Kimby: "Vi är i början av något nytt"
Publicerad: 2020-09-05
#14lag14analyser: Almtuna har startat om och är på väg att bygga upp något nytt. Nye huvudtränaren Robert Kimby trycker på att tålamod kring klubbens plan är en viktig nyckel inför framtiden.

Almtuna är ett klassiskt lag i HockeyAllsvenskan som varit med under ligans samtliga säsonger sedan 2005. Förra sommaren var det dock nära att klubben trillade ur efter att ha kommit trea i Kvalserien, men tack vare Panterns konkurs så fick klubben bli kvar till slut.

Ifjol säkrades nytt kontrakt i slutomgångarna, och i år är tanken att ta nästa steg.

Robert Kimby, ifjol assisterande tränare i Björklöven, har plockats in som ny huvudtränare för att leda laget framåt.

– Almtuna är i början av något nytt. Det har funnits mycket bra i den här föreningen, men man har också stått och stampat en del, och förra säsongen blev en bra start för ett omtag. Nu är vi ödmjuka och börjar i botten för att sedan arbeta oss uppåt. Vi ser till att ha en bra daglig verksamhet, vill ta kliv som förening och ska utveckla våra spelare, säger Robert Kimby.

Kimby känner till Almtuna sedan tidigare eftersom han varit spelare i klubben under två sejourer.

– Jag var här nästan fem år och man får något form av band till föreningena man spelar i, och det är kul att få komma hit och sätta lite av min identitet här.

Du var assisterande tränare i Björklöven ifjol, kändes det som ett bra läge att kliva upp som huvudtränare?
– Jag vill framförallt jobba med hockey och ha ett stimulerande uppdrag, sedan är rollen kanske mindre viktig. På lägre nivå har jag nästan bara varit huvudtränare, så jag känner mig trygg i den rollen.

I lagbygget så är tolv spelare kvar sedan ifjol, nio nya har kommit in och fyra juniorer har lyfts upp.

Det hela har sedan kryddats med fyra NHL-lån i form av Filip Larsson, Gustav Lindström, Tim Söderlund och Johan Södergran som är med i inledningen av hösten. Noterbart är att ingen annan klubb i ligan lånat så många som fyra NHL-spelare (i alla fall inte i skrivande stund).

– Vi vill ha ett så slagkraftigt lag som möjligt i inledningen, och så tänker jag att de flesta lagen som tar in lån resonerar. Sedan har de varit med och tränat med klubben på eget initiativ och det gjorde de innan det blev tal om att spela, så jag tycker det blivit en bra lösning även om de inte kommer vara här så länge, säger Kimby.

Vad säger du om laget i stort?
– Jag tycker det ser spännande ut. Vi har inte största budgeten och får rätta oss efter den, så det är viktigt att vi får maximal utdelning på det vi tar in. Vi har många unga spelare, men vi tycker också att de har bra potential och möjligheter att växa. Vi har framförallt satsat på spelare som vill framåt med sin egen hockey, men även jobbat för att få ett lite skickligare lag än ifjol.

{!A}

Det går att skönja ett par nyckelvärvningar, inte minst rutinerade målvakten Erik Hanses och centern Emil Berglund som blir lagkapten direkt.

– Erik Hanses har gjort en bra sommar och gett sig själv chansen rent fysiskt, sedan får vi se var det tar vägen. Emil Berglund kommer viktig för laget och kommer driva på gruppen.

Ifjol var Tony Mårtensson ledande center och navet i offensiven. Nu behövs en ny toppkedja, och en trio har sett het ut tillsammans under försäsongen: Hampus Harlestam, Martin Mellberg och Jesper Norbäck.

Är det månne lagets nya toppenhet?

– Det ser bra ut och vi får se hur det utvecklar sig, säger Kimby.

Framgångsformeln för Almtuna handlar inte om några hemligheter.

– Det gäller att hålla oss skadefria, det är viktigt. Vi har inte den största budgeten eller den bredaste truppen, så alla måste vara sin bästa version av sig själv, säger Kimby.

– Sedan handlar det om att ha tålamod. Vi har valt en plan som vi vill följa och den måste vi hålla kvar vid oavsett om det går bra eller dåligt. Det är viktigt att tro på sitt arbetssätt för gör man det konsekvent över tid så brukar det ofta ge resultat.

Vad kommer vi se spelmässigt?
– Vi har pratat mycket om att bli tryggare med pucken för att kunna flytta spelet bättre, och det är förhoppningsvis något som kommer att synas.

» #14lag14analayser

Jonas Gustavsson