3 nycklar: "Stora skor att fylla i buren"
Publicerad: 2022-09-04
#14lag14analyser: Vilka blir nycklarna för MoDo i vinter? Vi lyfter fram tre detaljer som blir viktiga för att nå framgång.

NYA FÖRSTAKEDJAN

MoDo hade en av ligans bästa toppkedjor i fjol, i alla fall fram till att Markus Modigs valde att lämna för spel i SHL. Nu försvinner spelmotorn, pådrivaren och poängmakaren Sam Vigneault, vilket gör att MoDo måste bygga en ny förstakedja.

Fjolårets poängkung Riley Woods kommer att få sällskap av två nyförvärv: Vita Hästen-succén Rihards Marenis och kanadensiske centern Josh Dickinson. En stor nyckel för MoDo är så klart att den trion klickar, så att det finns en "leading line" som kan driva offensiven.

Marenis har dock sett ganska blek ut under försäsongen hittills, men sitter på en hög kapacitet (vi såg ju hans dominans och alla solomål i fjol), och bör kunna bidra med mycket, och den stora nyckeln känns som Dickinson. Att leva upp till Vigenaults klass är knappt att begära, han var en av ligans bästa centrar, men han måste hålla hög nivå som spelmotor.

KRISTERS GUDLEVSKIS

Tex Williamsson var brutalt bra i MoDo-kassen förra säsongen och räddade själv ett gäng pinnar till laget.

Nu är han skadad, ska opereras och riskerar att missa hela säsongen. Kristers Gudlevskis har plockats in från Brynäs och Marcus Nygren, som var utlånad i fjol, ska ha en permanent plats i truppen i år. Förväntningarna på Gudlevskis är stora, men han har också stora skor att fylla. Att han orkar ersätta Williamsson är så klart en jättenyckel för MoDo som hade så bra målvaktsspel i fjol, något som skänkte trygghet till hela försvarsspelet.

Gudlevskis har fina meriter. Den 30-årige letten gjorde bra matcher med Brynäs i fjol, har varit med i landalaget och har testat spel i NHL (bara tre matcher, men ändå…).

HANTERA FÖRVÄNTINGARNA

Förväntningarna på MoDo var ganska modesta i fjol. Visst, Mattias Karlin kom hem som ny tränare och stämplades nästan som en frälsare, men alla hade också i bakhuvudet att MoDo hade ett jobbigt år innan dess med en blygsam tolfteplats i tabellen.

Med Mattias Karlin vid rodret så lyfte MoDo flera klasser, var brutalt bra hemma, landade som tvåa i tabellen och tog semifinalen mot rivalen Björklöven till sju matcher.

Till i år ökar förväntningarna på MoDo. Fjolårets framgångar och den starka truppen har del i det, och det gäller för MoDo att kunna hantera det ökade trycket. Supportrarna suktar efter en SHL-återkomst, och fjolåret ingav förhoppningar.

Jonas Gustavsson