HockeyAllsvenskan år för år: 2009/10

20 juni 2020 09:00

Femte säsongen i HockeyAllsvenskan - och under säsongen så korades den första vinnaren i Guldgallret och priset gick till Fredrik Pettersson-Wentzel, Almtuna.


SÅ SPELADES LIGAN

– 14 lag och 52 omgångar.

– Lag 1-3 till Kvalserien till Elitserien.

– Lag 4-7 till playoff: fyran mot sjuan, femman mot sexan, bäst av tre. Vinnarna möttes i bäst av tre, vinnaren där till Kvalserien till Elitserien.

– Kvalserien till Elitserien spelades med sex lag (två från Elitserien) och i tio omgångar, där ettan och tvåan kvalificerade sig för Elitserien.

– Lag 13-14 till Kvalserien till HockeyAllsvenskan. Kvalserien till HockeyAllsvenskan spelades med sex lag och i tio omgångar, där lag ett och två kvalificerade sig för HockeyAllsvenskan.

TRÄNARBILDEN

NOTERAT

– Första säsongen efter nedbantningen till fjorton lag.

– Lag ett till tre i tabellen (Leksand, AIK och Växjö) gick direkt till Kvalserien, medan lag fyra till sju (Almtuna, Malmö, Bofors och Mora) fick spela Playoff. Almtuna vann PlayOff, och gick också till Kvalserien.

– AIK gick upp i Elitserien (nuvarande SHL), medan Rögle åkte ner i HockeyAllsvenskan.

– Sundsvall och Oskarshamn fick kvala för att hålla sig kvar i ligan. Oskarshamn lyckades försvara sin allsvenska plats, men däremot så blev det respass ner i HockeyEttan för Sundsvall. Tingsryd blev tvåa i Kvalserien, och avancerade därmed till HockeyAllsvenskan.

– Björklöven blev efter säsongen degraderade till HockeyEttan på grund av ekonomiska orsaker. Sundsvall erbjöds den vakanta platsen och tackade ja till den.

– Conny Strömberg, Örebro, vann poängligan med 64 poäng, extra starkt eftersom nykomlingen Örebro "bara" blev tia i tabellen.

– Guldgallret, som går till ligans främsta junior, delas ut för första gången och vinnare blev Almtuna-målvakten Fredrik Pettersson-Wentzel.

NÅGRA AV PROFILERNA...

– Dick Tärnström, AIK. Andra allsvenska säsongen efter hemkomsten från utlandstjänsten, bland annat flera säsonger i NHL, och var en av nyckelspelarna när AIK gick upp i SHL.

– Carl Söderberg, Malmö. Stortalangen som fortsätter att vara Malmö trogen, och som återigen öser in poäng. Den här vintern blev det 51 pinnar.

– Patrik Hersley, Malmö. Vände hem till Sverige efter en sejour i Nordamerika, och fick sitt seniorgenombrott. Backen pangade in 16 kassar med sin mäktiga slägga.

– Conny Strömberg, Örebro. Nykomlingen Örebro höll sig kvar, och Strömberg vann poängligan. Det här året blev starten för en fantastisk allsvensk Strömberg-karriär, där han blev populär både för sin kreativa spelstil och sina uttalanden.

– Pelle Prestberg, Leksand. Skarpskytten följde upp sin 30-målsvinter under debutsäsongen med att återigen panga in 30 mål. Bland annat hela tretton mål i powerplay.

– Peter Nordström, Leksand. Efter 549 SHL-matcher, fem VM och ett försök i NHL så valde den defensivt skicklige veteranen att avsluta karriären med en säsong i HockeyAllsvenskan.

– Thomas Rhodin, Leksand. Efter 600 SHL-matcher, tre VM och utlandssejourer i Tyskland och Schweiz så valde den skicklige backen att avsluta karriären med en säsong i HockeyAllsvenskan.

– Oliver Ekman Larsson, Leksand. En stor genombrottssäsong för talangen. 18-åringen tog en stor roll i Leksand, var assisterande kapten, spelade JVM, VM och skrev därefter på för Arizona Coyotes där han på ett par år växte fram till en NHL-stjärna.

– Robert Rosén, Växjö. Genombrottsäsong för den elegante playmakern som blev trea i poängligan bakom Conny Strömberg och Pelle Prestberg. Gjorde hela 24 poäng i powerplay.

TABELLEN

POÄNGLIGAN

SKYTTELIGAN

MÅLVAKTSLIGAN

PUBLIKLIGAN

ALL STATISTIK

Statistik: HockeyAllsvenskan 2009/10

Statistik: Kval till HockeyAllsvenskan

Statistik: Playoff till Kvalserien

Statistik: Kval till Elitserien

HISTORIK

HockeyAllsvenskan 2005-2020