Panelen: "Måste in mer spets framåt..."

14 juni 2022 10:30

Tre experter ger sin syn på Kristianstads silly season - hur den har sett ut så här långt, styrkor och svagheter och vad mer som måste in i truppen.


Panelen:
Marcus Nilsson, journalist Kristianstadsbladet
Thomas Melin, KIK-skribent och -poddare på SvenskaFans
Per Widerberg, journalist Kristianstadsbladet

Vad säger ni om lagets silly season så här långt?

Marcus Nilsson: Man kan väl inte direkt påstå att det har sprakat om KIK:s silly season så här långt. På backsidan har man sju spelare klara (Jakob Bondesson lär bli den åttonde) och även om man tappat Gustav Bouramman, som fick väldigt stort förtroende förra säsongen, så har man fått behålla Viktor Grahn, Rikard Olsén och finska februariförvärvet Roope Laavainen. Mikael Gath hyllade alla tre under föregående säsong och jag tror att KIK-tränaren är väldigt belåten med att ha fått behålla alla tre. Annars på backsidan så har jag en känsla för att Oskar Hassel från Rögle kommer att få ett fint genombrott nästa säsong. På målvaktssidan har man som bekant tappat både Frederik Dichow och Olof Lindbom och hittills är bara en ersättare klar: Jörgen Hanneborg från norska Stjernen. Det sägs att Filip Larsson från HV71 ska vara klar, detta var Thomas Melin på KIK:s Svenska Fans först med att berätta, och jag är rätt övertygad om att Larsson kommer att bli KIK:s förstemålvakt nästa säsong. Sedan är det väl tveksamt om han kommer att nå upp till Dichows höjder… På forwardsidan har det inte hänt lika mycket. Enda nyförvärvet som är presenterat är Aleksi Ainali från finska KooKoo och han lär nog ta en centerplats i någon av de två första kedjorna. KIK väntas förlänga med Linus Pettersson, Malte Sjögren, Robin Carlsson och Melker Eriksson och det är också en dåligt bevarad hemlighet att Filip Karlsson (Västerås), Ludvig Elvenes (Taif) och Jacob Grönhagen (Karlskrona) kommer att lira med KIK nästa säsong. Men förutom det förväntar jag mig att Gath löser ett par riktiga stjärnvärvningar på forwardssidan. Det behövs.

Thomas Melin: Smart och bra. I skrivande stund är det en målvakt, sju backar och bara fyra anfallare som är KIK-bekräftat klara. Men tack vare mina trovärdiga och initierade källor kan jag tryggt fylla på så KIK-HA-truppen just nu består av två målvakter, samtliga åtta backar och tolv anfallare (de spelare som jag fortsättningsvis nämner och som (ännu) inte är KIK-bekräftat klara markerar jag med * efter namnet). Det som alltså återstår att ta in är anfallare. Och där har, enligt mina källor, Mikael Gath hintat om att frångå ursprungsplanen med 14 anfallare plus ett anfallslån från SHL. "Bara" 13 anfallare + lånet gör att mer pengar kan läggas på en stjärnanfallare - till min förstakedja med smarte och från Liiga välmeriterade tvåvägscentern Aleksi Ainali och snipern Pontus Netterberg * , senast i HV71. Att Gaths manskap 2021-22 levererade KIKs sportsligt sett hittills mest framgångsrika säsong har satt sina djupa och flyktande spår. Kristoff Kontos, Deven Sideroff och Trevor Cheek levererade tillsammans 119 HA-grundseriepoäng och är nu ett transatlanttrio-KIK-minne blott. Från truppen 21-22 saknas även keepern Frederik Dichow, backarna Gustav Bouramman, Erik Flood och Amil Krupic samt forwarden Herman Hansson... Men - och mycket positivt; Viktor Grahn och Rikard Olsén är kvar! Likaså Roope Laavainen. Till sist, men inte minst viktigt; KIK-succéfyllda 21-22 hade ledarstaben tydliga roller i laget. Så även 22-23. Gath har värvat spelare som ska ta en plats de kan behärska.

Per Widerberg: Den har varit lite trög får man ändå säga. KIK har tappat många av förra årets succéspelare och inte lyckats ersätta dem ännu. Jag vet att det finns ett gäng "klara" spelare som inte är presenterade ännu, men jag tror ändå att Mikael Gath hade velat vara lite längre fram med forwardssidan.

