Power Ranking: "Tio raka segrar..."

17 november 2020 10:00

Lagranking - så bra är lagen just nu baserat på form, statistik och känsla (inom parentes syns lagens förändring i rankingen jämfört med förra veckan).


Det har varit en speciell vecka med uppskjutna matcher och fem lag i ligan har inte spelat sedan förra tisdagen... men det blir ändå en "Power Ranking", och den ser ut så här!

1 Timrå

Det blev bara en match i veckan för Timrå eftersom kampen mot Almtuna blev uppskjuten i sista stund. Det blev en 3-1-seger mot Väsby, trots att varken spelet eller effektiviteten flöt på där. Nu har Timrå imponerande tio (!) segrar i rad. Dock så tappar klubben nu NHL-lånen Isac Lundeström och Jesper Boqvist vilket skapar hål i uppställningen. Rykten skvallrar om att Jacob Olofsson - numera i Skellefteå - är på gång tillbaka till klubben, och han skulle givetvis vara en klockren ersättare på centerplats.

2 Björklöven

Inställda matcher förra veckan och även denna veckan, och Löven kommer ha vilat nästan två veckor innan fredagens batalj mot Västervik. En enda nollpoängare på tretton matcher i höst skvallrar om lagets klass, och nu får man också in Connor Ingram i kassen, vilket är viktigt med tanke på skadan på Kevin Poulin. Givetvis också glädebesked att både Carl Grundström och Oskar Steen blir kvar resten av säsongen (även om de kan kallas hem av respektive NHL-klubb).

3 Södertälje (+2)

Är i en riktigt vass form. Vann båda veckans matcher, 9-1 mot Kristianstad och 6-2 mot MODO, och har tagit sexton av arton poäng i de sex senaste matcherna. Filip Gustavsson är riktigt bra i kassen, och framåt är det många spelare - med duracellkaninen Måns Lindbäck i spetsen - som öser in poäng. Kort sagt, det mesta fungerar för SSK just nu. Dessutom finns mer att ta av eftersom både Anton Heikkinen och Christopher Bengtsson, två spelare som visat hög allsvensk klass tidigare, finns på skadelistan.

4 Västerås (+3)

Västerås är på uppgång, både spel- och resultatmässigt. Har poäng i sex av de sju senaste matcherna varav fem är vinster. Vad som hänt? Ett bättre försvarsspel har genererat ett bättre anfallsspel, är känslan. Keepern Emil Kruse har tagit över förstaspaden och har storspelat i många matcher på sistone, inte minst de två kamperna i veckan (höll nollan senast mot Västervik, exempelvis). Dock tungt att tappa Rasmus Asplund som drar till Nordamerika.

5 Mora (-2)

Efter att ha visat en fin stabilitet och spelat många tajta matcher så kom en överraskande 2-8-smäll på bortaplan mot Karlskoga. Var kom det raset ifrån? Innan dess hade laget två raka segrar med totala målskillnaden 10-3. Känslan just nu är att det bara var ett litet hack i skivan - dalalaget hade också manfall på backsidan och tre av sex backar var juniorer - och att Mora inte är på nedgång. Har stängt ner verksamheten på grund av covid-19, och spelar tidigast 27 november igen.

6 Västervik (-2)

Har det lite tyngre just nu. Två raka förluster, 0-4 mot Västerås och 2-3 mot MODO, och offensiven gnistrar inte för tillfället (defensiven och målvaktsspelet är alltjämt bra). Oroande: bröderna Jonathan och Marcus Davidsson är poänglösa efter fyra kamper. Den duon måste igång. Ja, det måste Axel Jonsson-Fjällby också - han skapar kopiöst med lägen tack vare sin speed, men har trubbel när trissan ska in i nätet. Om den trion hackar igång så kommer offensiven också igång, är känslan.

7 Almtuna (-1)

Har inte spelat på nästan två veckor och verksamheten är nedstängd på grund av covid-19, och nästa match är planerad till 25 november. Vad gör det uppehållet för Uppsala-laget? Oklart. Innan det ofrivilliga uppehållet hade laget tre raka hemmavinster och tre raka bortaförluster. Faller ett pinnhål på listan på grund av Västerås framfart.

8 Karlskoga

Efter tre raka förluster så exploderade Karlskoga mot Mora och vann med hela 8-2. Snacka om att bryta en trend med besked. Känslan har också varit att BIK spelat bättre än resultaten visar senaste tiden, och mot Mora lossnade proppen. Känns solida: bra målvakt, okej försvar och en offensiv där många levererar poäng just nu - och där inte minst David Lindquist fått igång sin fina passningsklubba.

9 Tingsryd

Ett av flera lag som tvingats till ett längre upphåll, dock inte på grund av covid-19 i egna truppen utan att man skulle möta lag som tvingats ställa in (Vita Hästen, AIK). Får lira under onsdagen igen. Visade klass senast genom att 4-3-vinna efter övertid på bortaplan mot Björklöven, men det var över en vecka sedan nu.

10 Vita Hästen

Inte spelat sedan förra måndagen på grund av uppskjutna matcher. Har ännu inte vunnit två matcher i rad under säsongen, och brottas med ojämnhet. Hög högstanivå, låg lägstanivå så här långt. Det mest spektakulära är så klart att Marcus Eriksson är klar för en comeback, han lånas in från Guts i division två fram till nyår, och det ska bli intressant att se vad 35-åringen - en av ligans främsta spelare genom tiderna - kan hitta på.

11 MODO

Det är svårt att få grepp om hur bra MODO egentligen är. Kändes på gång efter tränarbytet, men åkte sedan på en 2-6-smäll mot Södertälje. Kom tillbaka starkt och 3-2-vann på bortaplan mot Västervik senast, där man stängde matchen skickligt i den tredje perioden. Återvändaren Patrik Karlkvist har visat klass direkt och har gjort fem poäng på tre matcher, och med honom så har också förstakedjan - med Aleksi Heponiemi som center - vaknat till på allvar, vilket är positivt för ett lag där offensiven hackat tidigare.

12 Kristianstad

Tung vecka. Åkte på en blytung 1-9-torsk hemma mot formstarka Södertälje, och tvingades sedan ställa in matcher på grund av covid-19-fall i A-lagsverksamheten. Har tagit en trepoängare på de tretton senaste matcherna och har tre raka förluster med totala målskillnaden 7-20. Haft en blytung säsong hittills och söker efter ett trendbrott.

13 AIK

Tvingades pausa verksamheten på grund av covid-19, och det kan bli över två veckor utan matcher (spelade åttonde, nästa match är planerad till 22 november). Har bara en seger på de sju senaste matcherna och står på tre raka nederlag.

14 Väsby

Föll mot MODO och Timrå i veckan, och förlustsviten är nu uppe i åtta raka nederlag. Nykomlingen har inte lyckats göra över två mål någon gång i de fem senaste kamperna, och behöver boosta upp offensiven. Arbetsinsaterna mot både MODO och Timrå har varit bra, laget har varit med till slutet, men problematiken med att få in pucken i mål har fällt laget dubbla gånger (MODO avgjorde under sista fem minuterna, Timrå satte sista pucken i tom bur).