Power Ranking: "Överlägsna i toppen"
Publicerad: 2020-12-29
Lagranking - så bra är lagen just nu baserat på form, statistik och känsla (inom parentes syns lagens förändring i rankingen jämfört med förra veckan).

Det har varit sparsamt med matcher sedan förra tisdagen - men vi kör ändå en ny Power Ranking!

1 Timrå

Arton segrar på de nitton senaste matcherna, 3-2-seger mot serietvåan Björköven i söndags och toppar tabellen med hela tolv poängs marginal. Ja, det är svårt att argumentera mot att Timrå är HockeyAllsvenskans bästa lag just nu - och har varit så ett bra tag. Det mesta fungerar. Sitter på ligans bästa kedja i Jonathan Dahlén, Jens Lööke och Albin Lundin som är etta, tvåa och fyra i poängligan.

2 Södertälje

Har inte spelat sedan sjätte december på grund av covid-19-problematik. Var vassa innan det ofrivilliga uppehållet, poäng i tio av elva matcher, och stannar kvar högt upp på listan tack var det. Har dock tappat Filip Gustavsson och Evan Bouchard, två nyckelpjäser, sedan senaste matchen - och har en utmaning i att täppa hålen efter dem. Måste således bevisa att man kan leverera även utan två av sina stjärnor.

3 Västerås

Efter fem raka vinster så tog segerraden slut i söndags när det blev en uddamålsförlust mot Vita Hästen. VIK lyckades kvittera sent i tredje perioden, men Vita Hästen förvaltade ett powerplay i slutminuterna och lyckades vinna ändå. Västerås ser ändå bra ut, trots att skadelistan - framförallt i offensiven - är lång. När VIK får tillbaka sina offensiva pjäser ser det riktigt bra ut. Det tog ett tag att sätta spelet i år, men känslan är att västmanlänningarna har något bra på gång nu.

4 Karlskoga (+2)

Värmlänningarna slog tillbaka Mora med 5-4 i en svängig match i lördags och Karlskoga har därmed tagit poäng i åtta av de nio senaste matcherna. Fin stabilitet där alltså, trots att det alltjämt är stor skadefrånvaro - och där det bara fanns fem hela och friska backar att tillgå senast. BIK ser riktigt bra ut, och borde bli ännu bättre när alla pjäser är tillbaka i speldugligt skick.

5 Björklöven (-1)

Spelet vill alltjämt inte flyta för Hans Wallsons manskap. Laget föll i toppmatchen mot Timrå under söndagen och det var Umeå-lagets tredje raka förlust, och frågan är om kampen kring förstaplatsen i tabellen håller på att rinna laget ur händerna? Just nu skiljer det hela tolv poäng upp till Timrå, som dessutom har en match mindre spelad. Offensiven är trög just nu, och killar som Pontus Andreasson och Olle Liss - bland många - måste få igång produktionen igen.

6 AIK (-1)

Efter fem raka vinster så tog segertåget stopp för AIK som föll mot Mora i söndags. En tajt match som slutade med uddamålstorsk. AIK visar ändå fin stabilitet nu, har ett till synes stabilare grundspel och alltjämt en toppkedja som producerar poäng. Håkan Åhlunds manskap är på rätt väg, är känslan, men får bevisa sin klass lite till innan det blir ytterligare avancemang här. Att Anton Holm nu dessutom är tillbaka efter ett längre uppehåll ökar givetvis slagstyrkan.

7 Västervik

Har inte spelat sedan nionde december på grund av covid-19-problematik, men håller sig kvar på övre halvan här tack vare sin fina form innan uppehållet. Då hade man tagit poäng i nio av tolv matcher, och var med i mer eller mindre alla matcher. Har nu dessutom förstärkt med Connor Jones - tvillingbror till Kellen Jones - och får därmed in mer rutin på centerplats.

8 Mora

Har vunnit och förlorat varannan match sett över de sex senaste omgångarna, och det är lite talande för laget just nu - det går upp och ner. Föll i en tajt match mot Karlskoga i lördags, vann en tajt match mot AIK i söndags. Har fin offensiv just nu - Johan Persson och Daniel Ljunggren är i gott slag - men släpper in för mycket mål (släppt in arton puckar i de fyra senaste matcherna).

9 MODO

Varit spellediga senaste veckan. MODO är laget som det är svårt att få grepp om, som har en kurva som åker bergochdalbana, och som just nu är nere i en svacka. Ångermanlänningarna har tre förluster på de fyra senaste matcherna, och 3-7-föll mot AIK senast efter en mindre bra prestation. Har värvat in Adam Rockwood som klubben hoppas ska bli en injektion i offensiven och som ska ersätta Aleksi Heponiemi som förstecenter.

10 Almtuna

Efter sex raka nederlag så har Almtuna nu tagit två raka segrar, så kanske är formen på uppgång igen. Med tio gjorda mål på två kamper så är offensiven i alla fall igång, bland annat snidaren och underhållanren Jesper Norbäck är riktigt på gång (sex poöng på två matcher). Har dock en hel del frånvaro på backplats, plus att Gustav Lindström försvunnit, och känslan är att Uppsala-laget skulle behöva få in någon försvarspjäs till.

11 Tingsryd

Var illa ute ett tag mot Kristianstad i söndags, men lyckades vända underläge till seger och vann med 6-4 till slut. Det var dock blott andra segern på sju matcher. Dessutom har man tappat centern William Fällström som bröt sitt avtal på grund av familjeskäl - så det finns hål i truppen att fylla. Sportchefen och tränaren Magnus Bogren hymlar inte med att Taif vill ha in en ny toppcenter som kan leda förstakedjan.

12 Vita Hästen (+2)

Söndagen gav flera positiva besked för Vita Hästen. Seger med 3-2 mot Västerås och nyförvärven William Fällström (ett mål) och Mark McNeill (en assist) levererade omgående. Efter bara en seger på åtta matcher så har Vita Hästen tagit två vinster på tre matcher, och båda mot formstarkt motstånd (Timrå och Västerås). Emil Lundberg och Marcus Eriksson är heta i offensiven för tillfället. Vita Hästen känns lite på gång, helt klart.

13 Kristianstad (-1)

Marginalerna grinar emot Kristianstad. Laget har känts på gång senaste veckorna, men har åkt på två tunga smällar i de senaste matcherna. Laget 1-2-föll i en jämn match mot Västerås, och tappade sedan en ledning till förlust mot Tingsryd i helgen. Skåningarna förmår inte tippa över marginalerna på sin sida och har visat en jobbig oförmåga att stänga matcher när man leder - vilket inte båda gott inför fortsättningen. Brutalt tungt att keepern Calle Clang är på JVM just nu, han var väldigt bra innan han försvann.

14 Väsby (-1)

Två inspelade poäng på fyra matcher är snål utdelning senaste tiden och i söndags blev det en 3-5-torsk mot Almtuna. Nykomlingen är under negativa kvalstrecket och har tre poäng upp till MODO närmast ovanför, men har då spelat sex (!) matcher mer än konkurrenten. Tufft utgångsläge, alltså. Har fin produktion från sin kedja med Tobias Lindberg, Raphaël Lavoie och Colin Smith - men det är tunt bakom dem. Vad kan nye ryssen Pavel Gogolev tillföra?

Jonas Gustavsson