Vad är styrkan i lagbygget?

Marcus Nilsson: Backsidan ser ungefär lika stark ut som förra säsongen, där man ju tappade Amil Krupic till Växjö mitt under säsongen. Ersättaren Laavainen ersatte förtjänstfullt, inte minst defensivt. Finländaren visade också att han har ett grymt skott i powerplay och det är något som jag tror att KIK kommer att försöka dra nytta av ännu mer under nästa säsong. En annan styrka som jag vill lyfta fram är Joel Gistedt. Den förre SHL- och landslagsmålvakten har så här långt gjort ett strålande jobb som målvaktstränare och videocoach i KIK. Under hans första år på ledarbänken gjorde han Calle Clang till en elitmålvakt och under förra säsongen vet vi alla vad som hände med KIK:s målvakter i allmänhet och Frederik Dichow i synnerhet. Givetvis ska det bli otroligt intressant att följa Gistedts jobb med Hanneborg och Larsson den kommande säsongen.

Thomas Melin: Styrkan är tydligheten i rollfördelning och en intakt ledarstab - Gath & Peter Johansson & Joel Gistedt - som innebär en trygghet i det man gör. Och Gath kan som både sportchef och tränare värva spelare som han vet vad han vill få ut av till 100%. Det är en styrka i att ha ett system som lagbygget är anpassat efter. Sedan starkt av Gath att lyckas värva Ainali som enligt Max kommer vara en HA-toppcenter. Plus att backstommen - Grahn, Olsén och Laavainen - är kvar. Min bedömning är att KIK 22-23 kommer ha en lika stark och spelskicklig topp4-backsida som 21-22 och att det finns potential för att spelsystemet kan utvecklas än mer. I övrigt är det en väldigt ung och talangfull backsida (snittålder = 22 år) där jag är extra spänd på att se Oskar Hassel och Fred Nilsson som båda fyller 20 år i slutet av 2022 och ansluter med SHL-erfarenhet från Rögle BK respektive Skellefteå AIK. Sedan finns det potential som inte har kommit ut i andra (HA-)klubbar där jag främst syftar på Filip Karlsson * . Dessutom är jag glad att offensive trollkarlen och mönsterbrytaren Linus Pettersson * samt defensivt & boxplaystarka och laglojala duon Robin Carlsson * och Dennis Svensson lirar i KIK även 22-23. KIK-produkten Svensson, 30 år i höst, betyder även mycket som kapten och med sin erfarenhet där han våren -19 spelade SM-finalserie med Djurgården. Styrka är också inkommen 460 matchers SHL-/Elitserie-erfarenhet hos Filip Karlsson * och Pontus Netterberg * . Till sist vill jag uppmärksamma att alla nyförvärv har genomgående mycket bra underliggande statistik, vilket understryker att Gath bygger smart och bra där en röd tråd är att alla ska i grunden vara spelare som driver spelet i positiv riktning när de är på isen - och apropå nyförvärv sa Max redan i februari att Jacob Grönhagen är nästa säsongs Kontos!

Per Widerberg: Just nu är det backsidan som ser starkast ut (kanske inte så konstigt då KIK bara har fyra forwards på kontrakt). Men jag tycker ändå det sänder signaler att man lyckas behålla spelare som Rikard Olsén och Viktor Grahn, som båda spelade lite SHL-hockey förra året.

Vad är svagheten i lagbygget?

Marcus Nilsson: Forwardssidan är så klart ett stort frågetecken. Den nordamerikanska trion Trevor Cheek, Kristoff Kontos och Deven Sideroff ersätter man inte bara sådär, det är nästan omöjligt att göra det med tanke på den poängproduktion som trion svarade för (119 poäng under grundserien). Förutom de tappen så har man också tappat 28 mål i och med att Nikolai Skladnichenko och Gustav Olhaver (14 mål vardera) har lämnat. Det här blir en rejäl utmaning för Gath och Peter ”Piva” Johansson och jag är väldigt nyfiken på om KIK kan hitta någon likvärdig spets till nästa säsong. I dagsläget tvivlar jag.

