Morgondagens stjärnor - här är alla juniorerna
Publicerad: 2018-09-20
HockeyAllsvenskan är en plantskola och varje år får vi se nya talanger blomma ut. Det är inte minst en serie där juniorer får chansen - och nu är det dags att lära känna årets upplaga av juniorspelare.

BILJETTER: Hockey är bäst LIVE - missa inga matcher!

HockeyAllsvenskan är de unga talangernas liga och varje år slår ett gäng spelare igenom - inte minst juniorer.

Det är bara att se på förra säsongen när juniorer som Filip Johansson, Martin Fehérváry, Jacob Ragnarsson, Gustav Lindström, Jakob Stenqvist, Filip Hållander, Jacob Olofsson och ett knippe till satte rejält avtryck i ligan.

Vilka blir den här säsongens stjärnskott?

Det återstår att se - men här är alla juniorer som fått chansen i A-trupperna den här säsongen:

MÅLVAKTER

{!A}

Olle Eriksson Ek, Karlskoga (inlånad från Färjestad)

Lånades in i Karlskoga under säsongen ifjol och gjorde flera starka insatser. Skrev NHL-avtal med Anaheim Ducks i somras, och kommer i år att spela hela säsongen i Karlskoga på lån från Färjestad.

Staffan Lundh: "En fantastisk tävlingsmänniska. Det finns något extra hos honom, även om det är svårt att peka på exakt vad det är. Känslan är att han har psyket som krävs för att komma riktigt långt. Han har redan skrivit NHL-kontrakt med Anaheim Ducks och det ska bli kul att följa honom."

Samuel Ersson, Västerås

JVM-aktuell målvakt som ansluter till Västerås från Brynäs.

Thomas Paananen: "Vi kommer ha två riktigt bra målvakter i år med Marcus Dahlbom och Samuel. En jättestor talang som vi ska hjälpa och lotsa vidare, jag är glad att han valde oss."

Adam Åhman, Oskarshamn (inlånad från HV71)

Namngiven tredjemålvakt i Oskarshamn under slutspurten av säsongen ifjol och ska nu spela en hel säsong i IKO på lån från HV71.

Håkan Åhlund: "Han har haft det lite ryckigt under försäsongen med flera landslagsuppdrag, men nu ser vi att han har börjat landa lite. En lugn och trygg målvakt."

BACKAR

Filip Andersson, Almtuna

Egen junior som lyfts upp från juniorlaget - men som kommer att vara utlånad till HockeyEttan-laget Kallinge/Ronneby. Kan kallas hem vid behov.

Marcus Ragnarsson: "Han var med lite ifjol. En stor back med bra spelsinne som behöver jobba lite på sin mobilitet. Det finns mycket ishockey i honom."

Joseph Berger, Karlskrona

Byter Frölunda mot Karlskrona - och har ännu inte spelat några seniormatcher.

Ove Molin: "En kille som vi hade ögonen på tidigt. En spännande allroundback som kommer hjälpa oss på ett bra sätt."

Axel Bergkvist, Leksand

Fick några chanser i Leksand redan ifjol och är nu permanent uppflyttad från juniorlaget.

Leif Carlsson: "Han har ett bra spelsinne och ett fantastiskt bra föstapass. Han ska skaffa sig en del rutin, men det är en kille som vill mycket."

Victor Berglund, MODO

Fick sporadiskt med istid i MODO ifjol men väntas ta en större roll i år.

Björn Hellkvist: "Han har fin skridskoteknik, bra blick för spelet och ett bra skott. Vi borde kunna använda honom mycket i powerplay. Kan vi bara jobba upp tempot i allt han gör så blir det ännu bättre, han har fina framtidsutsikter."

Felix Brodén, Vita Hästen

Junior som lyfts upp som "lärling" i A-truppen.

Leif Strömberg: "Första månaderna somnade han nog ovaggat varje kväll när vi körde sommarträningen, men han genomled det där och växte av det. Han gör inte mycket väsen av sig men anpassar sig för varje dag som går. Det är en ambitiös back."

Elias Gunnarsson, Tingsryd

Egen junior som lyfts upp i A-truppen inför i år och som inleder som åttondeback i hierarkin.

Per Ljusteräng: "Han är en ung och spelskicklig back som kommer in och kan bli en bra allsvensk back."

Tom Hedberg, MODO

Debuterade i HockeyAllsvenskan med Leksand redan som 16-åring. Varit ett år i Nordamerika och spelade ifjol i både HV71 och Oskarshamn.

