Panelen: "Känns som en nyttig blandning"
Publicerad: 2020-05-16
Tre experter ger sin syn på MODO:s silly season - hur den har sett ut så här långt, styrkor och svagheter och vad mer som måste in i truppen.

Panelen:
Jon Häggqvist, journalist Allehanda och hockeypuls.se
Peter Kempe, MODO-skribent på SvenskaFans
John Wikberg, bloggare Dragskott på sportbloggare.com

Vad säger ni om lagets silly season så här långt?

Jon Häggqvist: På det stora hela är det ändå klart godkänt. Jag har noterat att många supportrar känner sig stressade, i synnerhet i takt med att andra tänkta toppklubbar sajnar med tunga namn. Samtidigt har Modo 17 spelare på kontrakt redan nu och givet läget i världen och det faktum att marknaden kommer att se annorlunda ut, särskilt i sommar, så finns det skäl att inte fylla upp alla platser omedelbart.

Peter Kempe: I ärlighetens namn har det inte varit mycket till silly season, utan snarare en långsam dränering av en spelartrupp som var byggd för att spela om uppflyttning. Med tanke på hur pass bra byggd Modos trupp var den förra säsongen så var det en av dom klubbar som drabbades hårdast när coronapandemin avslutade säsongen i förtid. Laget hade fortfarande långt kvar till att ta en plats i SHL och truppen hade splittrats oavsett om man inte tagit sig upp, men sättet det hände på nu har tagit väldigt hårt på klubbens supportrar. Dessutom sköttes vissa av övergångarna mindre snyggt, till exempel Kim Rosdahl och Fredrik Olofsson som bröt upp kontrakten för att sedan skriva på för Oskarshamn samma dag, för att inte tala om hela cirkusen som blev runt huvudtränare Björn Hellkvists vara eller icke vara. Modo hade en ambitiös trupp som ville uppåt, och med spelare i rätt åldrar för att fortsätta utvecklas, och då kan det lätt bli såhär när det inte slutar som man vill. När vi blickar framåt, för det går inte att jämföra med fjolåret på grund av det jag nyss nämnde, så tycker jag att man har gjort genomtänkta värvningar som känns scoutade på förhand. Att ersätta en otroligt bra förstakedja och en målvakt som är på tok för bra för den här nivån går inte att göra i en handvändning, och det är ett stort jobb Fredrik Glader har framför sig, och då har jag inte ens nämnt att man ska ha in en ny huvudtränare! Det blir viktigt för Modo att få in en tränare som kan fortsätta leda klubben i rätt riktning, det känns som Modo äntligen har hittat sin identitet efter det tunga fallet ur SHL och nu måste man arbeta vidare på den.

John Wikberg: Minst sagt tuff. Spelaravbräcken är sannerligen inte att leka med, vilket inte direkt är oväntat med tanke på att Modo blev kvar i HockeyAllsvenskan, samtidigt som flera pjäser från den gångna säsongens lag helt enkelt hör hemma i en bättre serie. Nyförvärven har - än så länge - inte varit i närheten av att täcka upp för alla tapp och Fredrik Glader står inför stora utmaningar. Det är å andra sidan ingen jättepanik med tanke på omvärldsfaktorerna och det kan möjligtvis löna sig att ha lite is i magen i det här läget i syfte att spara pengar och avvakta hur Corona-krisen utvecklar sig framledes.

Vad är styrkan i lagbygget?

{!A}

Jon Häggqvist: Nu ska fler platser givetvis fyllas och det är lite ihåligt här och där – men jag ser redan nu början på en intressant mix som jag gillar. Modo har plockat in några relativt unga killar (Gustav Olhaver, Sebastian Ohlsson, Filip Sveningsson) som ändå är etablerade på serienivån och har känt på SHL-spel. Därtill har lagts mer rutinerade kort som Brendan Mikkelson och Jesper Dahlroth, som bidrar till en stark ryggrad i laget. Det känns som en nyttig blandning.

Peter Kempe: Styrkan i dagsläget får väl sägas vara ytterforwardssidan, nyförvärven Gustav Olhaver, Sebastian Ohlsson och Filip Sveningsson är spelare som testat på nivån och är i bra åldrar. Utöver dom så har man kvar Magnus Häggström och Daniel Sylwander sedan förra säsongen, och Linus Pettersson och Tobias Åhström har också spelat i HockeyAllsvenskan tidigare och borde kunna ta ytterligare steg i rätt omgivning den kommande säsongen. Landar man dessutom Edwin Hedberg som det talas om så ser man bra stadda ut!

John Wikberg: Målvaktsbesättningen känns mycket intressant. Rutinerade Anthony Peters besitter alla förutsättningar för att vara en toppmålvakt i HockeyAllsvenskan och underskattade Linus Lundin får betraktas som ett bra komplement. Oliver Dackell är dessutom en spännande talang.

Vad är svagheten i lagbygget?

Jon Häggqvist: Den defensiva delen av laget saknar flest byggstenar. Just nu har Modo fem backar på kontrakt, men då är det inte ens säkert att Oscar Hedman fortsätter och en sådan som talangen William Wallinder ska inte behöva bära något större ok (även om Modo tror hårt på honom). Anton Öhman hade en tung säsong i fjol, har han en högre nivå i sig? Sedan är frågan hur bra målvakten Anthony Peters är. Modo har scoutat honom väl men likväl är det ett helt nytt ansikte i svensk ishockey.

