Power Ranking: "De är hetast i ligan just nu"
Publicerad: 2022-02-08
Efter ett uppehåll på grund av covid19-upphackat schema så är veckans "Power Ranking" tillbaka! Lagranking - så bra är lagen just nu baserat på form, statistik och känsla.

1 KARLSKOGA

Senaste 5: 12/15 poäng, +7

Senaste 10: 22/30 poäng, +11

Känsla: Positiv. Karlskoga har hittat en fin stabilitet i sitt spel och efter att ha fått tillbaka Johan Larsson på backplats så har man också en helt annan bredd i försvarsbesättningen.

Kommentar: Karlskoga är hetast i HockeyAllsvenskan just nu. Under de senaste veckorna har man besegrat topplagen MoDo och HV71 och vunnit tolv av de fjorton senaste matcherna, vilket visar att man både kan slå de bästa lagen och att laget kan vinna över tid. Av tradition så brukar BIK falla tillbaka något under just våren, men i år ser trenden ut at vara motsatt. Har en enorm styrka i sina två toppmålvakter Lars Volden och Marcus Hellgren Smed som båda är riktigt vassa.

2 HV71

Senaste 5: 12/15 poäng, +6

Senaste 10: 21/30 poäng, +7

Känsla: Positiv. HV71 gnuggar på, precis som man gjort hela säsongen, och har inga djupa dippar. Poängen trillar in i en strid ström.

Kommentar: HV71 har motsvarat favorittrycket under säsongen och ägt serieledningen under majoriteten av vintern. Visst, spelmässigt har det stundtals funnits mer att önska, men HV71 har en imponerande stabilitet, och det finns en förmåga att hela tiden hitta vägar att ta poäng. Den breda arsenalen av skickliga spelare gör att laget inte står och faller med enskilda individer, dessutom. Då ska vi också ha i åtanke att HV71 varit hårt skadedrabbade stundtals under säsongen.

3 MODO

Senaste 5: 10/15 poäng, +6

Senaste 10: 20/30 poäng, +9

Känsla: Överlag positiv, även om lagets slagstyrka fått sig en törn av att Markus Modigs försvunnit till Linköping i SHL. Forwarden, som gjort flest fem mot fem-poäng i hela ligan, behöver så klart ersättas.

Kommentar: MoDo har cementerat sig som ett topplag den här säsongen. Nye tränaren Mattias Karlin har imponerande snabbt lyckats sätta ett system som gör MoDo oerhört svårslagna. Laget har bara gått poänglöst av isen två gånger i de 23 senaste matcherna, vilket vittnar om stabiliteten som finns. Sportchefen Henrik Gradin behöver fylla hålet efter flyktade Markus Modigs och det blir en nyckelrekrytering. I övrigt känns det otroligt stabilt, och då finns ju även sparkapital i Tanner MacMaster som uppges vara tillbaka i spel snart (inte spelat sedan slutet av november).

4 MORA

Senaste 5: 8/15 poäng, +4

Senaste 10: 17/30 poäng, +4

Känsla: Positiv. Mora är helt klart bättre än i höstas och även om resultaten spretar stundtals, så är dalalaget på väg uppåt.

Kommentar: Efter en svag start på säsongen har Mora sannerligen lyft. Dalalaget har spelat flest matcher i ligan och är sjua i en haltande tabell, men topp sex-drömmen finns alltjämt kvar och både Västerås och Kristianstad känner flåset bakifrån. Mora sitter på en ruggig spets i sin förstakedja med Johan Persson, Daniel Ljunggren och Måns Carlsson som sprutar in poäng just nu (62 poäng tillsammans i de fjorton senaste matcherna). Kan den toppenheten hålla i produktionen så lär Mora fortsätta klättra.

5 AIK

Senaste 5: 9/15 poäng, +1

Senaste 10: 18/30 poäng, +4

Känsla: Positiv. AIK tar poäng i en högre frekvens än på hela säsongen och ser ut att växa åt rätt håll inför slutspelet.