Björn Hellkvist: "En allround spelare som kan spela i alla moment: powerplay, boxplay, fem mot fem, avgörande byten. Han är en obrydd spelare och bryr sig inte om vilket läge det är i matchen."

Filip Johansson, Leksand

Startade i juniorlaget ifjol men spelade sig in i laget under säsongen. Draftad av Minnesota Wild i den första rundan i somras.

Leif Carlsson: "Han kom fram ifjol, började i juniorlaget och i slutet var han en av våra två, tre bästa backar. Han suger in allt som finns att suga in. Han är duktig och en riktig kämpe."

Simon Johansson, Almtuna (inlånad från Djurgården)

Fick SHL-debutera med Djurgården ifjol och lånas nu ut till Almtuna hela vintern för att skaffa seniorrutin.

Marcus Ragnarsson: "En skicklig back med ett bra skott som är användbar i powerplay. Han behöver kanske jobba lite med defensiven, men han har fin storlek och potential att bli ett offensivt hot från blå."

{!B}

Christian Lindberg, Oskarshamn

Plockades upp i A-truppen redan under säsongen ifjol och är en back som klubben tror mycket på.

Håkan Åhlund: "En intressant kille som har stort spel i sig. Han behöver få ihop helheten med muskler och vardaglig hårdhet, men han har alla förutsättningar att bli en storback."

Jacob Ragnarsson, Almtuna

En stor överraskning ifjol - tog en fast plats i Almtuna och bildade ett bra backpar med juniorkollegan Gustav Lindström.

Marcus Ragnarsson: "Han kom in ifjol och var tänkt som sjundeback från början, men sedan blev det skador, han fick spela och han gjorde det bra. Han har ett bra spelsinne, tar bra beslut och sätter förstapasset. Han är bra i defensiven också."

Calle Själin, Leksand

Kom till Leksand från Östersund förra sommaren men fick stora delar av fjolåret spolierat av skador. Får även inleda den här säsongen på skadelistan och väntas inte tillbaka förrän runt jul.

Leif Carlsson: "Puckskicklig och företagsam back. En bra tvåvägsspelare. Han är stark med pucken fast han inte är så stor."

Sebastian Walfridsson, MODO

Lovande ung back som spelade en marginell roll ifjol, men som väntas ta mer plats i år.

Björn Hellkvist: "Han är lite mer åt det defensiva hållet. Han är en stark och rejäl back. Som alla större spelare så behöver han jobba lite med skridskoåkningen, men det kommer bli bra."

FORWARDS

Erik Aterius, Leksand

Lyftes upp i A-truppen under säsongen ifjol men spenderade mest tid i juniorlaget.

Leif Carlsson: "En rollspelare till 100%. Han ta skitgörat, det tuffa och jobbiga spelet, och är bra framför mål. Han går gärna in i tung trafik."

Wilde Bröms, Leksand

Fick en tryout efter sin fina säsong i J20 ifjol - och har imponerat så mycket under försäsongen att han belönats med ett permanent avtal.

Leif Carlsson: "En lovande spelare med bra fart. Han är stark och har ett bra målsinne."

Oskar Bäck, Karlskoga

Lovande center som ifjol spelade i Färjestads J20-lag, men som nu ska göra en hel säsong i HockeyAllsvenskan.

Staffan Lundh: "Jag hade honom i Färjestads J20-lag ifjol och det ska bli intressant att se hur han tar sig an seniorhockeyn. En smart spelare som läser spelet bra."

Arvid Degerstedt, Vita Hästen

Egen junior som kom hem till Vita Hästen igen under säsongen ifjol, och som fick spela en del i HockeyAllsvenskan redan då.

Leif Strömberg: "En egen produkt som kom tillbaka under säsongen ifjol och etablerade sig på ett fint sätt. Han täcker pucken bra och är jobbig att möta."

Mikael Hedlund, Västervik

Poängmaskin för Färjestad i J20 SuperElit ifjol och väljer nu HockeyAllsvenskan för att få en stor roll på seniornivå.

Mattias Karlin: "Han är en spjuver och en gubbe i lådan-spelare. Han kanske inte syns hela tiden, men när det vankas målchanser så är han där. Han har en del förväntningar på sig, men det kommer han att greja."

Marcus Karlberg, Leksand

Gjorde mål direkt i sin allsvenska debut ifjol - men spelade mest i J20-laget. Uppflyttad i A-truppen till i år.

Leif Carlsson: "En spjuver på isen. En enormt kvick spelare som är ett orosmoment för alla försvar. En bra framspelare."

