6. Logistik: "Omöjligt att åka buss..."
Publicerad: 2019-03-16
I åtta artiklar kommer HockeyAllsvenskan att presentera invändningar kring Ola Lundbergs serieutredning. Allt för få hockeyn än mer populär och än mer engagerande.
Del 6: Logistik.

Förutom att ett slutspelträd gör att HockeyAllsvenska slutspelet och SHL-slutspelet krockar så ställer ett slutspel stora logistiska krav på klubbarna.

Resor och hotell måste bokas för bortamatcher men även osäkerheten kring hemmamatcher ställer till problem. Att på förhand inte veta hur många matcher som ska spelas utan att hela tiden med kort varsel sälja biljetter, skaffa personal och allt annat som krävs för att ordna trygga och bra matcharrangemang är en stor utmaning.

Mindre klubbar har svårare att ställa om snabbt och ge sig själva och publiken de bästa förutsättningarna för publikfester men även media får utmaningar att få ihop en fungerande tv-tablå på kort varsel.

KONSEKVENSER AV SERIEUTREDNINGEN

Utredaren föreslår matcher varannan dag i slutspelet. Då klubbar i HockeyAllsvenskan av ekonomiska skäl åker buss till skillnad från lagen i SHL som chartrar egna flygplan så leder det till problem med restiderna. Tänk er Björklöven mot Pantern i bäst av sju. Det är 120 mil enkel resa. Med matcher varannan dag… Spelare kommer bli än mer slitna och trötta vilket leder till sämre spel och ökad risk för skador.

Utredarens förslag med slutspelsträd även i HockeyAllsvenskan leder till fler resor vilket blir dyrare för klubbarna.

HOCKEYALLSVENSKANS FÖRSLAG

Därför föreslår HockeyAllsvenskan att en kvalserie införs. Då vet lagen hur många matcher som ska spelas på både hemma- och bortaplan och kan planera i lugn och ro.

Möjligheten ges också att ge någon extra vilodag och på så sätt se till att spelarna är fräscha men också att ge bättre förutsättningar för slutsålda matcher och bra matcharrangemang som kan ge engagerande hockeyupplevelser.

» Förtydligande av HockeyAllsvenskans remissyttrande till Svenska Ishockeyförbundet rörande Serieutredningen (PDF)

HockeyAllsvenskan