Profilerna: "Höga förväntningar på honom"
Publicerad: 2022-08-31
#14lag14analyser: Vilken är bästa värvningen? Vem vinner poängligan? Vem är lagets joker? Vi siar kring Karlskogas lag.

TOPPVÄRVNINGEN

Markus Modigs. 30-åringen var en av HockeyAllsvenskans hetaste spelare förra säsongen innan han valde att bryta med MoDo för att avsluta våren med SHL-spel i Linköping. Modigs hade då gjort 32 poöng på 36 matcher och var bäst i ligan med 29 poäng i fem mot fem-spel. Forwarden är spetsig offensivt, har fin teknik och gillar att utmana och bryta mönster.

JOKERN

BIK har två jokrar: Albin Eriksson och Logan Cockerill. Två spelare som är svåra att bygga förväntingarna kring, men som har en hög uppsida. Ska vi välja någon? Vi säger Albin Eriksson, som var juniorstjärna men som sedan inte lyckats ta klivet fullt ut inom seniorhockeyn. Han har liksom kört fast. Det känns som det perfekta BIK-projektet, klubben brukar vara väldigt bra på att få spelare att hitta sig själva, och därmed också blomma ut.

TALANGEN

Åke Stakkestad är redan etablerad i BIK, men faktum är att han först nu gör sin första seniorsäsong. 20-åringen fick förra hösten söndertrasad av skador och hade en resa att hitta formen under våren, innan han växte ordentligt i slutspelet. Stakkestad är en sandpapper-spelare, han är oöm, rivig och tar för sig, men blandar också det med skicklighet. Kan mycket väl explodera totalt i år.

KULTURBÄRAREN

Många starka kulturbärare har försvunnit senaste åren, nu senast Mikael "Daggen" Eriksson och Henrik Björklund, men det finns fortfarande många som har djupa rötter i klubben. Som Henrik Larsson, som blir viktig för både BIK-andan och spelet på isen. "Kingen" hade ett jobbigt fjolår med skador, men är hel och frisk nu, och kommer betyda massor.

{!A}

ASSISTKUNGEN

Toppcentern David Lindquist är en utmärkt playmaker. Nu tappar han skarpskytten Henrik Björklund vid sin sida, men det vimlar av offensiv kompetens i BIK så Lindquist lär hitta en ny lekkamrat att servera mackor på silverfat till. 29-åringen kommer ha en nyckelroll som speldosa i powerplay.

MÅLKUNGEN

Henrik Björklund är borta… så vem blir skyttekung i BIK nu? Det finns många heta alternativ, men hittar Markus Modigs flytet han hade i MoDo i fjol så lär det komma många mål från honom. Modigs är en riktig lirare, han kan både dunka in pucken med ett tungt skott, och lirka in det med vackra dragningar. En outsider här är Gustav Willman Borvik som i rätt roll och med rätt förtroende har potential att bli målkung. Norrmannen har visat att han är en bra målskytt i ligan i flera år, men har också varit ojämnt i skyttet.

POÄNGKUNGEN

BIK har en stark bredd när det kommer till vassa offensiva spelare som ska göra poäng, men de högsta poängförväntningarna finns så klart på Markus Modigs. Han ska ha en framskjuten roll i laget, spela mycket i powerplay och vara en spelare som gör skillnad.

MVP

Henrik Larsson. Backen är rotad i klubben, ska vara en toppspelare i ligan och visade att han tror på BIK-satsningen när han kritade under ett treårsavtal i fjol. Med Björklund och "Daggen" borta så är "Kingen" den som ska gå i bräschen för laget.

Jonas Gustavsson