Linus Karlsson, Karlskrona

Gjorde SHL-debut ifjol och fick många lovord. Valde att följa med Karlskrona ner i HockeyAllsvenskan.

Ove Molin: "Han fick sitt stora genombrott ifjol och ledde vårt J20-lag i det mesta. En spelskicklig forward och en riktig poängspelare."

Kalle Miketinac, Karlskrona

Skadedrabbad ifjol och spelade inte mycket med Frölunda. Ska nu göra en hel säsong i Karlskrona.

Ove Molin: "En hemvändare som är från Blekinge men som varit i Frölunda och fått en gedigen hockeyutbildning. Han var borta mycket ifjol på grund av skador. Jag tror han blir väldigt bra den här säsongen."

Emil Norberg, Björklöven

Uppflyttad i A-truppen sedan tidigare och fick sporadiskt med chanser ifjol.

Joakim Fagervall: "En kille som fick ett litet genombrott ifjol där han gick från junior- till seniorhockey och gjorde det bra. Han är fysiskt bra byggd och har en otrolig ambition."

Oscar Pentler, Almtuna

Började förra säsongen i juniorlaget men spelade sig sedan in i A-laget och fick också ett kontrakt under säsongen.

Marcus Ragnarsson: "Han kom in till oss efter halva säsongen ifjol och gjorde det väldigt bra. Han gör sällan en dålig match. Han får ta många tekningar i egen zon, tar bra beslut och är nyttig."

{!C}

Jacob Peterson, Björklöven

Spelade en del i Björklöven på lån från Frölunda ifjol. I år ska hela vintern spenderas i Umeå.

Joakim Fagervall: "Jag blir förvånad varje gång jag ser honom på isen och förstår hur bra han kan bli. Han har otroliga offensiva skills för sin ålder. För honom handlar det om att samla rutin, hamna i olika situationer och kunna hantera dem."

Oskar Pettersson, MODO

Junior som lyfts upp i A-truppen till den här säsongen efter några lovande inhopp under förra säsongen.

Björn Hellkvist: "En spelare som gör sig bäst i en given roll där han är i ansiktet på motståndarnas bästa spelare. Han har bra åkning, fint skott, är rejäl och har individuella skills."

Erik Rainersson, Björklöven

Lyftes upp i A-truppen inför förra säsongen och spelade en del redan ifjol.

Joakim Fagervall: "Han är en gubbe i juniorkropp. Han klarar alla typer av ishockey, både powerplay och boxplay. Han saknar erfarenhet, men han har ett träningssug och spelar ruskigt smart i alla situationer."

Filip Sveningson, Oskarshamn

Avgjorde vårens JSM-final när HV71 vann guld. JVM-aspirant som ska göra sin första seniorsäsong.

Håkan Åhlund: "Han har tagot enorma kliv under försäsongen och tar för sig mer och mer. Han har bra skridskoåkning, bra skott och är lagom elak. Jag tror han kommer få en bra säsong."

Max Tjernström, MODO

Upplyft i A-truppen under försäsongen.

Björn Hellkvist: "En mer defensiv center med hög abetsetik. Han syns inte så mycket och är inte så flashig, men gör alltid ett bra jobb och sätter lagets bästa före jagets bästa."

Ludvig Wallin, Almtuna

Fick några inhopp i HockeyAllsvenskan ifjol och tillhör nu permanent A-truppen.

Marcus Ragnarsson: "Han var med en del ifjol. Han är en center som egentligen ska vara i någon av toppkedjorna med sin offensiva spelstil, men som fått spela en del forward längre ner i hierarkin för oss. Han är en spelfördelare som är duktig på att se medspelarna. Han behöver växa i seniorhockeyn lite mer."

Lukas Wernblom, MODO

Blev förste spelaren född på 2000-talet att spela och göra mål i HockeyAllsvenskan för två år sedan. Mindre istid ifjol, men väntas ta en större roll i år.

Björn Hellkvist: "Jag har sällan sett en 18-åring agera på isen som han gör. Han har tränat hårt och bestämt sig, jag tror han blir bra i år."

Tobias Åhström, MODO

En av många juniorer som MODO ger chansen.

Björn Hellkvist: "Duktig teknisk, har bra skridskoåkning och kan göra avgörande och oväntade saker med pucken. På juniornivå har han varit en målskytt med bra skott - jag hoppas han kan ta med sig det upp på seniornivå."

Noterbart: Bara juniorer som är uppflyttade i A-laget finns med i sammanställningen.

Jonas Gustavsson