Profilerna: "Han ger stabilitet i kassen"
Publicerad: 2022-09-14
#14lag14analyser: Vilken är bästa värvningen? Vem vinner poängligan? Vem är lagets joker? Vi siar kring Västerviks lag.

TOPPVÄRVNINGEN

Västervik hade problem med målvaktsspelet under andra halvan av säongen i fjol. Det borde vara avhjälpt i och med värvningen av Emil Kruse. 27-åringen var strålande under sin senaste sejour i klubben och kommer tillbaka till en trygg miljö där han kommer att vara det uttalade förstavalet. Samtidigt kommer han pushas av Edvin Olofsson som visade fin klass i fjol. Kruse är ett toppförvärv som ger Västervik trygghet mellan stolparna.

JOKERN

Det vimlar av jokrar i Västervik, men Anton Öhman sticker ut. Den offensive backen var lovande som ung och startade sin seniorkarriär fint, men körde sedan fast i MoDo och har spenderat senaste året i Danmark. Nu kommer 26-åringen tillbaka till Sverige. Han ska tillföra i det konstruktiva backspelet och i powerplay. Defensiven har varit ett frågetecken tidigare, men får han ordning på den så känns det här som en riktig fyndvärvning, för Öhman har mycket hockey i sig.

TALANGEN

Noah Hasa kommer från planstkolan i Frölunda som bara sprutar ut lovande talanger. 19-åringen, som jagar en JVM-biljett, var lagkapten i Frölundas J20-lag i fjol, dunkade in 38 poäng på 32 matcher och var även ombytt i åtta SHL-kamper. En välskolad tvåvägscenter som kommer få alla möjligheter till en stor roll.

KULTURBÄRAREN

Lagkaptenen och backklippan Erik Gustafsson går in på sin nionde säsong i klubben och är den spelare som spelat flest matcher i Västervik någonsin. Så mycket mer kulturbärare än så blir man inte.

{!A}

ASSISTKUNGEN

Sent invärvade Alexis D'Aoust är inplockad för att göra poäng och ser ut att gå i en förstakedja med Marcus Vela som sett het ut under försäsongen. Västervik hoppas att den där duon ska göra en hel del poäng, och med tanke på Velas målform under försäsongen så kan det mycket väl ticka in en del assist på D'Aoust-kontot.

MÅLKUNGEN

Skarpskytten Victor Öhman har faktiskt aldrig nått 20-målssplatån i HockeyAllsvenskan. Det låter lite surrealistiskt, men 30-åringen har inte varit hel och fisk en hel säsong, och då hämmas ju också siffrorna. Någon gång borde väl oturen ta slut? Håller sig Öhman hel och frisk i vinter så bör han ta hem skytteligan, speciellt om Västervik kan få igång sitt powerplay. Marcus Vela och Alexis D'Aoust utmanar.

POÄNGKUNGEN

Marcus Vela har sett het ut under försäsongen. Kanadensaren lär ankra lagets förstakedja och få stort förtroende i offensiva situationer, så han känns defintivt som en potentiell poängkung. Interna poängligan har för övrigt toppats av en transatlant de fyra senaste åren, så det känns som en lågoddsare att en tranatlant tar hem titeln i år också.

MVP

Laget är viktigast i Västervik, men ska vi peka ut någon MVP så får det blir målvakten Emil Kruse. Hans spel är en förutsättning för att Västervik ska gå bra i vinter.

Jonas Gustavsson