Kommentar: AIK:s säsong i stort är en liten besvikelse sett till förväntingarna, men sedan mitten av december har laget vunnit åtta av tretton matcher och visat upp en större stabilitet än tidigare. Det trots en tunn trupp med mycket frånvaro. Stor nyckelspelare är helt klart keepern Pavel Khomchenko som ger AIK chansen att vinna varje match.

6 BJÖRKLÖVEN

Senaste 5: 8/15 poäng, +2

Senaste 10: 16/30 poäng, +5

Känsla: Svårdefinierad. När Björklöven spelar som bäst är man ett av de bästa lagen i ligan, men ojämnheten har plågat laget länge nu. Toppinsatser varvas med bottennapp. Det är svårt att veta var Björklöven är på väg, faktiskt.

Kommentar: Med tanke på ambitionen och målsättningen så får en fjärdeplats i tabellen där det skiljer sex poäng upp till tredjeplatsen stämplas som en mindre besvikelse. Det finns så mycket mer att kräma ur det här laget. Visst, Löven har varit hårt plågade av skador och frånvaro, inte minst på backsidan, men å andra sidan är truppen tämligen bred. En stor nyckel framgent är att få igång skarpskytten Olle Liss som inte alls stått att känna igen den här säsongen. Plus givetvis att få igång sina "specialteams".

7 KRISTIANSTAD

Senaste 5: 6/15 poäng, -3

Senaste 10: 14/30 poäng, +3

Känsla: Tveksam. Resultaten senaste tiden har varit svagare än tidigare, förstemålvakten Frederik Dichow är i väg och spelar OS-hockey med Danmark och i går kom besked om att viktige backen Amil Krupic lånas ut till Växjö under resten av säsongen.

Kommentar: Kristianstad är säsongens sensationslag i HockeyAllsvenskan men har haft det något tuffare senaste månaden. Nu står laget på tre raka nederlag, bland annat en svidande 2-7-torsk mot Björklöven. Beskedet att klubben lånar ut backen Amil Krupic till Växjö i SHL resterande del av säsongen höjde många ögonbryn, men tränaren och sportchefen Mikael Gath försvarade beslutet och gav besked om att det letas efter förstärkningar för att fylla det hålet. Helt klart är att OS-keepern Frederik Dichow är saknad.

8 VÄSTERÅS

Senaste 5: 5/15 poäng, -3

Senaste 10: 13/30 poäng, +2

Känsla: Svårdefinierad. Ja, eller svårbedömd. Efter ett covid19-uppehåll så har Västerås spelat tre matcher på fem dagar, så det är kanske inte helt rättvist att bedöma laget heller.

Kommentar: Västerås gick starkt innan jul men har varit trubbigare efter det med fem segrar på elva matcher. Inget dundersvagt facit, men inte heller ett facit för ett topplag. Västmanlänningarna är precis tillbaka efter ett covid19-uppehåll och har matchat stenhårt efter det, tre matcher på fem dagar, så det är inte konstigt att resultaten svajar. Nu bör laget dock vara igång igen. VIK lever mycket på förstakedjan med Mikael Frycklund, Marcus Bergman och Lukas Zetterberg i offensiven, laget hade mått bra av ökad produktion från övriga enheter.

9 TINGSRYD

Senaste 5: 9/15 poäng, -1

Senaste 10: 13/30 poäng, -7

Känsla: Något positiv. Laget har vunnit nyckelmatcher på slutet och har också spetsat offensiven med skicklige centern Nils Thomasson.

Kommentar: Efter sex raka förluster så har Tingsryd vänt på trenden och vunnit fyra av de sex senaste kamperna. Bland annat så har det blivit två vinster mot Södertälje och en seger mot Almtuna, två nyckelvinster i den tajta bottenstriden. De tolv poängen som bärgats i de sex senaste kamperna har gett tian Tingsryd ett gap på sex poöng ner till Södertälje under negativa kvalstrecket. Fått igång fler offensiva pjäser på slutet, bland annat Kim Tallberg, vilket bådar gott.

10 VITA HÄSTEN

Senaste 5: 5/15 poäng, -1

Senaste 10: 14/30 poäng, +1

Känsla: Hyfsat lugnt, ändå. Vita Hästen har visat bra poängform under en längre tid.

