Panelen: "Spets och bredd i försvaret"

8 juni 2022 11:00

Tre experter ger sin syn på Björklövens silly season - hur den har sett ut så här långt, styrkor och svagheter och vad mer som måste in i truppen.


Panelen:
Robin Lindgren, journalist Norran
John Wikberg, bloggare Dragskott på sportbloggare.com
Andreas Hanson, kommentator C More och Rego

Vad säger ni om lagets silly season så här långt?

Robin Lindgren: En gedigen Silly Season vill jag ändå säga. Per Kenttä har kunnat behålla de flesta han ville ha kvar och återigen blir det tydligt att Björklöven har den typen av spelare som inte riktigt lockar SHL-intresse men som ändå är toppkvalitet i HockeyAllsvenskan.

John Wikberg: Det har varit ömsom vin, ömsom vatten hittills för Björklöven. Västerbottningarna har åkt på tunga förluster, medan det å andra sidan har tillkommit en del vassa namn. Det ser oavsett lovande ut. Björklöven har sannerligen en bra grund att stå på. Inte minst med tanke på alla kuggar som är kvar sedan tidigare.

Andreas Hanson: Backsidan har varit ett återkommande problem ett bra tag nu och det avspeglas ganska tydligt i vad Löven gjort hittills. Man vill inte ha en säsong till där man måste lappa och laga och leta spetsspelare mitt i säsongen, utan ha en bred och stark besättning klar från start. Där har Kenttä lyckats väldigt bra genom att hämta in Jacob Andersson, Kim Johansson och Linus Cronholm som alla ska ha kapacitet att spela topp 4-minuter i HockeyAllsvenskan. Löven har också säkrat upp centersidan där man tappat Alex Ottosson, framförallt, genom att ta in Fredric Weigel. På målvaktssidan har man arbetsro genom att Joona Vuoitilainen är kvar. Så Löven har en väldigt bra grund att stå på just nu. Det är de kommande värvningarna som kommer avgöra hur högt man vågar tippa Löven.

Vad är styrkan i lagbygget?

Robin Lindgren: Backsidan, definitivt. Jag har i ärlighetens namn lite svårt att förstå varför man har nio så pass bra backar - samtliga hade lätt kunnat gå in på sju backar i stort sett hos alla motståndarlag. Men nu blev det negativt… Vi börjar om; wow! Björklövens backuppsättning ser superintressant ut. Bästa i ligan? Jag tror det.

John Wikberg: Backbesättningen håller tämligen hög klass. Det kan mycket väl vara en av HockeyAllsvenskans vassaste backsidor de senaste åren. Snacka om att Björklöven har både spets och bredd i den lagdelen. Det finns dessutom en gedigen mix av olika spelartyper. Lägg därtill att åldersstrukturen är god.

Andreas Hanson: Backsidan ser starkare ut än förra säsongen i mitt tycke. Jacob Andersson borde ha kapacitet att mer eller mindre ersätta Jesper Lindgren, i Linus Cronholm får man in en stabil back med fortsatt utvecklingspotential som jag verkligen gillar och Kim Johansson är en bra värvning, även om jag tycker att han är något överskattad efter sin 34-poängssäsong i Vita Hästen. Riktigt så dominant som poängen antyder tycker jag inte att han var, och jag skulle vilja påstå att han fortfarande behöver bevisa att han kan vara en dominant spelare spelmässigt i HockeyAllsvenskan, framförallt i spel fem mot fem. Det får han alla möjligheter att visa nu, men han kommer få kämpa om speltiden eftersom Löven har bra backar kvar och det är bäddat för ruskigt hård konkurrens.

Vad är svagheten i lagbygget?

Robin Lindgren: Det är utan tvekan bland ytterforwards. Där hittar jag egentligen ingen som jag anser ska spela i en förstakedja. Hutchings, Bengtsson och Possler är fina spelare men ska Löven vara med hela vägen måste två riktiga toppspelare in där. Allt Kenttäs fokus måste ligga på att hitta rätt vingar till Weigel där.

