Larsson: "Vet att jag inte vinner poängligan"
Publicerad: 2021-01-02
Ludvig Larsson är tillbaka i Sverige efter sex år i Nordamerika och berättar nu om valet av Mora, sin hockeyresa, Gustav Nyquist, NHL-drömmen, Johan Hedberg-hajpen och lagets säsong.

När Mora presenterade Ludvig Larsson som nyförvärv inför säsongen så sparade inte nye tränaren Johan Hedberg på superlativen och var tydllig med att centern skulle vara en spelare för toppkedjorna.

Många andra undrade:

Vem sjutton är Ludvig Larsson?

– Jag är väl lite av en doldis, skrockar Ludvig Larsson.

– Jag stack från Sverige redan som 18-åring och har varit i Nordamerika i sex år. Det är inte så många här hemma i Sverige som haft koll på mig.

Johan Hedberg däremot hade koll.

– Han har ju varit länge i USA och snackat med scouter där borta. Det vimlar inte av svenskar i de lägre ligorna, så de flesta hade koll på mig. Både jag och Johan har ju dessutom varit i New Jersey Devils organisation, och det är klart att han har bra kontakter där.

Ja, Ludvig Larsson lämnade Sverige för Nordamerika redan efter gymnasietiden för att spela på college. Efter ett års juniorhockey i USA så fick han ett erbjudande från Merrimack College där han tog en examen, och sedan gjorde han ytterligare ett collegeår på Penn State University.

Efter sista collegeåret fick han visa upp sig i Binghampton Devils och fick sedermera ett kontrakt där.

Ifjol delade han tid mellan AHL och ECHL och tanken var också att stanna i Nordamerika, men pandemin gjorde att planerna ändrades.

– Pandemin skapade stor osäkerhet. Ingen visste när säsongerna skulle dra igång men jag gjorde ändå bedömningen att det var större chans att ligorna i Sverige skulle starta. När Johan Hedberg hörde av sig och berättade om en plan för mig i Mora så kändes det bra. Jag har även lite släkt i Mora, så det var flera pusselbitar som föll på plats.

Allt fler svenskar väljer att läsa på college i USA - och för Ludvig kan man säga att det var en av de svenska pijonärerna som öppnade dörren.

Nämligen Gustav Nyquist som gick på college och sedan etablerade sig i NHL där han idag är lirar i Columbus Blue Jackets.

– Gustavs pappa sådde ett frö kring collegespel hos min storebror, så han valde den vägen och trivdes. Då tog jag också den vägen. Varken jag eller brorsan har varit med i några landslag eller så, och då kändes detta som en bra väg för att säkra upp både hockeyn och utbildningen. Det är få spelare från J20 som kan ta klivet till SHL eller HockeyAllsvenskan, via den här vägen så får man extra år att utvecklas plus att man får en utbildning, säger Ludvig.

– Hela upplevelsen är fantastisk och man utvecklas mycket som person. Att åka till ett nytt land, studera på ett annat språk och spela en annan hockey är verkligen utvecklande på många plan. Jag är jättenöjd med vägen som jag tagit.

{!B}

Många svenskar väljer att åka hem efter collegetiden men Ludvig ville slå sig in i de amerikanska ligorna.

– Det var målet efter utbildningen. Jag lyckades få ett kontrakt i AHL och då är man ju faktiskt och nosar på NHL. Scouterna ser alla matcherna, till exempel. Jag kände att det var naturligt att spela i AHL, att spela proffshockey. Det är en upplevelse att spela där och hockeyn är hajpad. Det är mycket publik och alla är tävlingsinriktade. Det är så enkelt att bli upp- eller nerskickad att alla måste kämpa om sin plats varje dag.

Du fick spela en del i ECHL också, hur var det?
– Det var lärorikt att bli nedskickad. Det gäller att ta det på rätt sätt. En del kan bli besvikna och förbannade, jag såg det som en chans att få mycket istid och utvecklas på det sättet.

