse Johansson var ju tillfrågad innan han valde Frölunda. Svårt såklart att ta ett namn av den kalibern, men till exempel en meriterad målvakt som Henrik Haukeland hade verkligen gjort Mora till en farlig motståndare.

John Wikberg: Det är mycket snack om att SHL kommer bli så mycket bättre till följd av omvärldsfaktorerna, som har skapat ett överflöd av namnkunniga KHL-spelare som är lediga/kommer bli lediga på marknaden. Det lär även spilla över på HockeyAllsvenskan på sikt. Spelarsituationen kommer med andra ord ge stora avtryck även längre ner i “näringskedjan” senare i år. Det här kan Mora dra nytta av. Ett antal spelare som vanligtvis får kontrakt på en högre serienivå lär kunna se exempelvis MIK som ett intressant klubbval inför den kommande säsongen. Mora behöver inte stressa fram något, utan kan ha is i magen och avvakta utvecklingen.

» Transfercentralen