Thomas Melin: Hur pass starkt är KIK offensivt? Cheek-Kontos-Sideroff är inte ersatt fullt ut. Ainali - ja! Men Netterberg * - hur bra är han (på att leverera)? Och jag saknar en riktigt vass förstakedjespelare, som gör 30+ poäng, in. Men anfallslånet från SHL som Gath signalerar om/hoppas på... blir det någon? I så fall vem och vilken klass? Från Rögle? Och hur bra är målvaktssidan? Vi KIK-fans har blivit bortskämda de två senaste (HA-)säsongerna med succé-mv-spel signerat Calle Clang (20-21) och Frederik Dichow (21-22). I nuläget ser jag Filip Larsson * som förstekeeper - men hans räddnings-% senaste säsongerna, även om man inte bara ska bedöma en målvakt efter den, känns lite oroväckande. Men Joel Gistedts KIK-målvaktstränarsuccé, med ett noggrant in till minsta lilla detalj coach- och mentorskap, har gett eko i hockey-Sverige. Och enligt mina källor är det Gistedt som fått uppdraget att titta på potentiella nya adepter. Så, jag tvekar lite men litar på Gistedt och en tredje raka säsongs KIK-målvaktssuccé av Filip Larsson * och/eller Jörgen Hanneborg. Saknas också - jämfört med 21-22 även om det då kanske fanns i överflöd (?) - hårda, tuffa och oömma jävlar anamma-spelare som Trevor Cheek och Herman Hansson, båda även "A". Men; mycket viktigt att Malte Sjögren * , som hade en del andra anbud, nu står inför sin sjunde raka KIK-säsong.

Per Widerberg: Svagheten, och oron, är väl att man inte lyckas hitta dugliga ersättare till Trevor Cheek, Deven Sideroff och Kristoff Kontos och just nu ser ju inte forwardssidan allt för lovande ut. Men det måste få hända lite saker till innan jag skickar ut mina varningssignaler angående truppbygget.

Vad mer måste in?

Marcus Nilsson: Jag var inne på det i förra frågan och det finns väl egentligen inte så mycket mer att tillägga: KIK måste ha in mer spets på forwardssidan.

Thomas Melin: En till spets offensivt med hög uppsida. KIK har, i likhet med flera av sina HA-topplagskonkurrenter från gångna säsongen, tappat ledande spelare = framgångens "pris". Har varit tunga KIK-spelartapp även inför tidigare (HA-)säsonger men enligt mig är tappen inför 22-23 klart tyngst och lägger extra tungt ok på sportchef Gaths axlar att ge sig själv, Johansson och Gistedt så bra förutsättningar som möjligt att utmana - och kanske till och med förbättra (?) - KIK-historiens sportsligt sett hittills bästa säsong. Sedan ska man inte underskatta den stora utveckling, i synnerhet sett till 21-22, som många spelare har fått av att spela i KIK.

Per Widerberg: Spelare som gör poäng och som kan ersätta den flyende transatlantiska trion. KIK måste få in liknande spets om det inte ska bli en tuff säsong för förra årets succégäng.

Finns det någon drömvärvning klubben kan göra?

Marcus Nilsson: Det snackades en del om Olle Liss i våras, men han valde till sist Djurgården.I dagsläget har jag ingen drömvärvning med verklighetsförankring, vi får väl se vad Mikael Gath kan trolla fram framöver…

Thomas Melin: Med ett rejält extra tillskott = miljonbelopp i form av utbildningsbidrag för framförallt NHL-kontraktskrivande (med New York Rangers (organisation) Olof Lindbom samt till-SHL-trion Dichow, Hansson och Krupic så borde det - om inte de pengarna stoppas i andra behövande hål i KIKs organisation/verksamhet (?) - finnas en med KIK-mått mätt mer tilltagen spelarbudgetsäck att ta in drömspelare för. Men, för att ta ett melinskt drömnamn, Olle Liss valde SHL-gödda, och säsongen 2022-23 nya HA-laget, Djurgården. Jag har inget (mer) namn så mitt svar får bli att Gath hittar en göra skillnad-spelare ihop med Ainali, som jag ser som centerersättare för Kontos, och Netterberg * . Sedan, där drömvärvning är fel ord, vore det bingo om Gath lyckas behålla Nikolai Skladnichenko.

Per Widerberg: Drömvärvning var det ja... hade inte Olle Liss redan skrivit på för Djurgården så hade jag svarat honom. Jag tror han hade varit perfekt för KIK.

» Transfercentralen