Nu är du i HockeyAllsvenskan… känner du att NHL-drömmen glider bort?
– Nej, det gör jag inte. När man är i USA så är det klart att man är närmare drömmen, men alla inser att detta är ett speciellt år. Jag har många kompisar från Nordamerika som frågar mig om jag vet någonstans de kan spela. Alla vill bara spela just nu. Jag är glad att jag tog ett tidigt beslut att åka till Sverige så att jag får spela matcher. Det är många som sitter hemma nu utan någonstans att spela och som börjar bli desperata.

Det känns som du vill tillbaka dit igen?
– Absolut, det är jag öppen för, men just nu tänker jag inte så långt. Det är bara Mora som gäller.

Mora-coachen Johan Hedberg var alltså tydlig med att Ludvig Larsson skulle bli en ledande spelare i laget.

Det har han också blivit.

Men 25-åringen medger också att han var osäker på hur bra han faktiskt var efter att inte ha spelat i Sverige sedan junioråldern.

– Lite så var det ju, jag visste inte hur jag skulle stå mig mot svenska seniorspelare i svenska spelsustem. I Nordamerika är det lite annat spel, lite snabbare, lite med chippa och köra, medan det här är mer att hålla pucken inom laget, säger han.

– Jag tycker ändå att det blivit som jag förväntade mig. HockeyAllsvenskan är en bra liga, kanske bättre än någonsin med alla NHL-kontrakterade spelare, och det är hög fart i alla moment.

Johan Hedberg hajpade dig inför säsongen, hur var det?
– Vi pratade om att jag skulle ha en ledande roll och komma in med min rutin från Nordamerika. Jag ville ha en stor roll med mycket istid, så det var inte konstigt egentligen. Vi hade samma syn på min roll och jag sätter höga krav på mig själv.

Vad säger du om din säsong så här långt?
– Jag spelar min hockey. Jag är ingen kille som kommer vinna poängligan. Jag är en spelare med mycket känslor som ska vara jobbig att spela mot. Jag ska fullfölja tacklingar, vara stark framför mål och bidra i tekningscirkeln. Jag är nöjd med spelet så här långt.

{!C}

Ludvig Larsson, som gjort tio poäng på nitton matcher, är i grunden center och har också spelat mest center i år, men Johan Hedberg har vaskat om friskt i formationerna och han har även fått spela forward.

– Vi har bytt om lite, men nu är vi tillbaka till formationerna vi startade säsongen med och det känns bra.

Vad säger du om din kedja med Lukas Wernblom och Oskar Stål Lyrenäs?
– Det är två unga killar som spelat i ligan ett tag och som tagit ett fint kliv framåt i år. Det är spelskickliga killar och vi har kul både på och utanför isen.

Mora som lag startade säsongen stabilt. Det var många täta matcher och många kryssmatcher, och dalalaget tog poäng i princip varje match.

Sedan kom ett 2-8-ras mot Karlskoga och därefter ett långt covid-19-uppehåll, men efter en svajig återstart så ser Mora nu ut att ha hittat en bättre stabilitet igen.

– Förlusten mot Karlskoga var tuff och dagen efter så hade vi tjugo spelare som hade drabbats av viruset, så det kan ha påverkat. Sedan tog det tid för oss att hitta tillbaka, och vi vet att det tar på kroppen att vara sjuk. Nu börjar det kännas som vanligt igen, säger Ludvig.

– Överlag tycker jag vi gjort en bra säsong så här långt. Vi är ett av få lag som valde att inte ta in NHL-lån och det var klubben tydlig med direkt, och det skapade en trygghet som jag tror vi haft nytta av.

Vad blir viktigt under andra halvan av säsongen?
– Vi måste fortsätta utvecklas lite för varje dag. Bli lite bättre. Det är viktigt att vi som lag sätter vår identitet med vårt raka, snabba och aggressiva spel. Håller vi oss till vårt id och blir lite bättre varje dag, så blir det här riktigt bra till slut.

Jonas Gustavsson