Blomqvist: "Byggt hungrigare lag"
Publicerad: 2022-08-22
#14lag14analyser: AIK har byggt ett yngre och hungrigare lag till i år och huvudtränaren Anton Blomqvist hoppas att det ska innebära ett lyft i tabellen.

AIK vann HockeyAllsvenskan 2018/19.

AIK kom sist i HockeyAllsvenskan 2019/20.

Hyfsade kontraster. De två senaste säsongerna har AIK blivit nia i tabellen. Nu bygger klubben om för att återigen bli ett absolut topplag i ligan.

Sportchefen Christoffer Malm och huvudtränaren Anton Blomqvist går in på andra året tillsammans och har valt att plocka bort ett gäng äldre spelare och ersatt dem med yngre spelare på väg uppåt.

– Vi tror på den här modellen att bygga ett lite hungrigare lag. Spelarna som kommit hit är ute på en personlig resa i karriären, och ska göra den resan och ta nästa steg med oss, säger Anton Blomqvist.

Ja, ni hade ett äldre lag i fjol?
– När jag och Christoffer Malm kom hit så låg det en del kontrakt sedan tidigare och vi kände efter säsongen i ifjol att vi var besvikna. Kanske inte på tabellplaceringen eller att vi åkte ut i åttondelsfinalen, utan mer känslan av att vi inte var som bäst när det gällde och att vi ville få ut en bättre daglig verksamhet. Vi ville ha in spelare som verkligen vill bli bättre och det ska förhoppningsvis också göra oss bättre som lag och att vi tar fler poäng. Vi har varit tydliga med dem vi tagit in vad vi förväntar oss och alla vet vad som gäller. Alla har köpt in på det.

Ni har ändå kvar några rutinerade spelare som Filip Windlert, Christian Sandberg och Oscar Nord?
– De kommer att bli viktiga med sin rutin och AIK-hjärta. De kan klubben och vet vad man kan förvänta sig både när det blåser härliga stormar och när det gungar lite på andra sätt.

Bland nyförvärven på uppgång märks bland annat fjolårets allsvenska genombrottspelare Albert Lyckåsen (Karlskoga), Erik Flood (Kristianstad), Oscar Öhman (Troja) och William Eriksson (Björklöven), men också spännande Zion Nybeck.

– I de där spelarna finns ett högt individuellt driv och vi ska hjälpa dem på alla sätt vi kan att ta nästa kliv.

{!A}

AIK har en yngre profil, men det tyngsta nyförvärvet - ett av de tyngsta i hela HockeyAllsvenskan - är ett minst sagt rutinerat kort.

Richard Gynge är tillbaka i klubben. 35-åringen gjorde tre säsonger i klubben 2009-2012 och dunkade in starka 23 mål och 48 poäng i SHL med Växjö i fjol. På meritlistan finns bland annat 254 KHL-matcher, 27 landskamper, 301 SHL-matcher och ett SM-guld.

– Det är ju en värvning som egentligen inte ska vara rimlig i vår värld, varken ekonomiskt eller med tanke på vilken serie vi spelar i. Nu passade AIK hans livssituation och vi får in en riktig kvalitetsspelare.

Är förväntningarna höga på honom?
– Absolut, jag har höga förväntningar på honom, samtidigt vet både han och jag att han inte kan göra allt själv. Vi behöver sätta honom i en miljö med bra spelare och han behöver anpassa sig till ligan.

Noterbart är också att AIK känns djupare på forwardssidan i år.

– Jag håller med. När vi summerade säsongen i fjol så var vi det lag i ligan som hade använt flest kroppar. Det var inte speciellt lyckosamt med så stor rotation. Det handlade om spelare som var i väg på JVM och det handlade om skador. I år ville vi vara lite djupare och ha lite högre konkurrens om platserna och det tycker jag vi fått till.

Truppen är dock inte helt klar.

– Vi ska ha in en back och en forward till, säger Blomqvist.

Målsättningen då?

– Vi kommer sätta den längre fram, troligen tätt inpå serien, men vi vill upp och toucha på den övre halvan. Där någonstans vill vi vara.

Anton Blomqvist själv går in på andra hela säsongen som huvudtränare i AIK. 32-åringen har gjort en snabb resa i tränarkarriären.

– Jag börjar känna mig hemma och mer och mer trygg i rollen, säger han.

Du upplevs som otrolig passionerad?
– Jag är en känslomänniska. Ibland är det bra, ibland är det mindre bra. Jag får lära mig hantera det. Sedan vet jag inte om jag är mer passionerad än någon annan, men jag kanske visar mina känslor lite mer än en del andra. Hockeyn är en stor del av mitt liv och det är en ynnest att få jobba med den här idrotten.

Jonas Gustavsson