Gästkrönika: "Sticker ut med sitt tålamod"

22 januari 2018 11:00

Varje vecka publiceras en gästkrönika. Den här gången skriver Troja-supportern Elias Ekstrand om Donald Trump, fågeln Fenix, en häst från Sunnerbo, Pelles maskin och om att tålamod lönar sig.


När Troja som nykomlingar kom till HockeyAllsvenskans upptaktsträff i slutskedet av sommaren 2017 var det få, förutom dem själva, som trodde annat än att det en gång så stolta smålandslaget skulle komma högre upp i tabellen än trettonde plats. De flesta var överens om att kvalspel skulle krävas för att rädda statusen som allsvensk elitklubb.

Nykomlingen Troja kom till spel med en trupp bestående av nästintill uteslutande spelare från HockeyEttan, dessutom kallade man spelare vars högsta merit var målkung i ängalaget HC Dalen och en floppande dansk från Tingsryd för spetsspelare.

Dessa oprövade kort skulle alltså bära en ännu mer oprövad nykomling?

Så ni förstår själva; Trojas lagbygge dömdes ut snabbare än Donald Trumps möjligheter i det Vita Huset. Kanske med all rätt, jämförelsevis var Trojas lagbygge som nykomling oerhört likt det lagbygge Södertälje hade haft som nykomling året innan. Södertälje var som alla vet chanslösa, så varför skulle Troja vara annorlunda?

Serien inleddes och Troja spelade hockey som om pucken vore en badboll, effektiviteten sjönk som en sten i sjön och likaså gjorde Troja i tabellen. Man parkerade sig som ett stabilt bottenlag långt ifrån någon topp åtta. Periodvis var jumboplatsen till och med permanent och att ens kravla sig upp över det negativa strecket kändes omöjligt. Den trojanska ledningen som målat upp topp åtta och ”slutspel” som en målsättning framstod minst sagt som naiva. Irritationen och kraven på förändring gormande på läktaren.

Men!

Fågeln Fenix kan mycket väl vara en häst från Sunnerbo! Eller åtminstone en erfaren styrelse med fullt förtroende för en medelåldersman från Åstorp. För medans de övriga bottenlagen Södertälje och Karlskoga sparkade både tränare och spelare samt värvade och lånade in nya resurser så gjorde Troja… ja, ingenting.

Under åren i ettan myntade HockeyEttan-journalisten Mikael Mjörnberg uttrycket ”Pelles maskin” som likt den berömda ”röda maskinen” från Sovjet tuggade på i sitt mönster med sådan disciplin att motståndarna till slut handfallet gav vika.

Maskineriet hackade, men tålamod är en dygd och medan övriga lag i panik agerade så smörjde Pelle från Åstorp vidare på sin maskin. Framåt julmånaden gav det också resultat! Pelles maskin klickade i och man började plocka poäng och till och med vinna matcher! Halvvägs in i december månad krossade man först bottenkonkurrenten Västervik och Karlskoga för att sen hålla två raka nollor mot Björklöven och Södertälje. Man lämnade således bottenträsket och tog siktet högre upp i tabellen.

I skrivande stund, den 22 januari, är Troja ett av HockeyAllsvenskans formstarkaste lag och sett till de tio senaste matcherna ligger man fyra i tabellen.

De senaste tio matcherna är man det lag som tagit flest poäng av samtliga i serien på hemmaplan, dock med det bakslag att det är ombytta roller sett till bortaspel, där är man formsvagast i serien.

Troja må fortfarande ligga läskigt nära negativt kvalspel, men spelet på isen har stabiliserats och formen hemma i Ljungby Arena är läskigt effektiv med tolv raka matcher med poäng. Ledningens uttalande om topp åtta känns inte längre naivt utan mer som en fullt rimlig om än utmanande målsättning.

Och bäst av allt?

Den floppande dansken från Tingsryd, Nikolai Meyer, har under Pelles tålamod blommat ut till en "light"-version av självaste legenden Justin Kelly och leder i skrivande stund den interna poäng- och målligan. Tätt följd av den finskklingande HockeyAllsvenskan-debutanten Tor Immo.

Sensmoralen i denna berättelse är att tålamod lönar sig.

Dagens samhälle må kräva snabba resultat och snabba förändringar, men bara för att tidsrummet förutsätter det behöver man inte köpa det.

Det är bra att sticka ut och när alla andra agerar på impuls är tålamod att sticka ut.

Stabilitet är bättre än kaos.

Ett test på den tesen kan vi få se denna vår.

Händelserika och ibland nästintill kaosartade klubbar skenar i tabellen, medan Troja med sin hockeykonservatism sakta men successivt klättrar uppåt.

Vilket lags koncept visar sig mest framgångsrikt i slutändan?

Elias Ekstrand
Troja-supporter som tidigare drev bloggen trojakollen.se