Kommentar: Vita Hästen har förvisso förlorat tre av de fyra senaste matcherna, hankar sig fram med tunt manskap och genomlider återigen en säsong med ganska hög spelaromsättning, men känns ändå, hur konstigt det än låter, ganska stabila. Just nu är laget elva i en haltande tabell, men då har man spelat färre matcher än alla närliggande lag, och har alltså chansen att knipa fler poäng. Rihards Marenis är verkligen ett superfynd, letten är en av ligans hetaste offensiva spelare just nu, och en sådan spetsspelare är det få andra lag i bottenkampen som kan matcha.

11 VÄSTERVIK

Senaste 5: 5/15 poäng, -4

Senaste 10: 9/30 poäng, -9

Känsla: Tveksam. Västervik har haft en negativ trend ett bra tag nu.

Kommentar: Västervik gick starkt under hösten men har haft det tufft sedan mitten av december. I de sju senaste matcherna har det exempelvis bara blivit en seger. Sportchefen Emil Georgsson har inte legat på latsidan. Efter att Myles Powell sålts till HV71 så har han plockat in Sebastian Benker, Jaakko Lanta, Danny Kristo, LHC-lånen Linus Cronholm och Elliot Ekmark, plus tagit in DIF-talangen Carl Lindbom för att spetsa konkurrensen på målvaktssidan. Varken Benker eller Lanta, som gjort ett gäng matcher nu, har gnistrat, och återstår att se vad Kristo (lirat två matcher) kan bidra med.

12 SÖDERTÄLJE

Senaste 5: 6/15 poäng, -2

Senaste 10: 9/30 poäng, -7

Känsla: Ändå lite positiv. Södertälje har skiftat i båset, Per Hånberg och Björn Lidström har kommit in som nya tränare, och känslan är att det kan ge SSK en positiv effekt.

Kommentar: Södertäljes säsong är så klart en jättebesvikelse. Slutspelsdrömmarna har förbytts mot en kamp för att undvika negativt kval. Tretton matcher mellan början av december och slutet av januari genererade en (!) seger. Nu har det dock skiftats i båset där Jörgen Bemström, Denis Bozic och Stefan Gråhns fått lämna, och där Per Hånberg och Björn Lidström kommit in. Debuten slutade med förlust, men hemmadebuten slutade med vinst. De kommande matcherna blir kritiska för SSK, ett gäng vinster behövs för att tränarbytet ska ge en riktigt positiv effekt.

13 ALMTUNA

Senaste 5: 6/15 poäng, -4

Senaste 10: 9/30 poäng, -14

Känsla: Tveksam. Almtuna har gått tungt på slutet, bara två trepoängare i de tio senaste matcherna, och gapet ner till Södertälje under det negativa kvalstrecket är nu bara tre poäng. Känslan är att det blir en tuff kamp för att undvika kval, dels med tanke på formkurvan, dels med tanke på att klubben släppt viktiga spelare som Emil Berglund och Sebastian Benker.

Kommentar: Almtuna har fått in en bättre stabilitet i laget sedan Viktor Andrén och Isak Johansson tog över som tandem i målburen, men resultaten den senaste tiden har varit skrala. Almtuna kan slå vilket lag som helst i ligan, det har man visat flera gånger, men det gnistrar för få gånger. Offensiven känns trubbig just nu. Det finns offensiv kompetens, men det är tunnsått med poängmakande.

14 TROJA

Senaste 5: 5/15 poäng, -9

Senaste 10: 9/30 poäng, -19

Känsla: Tveksam. Troja har varit i botten hela säsongen och det finns inte många indikationer på att det är på väg att lyfta.

Kommentar: Troja har haft en tung säsong och varit på negativ kvalplats mer eller mindre hela vintern. Laget vann förvisso mot Vita Hästen senast, men hade innan dess nio raka matcher utan någon trepoängare. Klubben har precis gjort klart med backen Oscar Eriksson som säkerligen kommer stärka defensiven, men smålänningarna är i skriande behov av offensiv spets där Joakim Hillding (som dessutom är sval med bara två assist på åtta matcher) är alldeles för ensam.

Jonas Gustavsson