Gästkrönika: "Bara en som kan göra dig bra"

2 juli 2018 11:00

Varje vecka publiceras en gästkrönika. Den här gången skriver förre Oskarshamn-tränaren och välkände Twitter-profilen Fredrik Söderström om drömmar, förutsättningar, hockeyns vardag, hjältar utan slips och vem som kan ta dig hela vägen fram.


Nu är NHL-draften avklarad för den här gången.

Svenska framgångar, sett till såväl antalet spelare och hur högt de faktiskt rankas. Drömmar föds, förväntningar ökar, men där finns även besvikna killar, som inte blev en del av helgens kalabalik. Men att bli draftad är i sig ingen garanti för framgång. Samtidigt finns många exempel på spelare som gått en annan väg till framgång, utan en tanke på Nordamerika i unga år.

Jag har vuxit upp i en miljö präglad av hockey och i närhet av framgångsrika spelare. Vänner, familj, grannar och bekanta. Alla med olika förutsättningar.

Vissa har lyckats bättre än andra.

Några har hamnat i NHL, andra har mött en blygsam karriär. Alla når inte toppen. Genom åren har jag träffat många som kunde blivit hockeyspelare, men som av olika skäl blivit något annat. Det är ett val vi gör, ett ansvar vi ska ta. Men samtidigt kan och ska framgång mätas på olika sätt.

NHL må vara världens främsta liga, men vi ska nog akta oss för att tro att allt annat skulle vara ett misslyckande. Att gå upp med Timrå, hålla sig kvar med Västervik, lyckas med Skövde eller vinna guld med Växjö kan vara den framgång vi söker. Allt handlar om perspektiv. Att vara framgångsrik handlar inte alltid om att vara bäst.

Stolta och lyckliga hockeymänniskor finns på alla nivåer och av olika skäl.

Vi har till stora delar ett bra system för idrott i Sverige, även om jag mer än gärna skulle se ännu större satsningar från samhället. Men ishockeyn har förvaltat sitt pund. Trots att debatten kring svensk hockey stundtals är intensiv, kan vi inte bortse från det faktum att framgångarna är stora. Det finns utmaningar och problem, absolut, men vi måste också konstatera att mycket är bra.

I debattens ena ringhörna står vanligt, hederligt folk. Supportrar som offrar tid, pengar och känslor för sitt lag. Med sitt eget perspektiv på sporten och upplevelsen. Ståplats och korvkö, lojalitet och passion.

På den andra sidan finns direktörerna, som pratar bokslut, omsättning och produkter. Loger och rödvin, ansvar och framtid.

Vi behöver båda sidor.

Där emellan finns vi som lever i hockeyns vardag. Med backchecking, fystester, bussresor och overtime. Det är styrkan i svensk hockey, olika drivkrafter, men samma mål. Hur vi än ser på det, svensk hockey är framgångsrik, både på och utanför isen. Starka ligor, skickliga spelare, fina arenor, duktiga ledare och ett landslag som är djupt älskat av svenska folket.

Men de stora hjältarna springer inte runt i slips. De finns i svettiga omklädningsrum i Fagersta, Lidköping, Björbo och på alla andra platser där kärleken till sporten föds. Passionerade ledare i slitna värmeställ, som skapar förutsättningarna för unga hockeyspelare att upptäcka en förtjusande, komplex och underbar sport. Tränare som med tålamod och stort hjärta gör att alla dessa ungdomar får möjligheten att börja sin resa. Som tar kampen med ivriga föräldrar, morgontrötta spelare och fördomar om att ishockey är en dyr sport. Tillgängligheten är ett större problem, vi behöver ännu fler isytor och vi måste, det är nyckeln, förvalta och vårda en ödmjuk kultur och en klok filosofi som faktiskt lägger grunden till framgångarna i svensk hockey.

Det finns all anledning för många att sträcka på sig, men det finns inget utrymme till stöddighet. I en föränderlig värld måste vi jobba hårt för att vara en attraktiv sport för alla, oavsett bakgrund. En idrott med plats för alla, de som vill tävla fullt ut och för de som älskar miljön, människorna och kamratskapen.

Men oavsett vilka förutsättningarna är, om du vill uppnå goda resultat ligger ödet i dina händer.

Framgång handlar sällan om att göra vad andra säger, det är en fråga om vad du bestämmer dig för. Vi lever i en tid där vi gärna ser oss omkring, tror att andra ska ta ansvar.

Men det finns ingen annan som kommer ta dig hela vägen fram.

Ingen scout som löser dina problem.

Ingen agent som ordnar upp dina besvärligheter.

Ingen tränare som kör den löpturen tidigt på midsommardagen åt dig.

Ingen lagkamrat som gör dina chins.

Ingen mamma eller pappa, flickvän eller pojkvän, som gör dig framgångsrik över tid.

Du behöver många av de där människorna i ditt liv, men det finns bara en som kan göra dig bra och det är du.

Fredrik Söderström
Tränare i Storhamar och tidigare allsvensk tränare i Oskarshamn