3 nycklar: "Importerna måste producera"
Publicerad: 2022-09-02
#14lag14analyser: Vilka blir nycklarna för Kristianstad i vinter? Vi lyfter fram tre detaljer som blir viktiga för att nå framgång.

IMPORTSPELARNA

Kristianstad gjorde en kanonsäsong i fjol och kom sexa i tabellen. En stor del i framgången var den fina träffprocenten på nyförvärv, inte minst transatlanterna Kristoff Kontos, Trevor Cheek och Deven Sideroff som alla handlades in för att spetsa offensiven, och som gjorde just det. Trion var etta, tvåa och trea i den interna poängligan och kombinerade in totalt 119 poäng.

Nu är hela den trion borta och tränaren och sportchefen Mikael Gath har plockat in tre nya importer som ska kliva in i de rollerna. Det handlar om finske centern Aleksi Ainali, kanadensiske forwarden Patrik Bajkov och amerikanske forwarden Jack Kopacka. Det vore närmast nog sensationellt om trion når samma höjder som sina föregångare, men det är en stor nyckel för KIK att de producerar poäng, för stora delar av offensiven kommer vara uppbyggd kring dem.

Känslan är att KIK har en bredare spets i år - killar som ontus Netterberg, Ludvig Elvenes och Filip Karlsson känns som uppgraderingar jämfört med förlusterna - men importerna måste ändå leda vägen.

MÅLVAKTSSPELET

Det största frågetecknet inför förra säsongen handlade om målvaktsspelet där KIK valde att satsa på unga och orutinerade duon Frederik Dichow och Olof Lindbom. Frågetecknet rätades snabbt ut till ett utropstecken och Dichow var en av ligans bästa målvakter.

Nu är både Dichow och Lindbom borta (skrivit SHL- respektive NHL-kontrakt) och KIK har värvat in Filip Larsson från HV71 och norrmannen Jörgen Hanneborg från Stjernen.

Larsson och Hanneborg är mer rutinerade än duon i fjol (Larsson lirade ju allsvenskt med HV71 i fjol och Hanneborg har spelat mycket seniorhockey i Norge) men känns på förhand ändå inte som givna succéer i HockeyAllsvenskan. Att någon av dem kliver fram och gör en "Dichow" är en nyckel för Kristianstad, för laget var sannerligen bortskämt med starkt målvaktsspel förra året (vi minns hur jobbigt det blev när Dichow drog iväg och spelade OS-hockey) och det var också en grundbult i framgångarna.

TEKNINGARNA

Tekningar stämplas ibland som en överskattad statistikkategori och effektiviteten där korrelerar inte alltid med de totala framgångarna och antalet vinster, men visst finns det ett värde i att vara starka i tekningscirkeln. Inte minst i kritiska moment i matcherna, som powerplay, boxplay eller slutminuterna.

Kristianstad var sämst i tekningscirkeln i hela HockeyAllsvenskan förra säsongen och har dessutom tappat sina två bästa tekare i Trevor Cheek (56,5 %) och Kristoff Kontos (46,8 %).

Bakom Cheek och Kontos så låg ordinarie tekarna Dennis Svensson, Melker Eriksson och Kevin Wennström alla under 45 % i vintsprocent. Den trion behöver lyfta sitt tekande i år plus att nyförvärven Filip Karlsson och Aleksi Ainali också kan leverera i tekningscirkeln.

Jonas Gustavsson