Truppen: "Plockat in massor av rutin"

23 augusti 2021 10:00

#14lag14analyser: AIK har HockeyAllsvenskans mest rutinerade trupp och har plockat in över 2000 (!) allsvenska matcher under våren och sommaren.


Noterbart om AIK:s trupp:

– AIK har just nu 20 spelare i truppen men har aviserat att en eller två backar samt en forward till ska in. Elva spelare är nya, Filip Bratt är uppflyttad från juniorlaget och åtta spelare är kvar sedan förra säsongen.

– Trotjänaren Anders Gozzi valde att lämna sin post som sportchef i våras och Christoffer Malm har plockats in som ersättare. Han kommer närmast från Rögles organisation och har nu alltså byggt sin första allsvenska trupp.

– Anton Blomqvist inledde förra säsongen som huvudtränare bakom Håkan Åhlund, men fick ta över huvudansvaret i januari. Till en början var det tänkt som en temporär lösning, men 30-åringen gjorde det så bra att han fick vara kvar säsongen ut och två år till. Han inleder därmed sin första hela säsong som huvudtränare i år. Mikael Sundell har plockats in som ny assisterande tränare.

– AIK värvade i somras amerikanske backen Steven Johnson. Han valde dock nyligen att bryta sitt avtal av personliga skäl och kommer således inte att spela i HockeyAllsvenskan i år. Hans avhopp har del i den just nu numerärt tunna backbesättningen.

– Centerkuggen Johan Johnsson hade avtal med AIK även den här säsongen, men valde att nappa på ett SHL-erbjudande från Oskarshamn i våras. Det blev således bara en vinter i klubben för den solide tvåvägsspelaren.

– Förra säsongens tema i truppen var återvändare. Det är det delvis i år också eftersom Alexander Deilert, Sam Marklund och Christian Sandberg är tillbaka. Malte Setkov är också en form av återvändare då han spelade delar av säsongen i fjol i AIK som inlånad från Malmö, men nu kommer in på permanent basis.

– Christian Sandberg är så klart den stora värvningen. Innan han försvann till HV71 för två år sedan var AIK den enda klubb han representerat. "Sampa" har omgående fått tillbaka sitt "C" på bröstet och blir givetvis en nyckelspelare den här säsongen.

– AIK ställer ett rutinerat lag på isen. Alla spelare utom två i truppen har spelat i HockeyAllsvenskan eller SHL den senaste säsongen. Enda undantaget är målvakten Pavel Khomchenko och forwarden Max Gerlach. Med totalt 3775 allsvenska matcher i truppen som är AIK överlägset i ligan (Almtuna är tvåa med 2896 matcher). De nyvärvade spelarna kommer in med 2016 matchers allsvensk erfarenhet.

– Pavel Khomchenko är kanske den mest spännande värvningen i AIK. Ryska spelare i allmänhet och ryska målvakter i synnerhet är inte vanliga i svensk hockey.

– Den gångna säsongen blev Alexander Deilert den poängbästa backen någonsin i HockeyAllsvenskan (all statistik räknas från 2005 då ligan startade). 32-åringen har gjort totalt 211 poäng genom åren och har gjort minst 24 poäng per säsong under sina sex senaste hela år i ligan.

TRUPPEN

MÅLVAKTER
Pavel Khomchenko - NY från Khimik Voskresensk
Alexander Sahlin - NY från Almtuna

BACKAR Filip Windlert
Filip Bratt - NY från AIK J20
Malte Setkov - NY från Malmö
Eric Norin - Nytt kontrakt
Victor Aronsson - NY från Almtuna
Alexander Deilert - NY från Björklöven

FORWARDS
Nicklas Heinerö
Anton Holm
Axel Wemmenborn - NY från Malmö
Max Lindholm - Nytt kontrakt
Lucas Carlsson - NY från Södertälje
Fredric Weigel - Nytt kontrakt
Sebastian Falk - Nytt kontrakt
Max Gerlach - NY från Innsbruck
Christian Sandberg - NY från HV71
Oskar Magnusson - NY från Malmö
Oscar Nord - Nytt kontrakt
Sam Marklund - NY från Västerås

TRÄNARE
Anton Blomqvist
Mikael Sundell - NY från MODO J20

FÖRLUSTER
Edvin Olofsson, mv, Västervik
Claes Endre, mv, Björklöven
Simon Fernholm, b, Västerås
Christian Kåsastul, b, oklart
Alexander Svensson, b, Almtuna
Samuel Sjölund, b, oklart
Amil Krupic, b, Kristianstad
Dennis Fröland, b, Troja
Anton Karlsson, f, Villacher
Elias Lindström, f, Väsby
Vojtech Polak, f, SC Csíkszereda
Isak Salqvist, f, Wings
Jacob Svensson, f, Almtuna
Kim Tallberg, f, Tingsryd
Lukas Macklin, f, Nybro
Carl Wassenius, f, Väsby
Lucas Feuk, f, Västervik
Johan Johnsson, f, Oskarshamn