John Wikberg: Det finns ett antal luckor att fylla på forwardsfronten. Visst - Fredric Weigel är en kanonvärvning, men Olle Liss och Axel Ottosson är stora profiler som får betraktas som rejäla avbräck. Det har även försvunnit en del bredd och karaktär. Björklöven lär förvisso få ihop något bra till slut, men frågan är om det räcker (läs: för att laget ska gå hela vägen den här gången)? Inte minst med tanke på Djurgårdens extraordinära satsning på forwardsfronten. Konkurrensen är extrem.

Andreas Hanson: Det är hårt att kalla det för svaghet, men givetvis är det några spetsspelare bland ytterforwards som saknas. Här tappar man ett antal namnkunniga spelare som Francis Perron, Olle Liss och Ryan Gropp. William Eriksson hade man nog kunnat få ännu mer utveckling på och han är ett lite tråkigt tapp. Men Löven hade nog hoppats på mer från förstnämnda trion än vad man fick ut. Även om det gavs hyfsad leverans i slutspelet så vill man nog ha ännu bättre spelare och det blir intressant att se vad man lyckas hämta in. Sen går det nog att argumentera för att centersidan inte är bra nog för en contender till att gå upp i SHL. Axel Ottosson är ett tungt tapp, och Jacob Olofsson kan nog täppa till luckan, samtidigt som Fredric Weigel kommer in och kommer göra sina poäng. Men räcker det för att gå upp? Eller kommer det komma ytterligare en center under säsongens gång? Jag tror starkt på det.

Vad mer måste in?

Robin Lindgren: Svaret finns ovan, och i Mikael Rickfors klassiska dänga; ”Köpa vingar för pengarna”.

John Wikberg: Dels en målvakt av i sämsta fall god allsvensk klass som kan vara ett bra komplement till stabile Joona Voutilainen. Helst en burväktare som verkligen kan utmana finländaren på allvar, för att skapa en eminent konkurrenssituation. I övrigt behövs det såväl spetskompetens som bredd på forwardssidan.

Andreas Hanson: Det är ingen hemlighet att Löven söker ledande forwards och en målvakt. Jag tycker att man har en bra grund för att vara topp fyra nästa säsong och det är de här sista värvningarna som kommer avgöra om man känner att de kan utmana Djurgården, som kommer bli favorittippade, på allvar.

Finns det någon drömvärvning klubben kan göra?

Robin Lindgren: Bättre spelare än vanligt kommer finnas lediga nu när flykten från KHL förändrat marknaden. Därför vill jag slå till med en spelare som Emil Molin, även om MoDo-kopplingen är trasslig. Om den är FÖR trasslig? Okej, vi kastar upp Adam Brodecki då. 28 pinnar i Liiga förra året och det känns väl som en riktig Kenttä-värvning ändå va?

John Wikberg: Daniel Sondell är - när han kan gå för fullt - en back av väldigt hög allsvensk klass. Den kreative liraren har ju Björklöven som moderklubb och vore en häftig värvning. Ett sätt att sluta cirkeln. Problemet är dels att det är ytterst osäkert hur det blir med hockeykarriären på grund av hjärnskakningsproblemen. Förhoppningsvis kan Sondell fortsätta och då vore han en grym värvning som lagpappa. Backbesättningen är emellertid som sagt redan av toppklass och det troliga är väl att “drömvärvningen” blir någon spelare på någon annan position från någon SHL-klubb, där det finns ett antal lediga namn som kommer bli överflödiga till följd av att kvaliteten på ligan kommer höjas ordentligt den kommande säsongen. Eller från Nordamerika, där vissa spelare som vanligtvis skulle ha spelat i till exempel KHL eller SHL kan bli aktuella för allsvenskt spel på grund av att det är "klubbarnas marknad".

Andreas Hanson: Det blir ju oerhört spekulativt, men det är väl det vi ska göra här? Så om jag ska skjuta lite från höften: var hamnar en spelare som Pontus Åberg nästa säsong? Landslagsklass när han är som bäst, men hade en tyngre säsong ifjol och blir inte kvar i Timrå. Rightare, 28 år, på en marknad där KHL är stängt. Löven kan säkert konkurrera med lönerna i Europa för att värva en sån spelare. Det är spelare på den nivån som Löven skulle behöva få in på de sista luckorna och just Åberg skulle nog passa in riktigt bra i Lövens spel.

» Transfercentralen