3 nycklar: "Växa i allsvenska kostymen"
Publicerad: 2022-09-18
#14lag14analyser: Vilka blir nycklarna för Östersund i vinter? Vi lyfter fram tre detaljer som blir viktiga för att nå framgång.

VÄXA I ALLSVENSKA KOSTYMEN

Östersund är nya i HockeyAllsvenskan och har plockat med sig tolv spelare från förra säsongen. Ett gäng av dem har aldrig spelat i HockeyAllsvenskan. Några har ringa erfarenhet av ligan.

Givetvis är det en jättenyckel att spelarna från HockeyEttan växer i den allsvenska kostymen. Det blir fler matcher på kort tid, längre resor och tuffare motstånd, inte minst. Spelet på isen är en nivå upp. Kanske inte snabbare eller hårdare än i HockeyEttan, men spelarna är lite skickligare, lite smartare. Det gäller att hantera både allt runtomkring och det som händer på isen.

Acklimatiseringen behöver går snabbt, för när väl ligan dragit igång rasslar det iväg med matcher i rask takt.

SPETSAR SOM ÄR SPETSAR

Östersund har handlat in tre importer för att spetsa offensiven.

Att spetsarna verkligen är spetsar är så klart en nyckel för Östersund. Visst, Sebastian Fakt och Emil Forslund har visat att de kan leverera i en här ligan, men för att det inte ska bli för trubbigt så måste Guillaume Leclerc, Kimi Koivisto och Sam Miletic vara ledande offensiva spelare i både fem mot fem och powerplay. De ska vara i toppen av interna poängligan, helt enkelt.

Fallerar spetsarna så finns det en överhängande risk att offensiven blir för trubbig.

KNÄCKA NYKOMLINGSTRENDEN

Att vara nykomling i HockeyAllsvenskan har blivit tuffare senaste åren.

Förr gick nykomlingarna starkt. Av de fjorton första nykomlingarna i ligans historia så klarade sig tolv av dem kvar i ligan.

Trenden ser dock helt annorlunda ut de fem senaste åren. Fyra av fem nykomlingar har kommit sist eller näst sist i tabellen och tre av dem har åkt ur (och det fjärde, Kristianstad, slapp kvala till följd av covid19-pandemin). Västerås är enda framgångsrika nykomlingen senaste fem åren då västmanlänningarna kom trea i tabellen 2018/19.

En stor nyckel för Östersund är alltså att knäcka den nya nykomlingstrenden och visa att det går att lyckas som nykomling i ligan.

Jonas Gustavsson