Listan: "Vilken debut av 17-åringen!"
Publicerad: 2020-12-17
Varje vecka så listar vi tio heta grejer från den gångna veckan i HockeyAllsvenskan - en salig blandning av lag, spelare och prestationer!

1 Gabriel Kangas debut

Wow, vilken debut i HockeyAllsvenskan! 17-årige Gabriel Kangas hade bara varit på isen i några sekunder i sin allsvenska debut med Västerås när han gjorde mål. Snacka om att sätta avtryck direkt. Det var inget dussinmål heller, där forwarden rev loss pucken vid sargen och klampade in framför mål innan han sprätte in trissan. "Det var väl inte exakt det jag trodde inför matchen, men det var bara att åka in och göra jobbet", sa Kangas till vlt.se efter succédebuten där Västerås till slut slog Karlskoga med 3-2 efter övertid.

2 Timrås allsvenska rekord

Timrå satte nytt allsvenskt rekord när man tog sin femtonde raka seger - och laget spädde sedan på rekordet ytterligare genom att ta en sextonde raka seger. Nu är det dock stopp. Timrå förlorade mot Vita Hästen under onsdagskvällen, och stannade därmed på sexton raka vinster. En riktigt imponerande svit, givetvis. Tvåa på listan över flest vunna matcher i rad är Leksand och Karlskoga med fjorton raka segrar vardera.

3 Christian Engstrands säsongsdebut

Vilken drömdebut det blev för Christian Engstrand i Vita Hästen. Den rutinerade keepern var glödhet i bortakampen mot Timrå, räddade 34 skott (Timrå skapade riktigt heta lägen) och ledde sitt lag till en 3-1-seger. Vita Hästen blev därmed ett vinnande lag igen efter fyra raka förluster, och laget bröt också Timrås maffiga segersvit som stannade på sexton raka segrar. Blir Engstrand puckmotaren som ser till att Vita Hästen lyfter?

4 Max Lindholms hemmaform

Max Lindholm är glödhet hemma på Hovet just nu. AIK-forwarden, som lämnade klubben för spel i Örebro för ett par år sedan men som nu är tillbaka på lån, har gjort mål i fyra raka hemmamatcher. I de fyra hemmakamperna har 23-åringen dunkat in sex mål och totalt åtta poäng. AIK har dessutom, mycket tack vare Lindholms produktion, vunnit de tre senaste hemmamatcherna.

5 Västerås

Västerås är ett av ligans hetaste lag just nu med fyra raka segrar som tagits med målskillnaden 18-6. Både offensiven och defensiven klickar just nu, trots att klubben brottas med en hel del skadeproblematik, främst i offensiven (Joakim Hillding, Isac Skedung och Viktor Hertzberg är borta länge). Ett lag i form får ytterligare förstärkning på fredag då nye kanadensaren Steven Iacobellis väntas debutera.

6 Timrås förstakedja

Visst, trion Jonathan Dahlén, Albin Lundin och Jens Lööke blev poänglösa under onsdagen mot Vita Hästen, men kedjan har varit en stor snackis den gångna veckan efter att ha sopat in 22 (!) poäng tillsammans på bara tre matcher. Ett tag var alla tre också med bland de fem främsta i poängligan (just nu ryms alla inom de sju bästa). Ligans bästa kedja?

7 TAIF-BIK-twittrandet

Pikar och gliringar på sociala medier brukar vara underhållande. Det var det inte minst när Tingsryd och Karlskoga drog varsin tweet inför den gångna veckans möte…

{!A}

8 Timrås drömmål

Varje säsong bjuder på ett gäng läckra kombinationer som leder till mål, och frågan är om vi inte såg en av höstens allra fräckaste kombinationer den gångna veckan. Timrå var regissörer. Viktor Lodin tog in pucken i zon och slog en tunnel på en back innan han skickade trissan vidare till Sebastian Hartmann som direktskarvade bakom ryggen till Albin Carlson som fick fritt läge - och som sprätte in trissan. Målet blev också framröstat till "Veckans Mål".

9 Emil Kruse

Ligans hetaste målvakt just nu heter Emil Kruse. Västerås har fyra raka segrar och Kruse har stor del i framgångarna. 25-åringen har bara släppt in sex mål under de matcherna, och noterat en fin räddningsprocent på 94,7 %. Kruse, som brottades med formen ifjol, har gjort en riktigt stark höst och storspelat i många matcher sedan han roffade åt sig förstaspaden från Jesper Myrenberg.

10 Linus Karlsson

Vem är HockeyAllsvenskans mest underhållande spelare att titta på just nu? Det är givetvis en subjektiv bedömning, men Linus Karlsson är definitivt en av dem som aspirerar på den titeln. BIK-forwarden är inte bara i stark poängform - mål i fyra raka hemmamatcher och nio poäng på sex matcher - utan bjuder på massor av delikatesser, som fina dragningar och magnifika passningar.

Jonas Gustavsson