Truppen: "Plockat in flera återvändare"
Publicerad: 2022-08-22
#14lag14analyser: AIK har byggt om en hel del av laget till i år och bland annat så har det kommit in ett gäng återvändare. Här är AIK:s trupp.

Noterbart om AIK:s trupp:

– AIK har 22 spelare i truppen varav tolv stycken är nyförvärv. Klubben har aviserat att två spelare till ska in, en back och en forward. Alexander Deilert, tidernas poängbäste back i HockeyAllsvenskan, är ännu inte spelklar efter hjärnskakningsproblemen i fjol.

– Bland förlusterna så märks poängkungen Max Lindholm, klassiska radarparet Fredric Weigel och Anton Holm, tvåvägsforwarden Nicklas Heinerö och poängbäste backen Malte Setkov.

– AIK har ett gäng återvändare. Claes Endre, Daniel Muzito-Bagenda och Richard Gynge har alla spelat i klubben tidigare, medan William Nilsson Ignberg och Alfred Barklund har AIK som moderklubb (även om de inte spelat seniorhockey där).

– AIK har föryngrat laget till i år och plcokat in flera spelare som fick något av ett allsvenskt genombrott i fjol, men som alltjämt har mycket utveckling i sig. I den skaran kan vi inkludera Erik Flood (Kristianstad), Albert Lyckåsen (Karlskoga), Oscar Öhman (AIK) och William Eriksson (Björklöven).

– Oscar Öhman spelade i Troja förra säsongen. Han gjorde då mål i sju raka matcher och det är bara tio spelare totalt som lyckats med den bedriften sedan ligan drog igång 2005.

– Den stora profilvärvningen är så klart Richard Gynge. 35-åringen har en diger meritlista med 254 KHL-matcher, 27 landskamper, 301 SHL-matcher och ett SM-guld. Så sent som i fjol matade han in 23 mål och 48 poäng i SHL med Växjö. Gynge har tidigare gjort tre säsonger i AIK (2009-2012).

{!A}

– Claes Endre var en av HockeyAllsvenskans största sensationer för två år sedan och var strålande under sin allsvenska debutsäsong. Förra sommaren skiftade han till Björklöven men hamnade då i skuggan av Joona Voutilainen, och hade en motigare vinter. Nu är han tillbaka i AIK för att hitta formen från två år sedan, men får tuff konkurrens i buren av rutinerade Niklas Lundström.

– Adam Rockwood, som var poängstark i slovakiska Nitra förra vintern, är invärvad som ny toppcenter. Den 26-årige kanadensaren har tidigare spelat allsvenskt med MoDo och svarade för 20 poäng på 24 matcher under 2020/21.

– Oskar Magnusson har precis spelat JVM där det blev en bronsmedalj. 20-åringen gjorde sin allsvenska debutsäsong i fjol.

– AIK har lyft upp stortalangen Dalibor Dvorsky i A-truppen. Den 17-årige slovaken gjorde sjutton allsvenska matcher i fjol och blev ligans femte yngsta målskytt när han 16 år och 169 dagar gammal sköt sin första kasse (en avgörande straff mot Troja). Dvorsky, en kreativ forward med den spetsiga offensiven som främsta egenskap, tippas gå högt i NHL-draften nästa sommar.

TRUPPEN

MÅLVAKTER
Claes Endre - NY från Björklöven
Niklas Lundström - Nytt kontrakt

BACKAR
Alexander Deilert
Eric Norin
Thimo Nickl - NY från Rögle
Albert Lyckåsen - NY från Karlskoga
Filip Windlert - Nytt kontrakt
Alfred Barklund - NY från Västervik
Erik Flood - NY från Kristianstad

FORWARDS
Dalibor Dvorsky
Christian Sandberg
Axel Wemmenborn
Zion Nybeck - NY från HV71
William Eriksson - NY från Björklöven
Daniel Muzito Bagenda - NY från Oskarshamn
Richard Gynge - NY från Växjö
William Nilsson Ignberg - NY från Hudiksvall
Oskar Magnusson - Nytt kontrakt
Maksim Semjonovs - Nytt kontrakt
Oscar Nord - Nytt kontrakt
Oscar Öhman - NY från Troja
Adam Rockwood - NY från Nitra

TRÄNARE
Anton Blomqvist
Martin Dendis - NY från AIK J20

FÖRLUSTER
Mikael Sundell, tr, MoDo
Alexander Sahlin, mv, oklart
Pavel Khomchenko, mv, Admiral Vladivostok
Eric Hjorth, b, Vita Hästen
Victor Aronsson, b, Almtuna
Filip Bratt, b, Utica Comets
Malte Setkov, b, Rungsted
Joshua Karlsson, b, oklart
Max Lindholm, f, Skellefteå
Sebastian Falk, f, Vita Hästen
Nicklas Heinerö, f, Dukla Trencin
Anton Holm, f, Frisk Asker
Fredric Weigel, f, Björklöven
Sam Marklund, f, Guildford
Lucas Carlsson, f, oklart

Jonas Gustavsson