{!B}

Peter Kempe: Jag minns ett gammalt nummer av Pro Hockey som kom när jag var ung, jag minns inte vilka spelare det handlade om men det var ett litet bråk om vad deras kedja skulle heta. Centern tyckte att kedjan skulle kallas "penguin line" med tanke på att dom hade ”useless wings”, medan yttrarna tyckte att den skulle kallas "donut line" eftersom den hade ett stort hål i mitten. Var jag försöker komma med den liknelsen? Den stora svagheten här i Modos lagbygge är att det saknas både spets och bredd på centersidan. Man testade Magnus Häggström där under hans första säsong, och det experimentet blev inte lyckat. Därav har man nyförvärvet Mikkel Aagaard och Kalle Jellvert till centerrollerna, där är Aagaard oprövad på nivån (och blev dessutom skadad under sin första tid i klubben) och Jellvert är ingen förstacenter. Den enskilt största svagheten i laget är på centersidan, och där är det viktigare att få in rätt spelare än att det ska bli klart snabbt!

John Wikberg: Det är i första hand forwardsbesättningen, som ser rätt så trubbig ut rent helhetsmässigt och inte direkt har ett överflöd av stjärnor som kan göra det lilla extra framåt.

Vad mer måste in?

Jon Häggqvist: Tre, fyra backar – både sådana som är rent defensivt starka och killar som kan flytta pucken. Därtill saknas minst tre forwards, varav åtminstone två bör vara spetsvärvningar.

Peter Kempe: Först och främst måste klubben få in en huvudtränare, gärna ett bra namn som kan ge attraktionskraft till tilltänkta nyförvärv. Utöver det så måste minst två centrar in, och även två backar som är tänkta till dom två första backparen. Jag har varit i kontakt med Oscar Hedman och Tommy Enström för att se deras tankar inför den kommande säsongen, men inte blivit nåt klokare. Jag räknar bort Tobias Enström så pass mycket att jag lovat att cykla till hemmapremiären om han skulle bestämma sig för att köra en säsong till, det nämnde jag i vårt senaste avsnitt av Modo-podcasten "Stället går bananas". En sak som kan göra arbetet lite lättare för Fredrik Glader är att man har sagt att man kommer ha en av HockeyAllsvenskans högsta budgetar, det kanske kan göra att man kan ha lite is i magen och hellre plocka in rätt spelare för bygget i juli än att ta in någon som dyker upp på radarn i maj för att man känner att man måste. Det absolut viktigaste att lösa är såklart huvudtränarfrågan eftersom det kommer avgöra hur klubbens ambitioner den kommande säsongen ser ut. På förhand har man sagt att man vill slåss om uppflyttningen, då gäller det att lösa ett tränarnamn som pekar åt det hållet om man vill kunna plocka in spelare som ska kunna ta klubben uppåt! Har man rätt tränare på plats kan man få in spelare som håller en lika hög eller högre nivå än toppnamnen i dom klubbar man ska slåss om en uppflyttningsplats mot, men i ärlighets namn så ser man i dagsläget inte ut att ha en trupp för topp fyra. Nu ryktas det om Jens Gustafsson till huvudtränarrollen, Jens som i dagsläget är assisterande tränare i Graz, jag har för dålig koll på honom för att kommentera om det känns som rätt namn för föreningen, men om man har valt ut honom så litar jag på att den sportsliga ledningen i Modo vet vad man får och att det blir en "good fit" för både parter.

{!C}

John Wikberg: Dels åtminstone ett par backar av hög klass - varav minst en med offensiva spjutspetskvaliteter som kan leda ett powerplay. På forwardssidan saknas det en "förstakedja" som kan bära laget på sina axlar.

Finns det någon drömvärvning klubben kan göra?

Jon Häggqvist: Precis som varje silly season kastas Alexander Steens namn runt bland fansen. Förståeligt – men inte särskilt troligt, inte minst med tanke på att Steen har kontrakt en säsong till i NHL. En mer rimlig drömförstärkning vore Tobias Viklund, givet att han är hel och frisk (han hade en de ljumskproblem i vintras). Han har fler år kvar i kroppen och skulle vara en fullgod ersättare till Tobias Enström som gissningsvis slutar.

Peter Kempe: Eftersom jag har sagt att Modo ska ta in spelare till dom första backparen så nämner jag ett namn som var uppe på tapeten redan innan den gångna säsongen, Tobias Viklund. Han skulle vara ett sånt namn som sänder ut signaler till både människor som rör sig runt Modo, supportrar och övriga klubbar i HockeyAllsvenskan.

John Wikberg: Jag tror att en spelare som Johan Harju fortfarande har väldigt mycket att ge på en hög nivå. Den rutinerade forwarden skulle bli kunna bli en offensiv spetsspelare i Modo - bland annat med tanke på det vassa skottet - och skulle troligtvis se en sejour i det SHL-jagande Öviksgänget som en härlig utmaning på "hockeykarriärens höst".

» Transfercentralen - full koll på silly season!

Jonas Gustavsson