Ottosson: "Det är alltid kul med beröm"
Publicerad: 2018-02-28
Halvknackig säsong ifjol men i år har Axel Ottosson tagit klivet upp bland stjärnorna och Björklövens kugge känner själv att han fått ett lyft.

Inför förra säsongen blev Axel Ottsson klar för en hemkomst till moderklubben Björklöven.

Comebacksäsongen efter att ha gått hockeygymnasiet i Örnsköldsvik och SHL-debuterat för MODO blev dock varken vad Löven eller centern själv hoppats på.

Annat är det i år.

Axel Ottosson har exploderat, vräkt in poäng och omnämns numera som en av HockeyAllsvenskans bästa centrar.

– Det är klart att jag får mycket mer kredd för mitt jobb i år än förra året. Många tycker att jag tagit stora kliv. Jag kan bara hålla med dem. Jag hade det ganska struligt ifjol och det är mycket som har blivit bättre i år. Dessutom har jag fått poängmässig utdelning, säger Axel Ottosson.

Suger du åt dig av de positiva omdömena?
– Det beror lite på vad det är men det är alltid roligt med beröm och det är saker som kan få en att växa och det kan skapa mer självförtroende. Samtidigt måste man välja vad man tar åt sig, man får inte bli nöjd eller så. Det gäller att hela tiden jobba på och stå kvar med fötterna på jorden.

Anledningen till att det hackade lite ifjol var flera.

Inte minst ett par skador under hösten.

– Jag hade två skador tätt inpå varandra, en under hösten och en precis innan jul, säger han.

– Jag tycker inte att jag gjorde någon dålig säsong ifjol men jag hade så mycket mer i mig så jag var inte nöjd, varken med min egen insats eller lagets prestationer. Jag kände ett enormt revanschsug hela sommaren inför den här säsongen.

Vad är det som känns bättre i år?
– Jag har fått ut mycket mer även om jag känner att det varit en del upp och ner också. Det har varit helt okej, bara att jag fått vara skadefri har varit ett lyft. Jag tycker att jag blivit bättre på det mesta. Jag känner mig också tryggare i lagets spel och med spelet i ligan.

Vad känner du att du har lyft under dina två år i Löven?
– Jag känner mig tryggare med pucken, vågar göra lite mer än jag gjorde innan och har gjort framsteg med skridskoåkningen som jag jobbat mycket med.

{!C}

Ottosson toppar Lövens poängliga och ligger åtta i hela HockeyAllsvenskan med 38 poäng på 49 matcher, en hyfsad putsning av hans 20 poäng på 41 matcher ifjol.

Dessutom har det blivit hela 15 mål.

– Jag skulle nog ändå säga att jag är en passningsspelare, men jag har gjort lite fler mål i år och jag har haft en hel del lägen också. Statistiskt ser det bra ut och jag tycker även att spelet överlag varit bra. Det är kul att det blir en del poäng, men i slutändan vill man bara att det ska gå bra för laget. Det är det viktigaste.

Bryter man statistiken så är du lite "streaky", gör poäng klumpvis, vad säger du om det?
– Jag har inte riktigt koll på den statistiken, men jag jobbar hela tiden på att bli jämnare i mitt spel. Jag vill vara mer konskevent och leverera varje dag. Det är jag medveten om och jobbar på.

Upplever du att det flyter på mer när du väl är i "zonen"?
– Jo, absolut, men så är det väl i alla sporter. Allt går lite lättare när det väl rullar på. Den stora utmaningen är att leverera när det inte flyter som man vill.


Under hösten bildade Ottosson en sylvass kedja med David Lindquist och Austin Farley.

En minitrio som spelade ett fartfyllt, kreativt och fyndigt anfallsspel som mynnade ut i ett gäng mål.

Vid jul splittrades dock kedjan och har bara återförenats någon enstaka gång efter det.

– Det kröp på lite skador så vi tvingades ändra om. Vi testade sedan att spela ihop igen men det fungerade inte fullt lika bra, säger Ottosson.

– Det är klart att det är en trygghet att känna spelarna i sin egen femma, man vet vad man har varandra, men samtidigt kan det vara bra att ändra om lite ibland också.

Det är lätt att glömma att det här är 21-åringens blott tredje seniorsäsong.

Han fick chansen i MODO under en SHL-säsong, men hade en marginell roll samtidigt som laget gick svagt, så fjolåret i Löven var det första senioråret med en större roll.

– Sista året i MODO var ganska tufft. Det gick inte så bra för laget och jag hade svårt att ta en roll som jag kände att jag kunde utvecklas i. När chansen att flytta hem till Björklöven dök upp så kändes det som rätt väg för mig.

När Löven presenterade Ottossons hemkomst sa dåvarande sportchefen Daniel Johansson bland annat: "Axel passar bra in i den profil vi satt upp med ett starkt driv att bli bättre och viljan att betala det pris i träning som det medför."

– Jag gillar att träna och jag vet vad jag måste förbättra. Jag gillar konstruktiv kritik och tar åt mig, jag älskar att tävla och går stenhårt både på träning och match, förklarar Ottosson.

{!B}

Ifjol missade Björklöven Slutspelsserien.

Det har man inte tänkt göra i år.

Med tre omgångar kvar är laget sjua i tabellen - men Umeålaget har sju raka matcher utan någon trepoängare och letar efter formen.

– Vi har haft en säsong som varit mycket upp och ner. När vi haft våra toppar så har vi slagit de bästa lagen, kan vi bara få ihop allt här nu under slutdelen så tror jag att vi blir farliga i ett eventuellt slutspel, säger Ottosson.

– Vi har inte visat någon jättebra form på slutet men vi vet vad problemet är och jobbar på att rätta till det.

Vad är problemet?
– Vi ger bort alldeles för enkla mål. Vi måste tajta till försvarsspelet, det är så pass jämna och viktiga matcher nu att man måste ha ett bra försvarsspel.

Vad talar för att ni grejar en plats i Slutspelsserien?
– Vårt slutspel börjar här och nu, vi vet att vi är starka när vi får ihop det och vi kommer att lösa det här. Så bra är vi.

Jonas Gustavsson