Johansson: "Passar mig på många sätt"

27 maj 2022 09:00

Kim Johansson har kritat under ett treårsavtal med Björklöven och nu berättar backen om klubbvalet, bänknötandet i Luleå, ko på grönbete, starka backsidan och egna förväntningarna.


Tiden i Luleå blev inte som tänkt för Kim Johansson.

Nu gör backen en omstart i Björklöven och har skrivit på ett treårsavtal för att få in kontinuitet i karriären.

– Jag hamnade i en situation där jag inte fick spela och ishockey går ut på att spela. Det kom till en gräns där jag kände att det fick vara nog, jag hade suttit mer eller mindre hela vintern på bänken, och då fick det bli så att jag lämnade Luleå, säger Kim Johansson.

– Jag är jäkligt less på att flytta runt nu, både jag och min sambo ville ha lite lugn och ro och stanna på ett och samma ställe ett tag. Det har varit hattande senaste åren mellan Västervik, Norrköping och Luleå. Jag är inte svingammal så det är kanske lite oväntat att skriva ett treårsavtal, men jag och min agent presenterade det för Per Kenttä och det gick han med på.

Björklöven är inget nytt för Kim Johansson.

24-åringen gjorde fyra matcher i Umeå-klubben under en lånesejour i vintras.

– Personligen gick det väldigt bra under den perioden. Jag hade koll på spelsystemet sedan innan och har sett många lag som Kenttä styr över, så det gick fort att komma in i det, säger han.

– Björklöven passar mig på många sätt. Det är nära hem, min sambo pluggar och där finns det bra möjligheter i Umeå, jag känner Kenttä sedan innan och kommer till en klubb med stora ambitioner. Det lockar väldigt mycket att vara med på den här resan, att spela inför klubbens magiska fans. Det finns inga negativa sidor med att välja Björklöven för min del.

ÄR TAGGAD REDAN NU

Kim Johansson har tidigare spelat allsvenskt i både Västervik och Vita Hästen och växte under sina dåvarande tre år i ligan fram som en toppback.

Inte minst sista året i Vita Hästen var riktigt bra och öppnade också upp för en återkomst till moderklubben Luleå.

Där fick hab dock mest nöta trä, alltså.

– Jag ska inte säga att gångna säsongen är bortkastad och jag hade nog aldrig förlåtit mig själv om jag inte tagit chansen att få spela i SHL med Luleå, det är ju ändå min hemmaplan. Men det är klart att jag är besviken över hur det blev.

Det känns som du kommer vara som en ko som släpps ut på grönbete till hösten...?
– Precis så, jag hade kunnat börja spela redan nu. Det känns som jag gått igenom fem försäsonger den här vintern. Jag hoppas jag ska få nytta av den träningen och komma väl förberedd till kommande vinter, jag är ruggigt sugen på att spela hockey just nu.

För ett par år sedan lanserade Björklöven en ruggig backsida, en av de bästa vi sett i ligans historia.

Det som Per Kenttä bygger upp till hösten snuddar vid den toppklassen.

– Jag har också reflekterat över det. Kenttä är ju känd för att vara snål, men han kanske fått utökad budget... backsidan ser väldigt bra ut och bredare än i fjol, säger Kim.

Samma fråga kommer ju som för två år sedan... finns istid till alla backar?
– Vi får ta det när det kommer. Kolla på HV71 i år, de hade en jäkla bredd på backsidan, en kille som Daniel Norbe var sjunde- eller åttondeback. Du behöver den bredden. Sedan kan aldrig alla vara nöjda, så funkar det, men det gäller att få in rätt individer som köper sina roller oavsett hur rollen ser ut.

"ALLA FÖRUTSÄTTNINGAR FINNS"

Vad har du för egen förväntan?
– Jag har höga förväntningar. Jag kommer ändå från SHL och hade en kanonsäsong med Vita Hästen innan dess. Samtidigt ska jag inte gå in med svullskalle direkt, det gäller att bidra med hårt jobb. Det spelar ingen roll om jag gör 20 eller 50 poäng, det viktigaste är att Björklöven går upp i SHL. Det finns inget annat. Laget i första rummet, då brukar det andra lösa sig.

Men det är i offensiven du ska bidra mest?
– Jo, men samtidigt vill jag spela bra defensivt också. Jag tycker jag utvecklat spelet i egen zon. Man vill spela totalhockey, som "Bulan" (Thoma Berglund, tränare Luleå) brukar säga. Men visst vill jag bidra framåt och i powerplay, inget snack om saken.

Björklöven har varit i tre raka finaler.

Känslan är att klubben börjar skrapa ihop till ett avancemang...

– Så tänker jag också och det hade del i att jag skrev på för tre år. Alla förutsättningarna finns i Umeå och fortsätter satsningen år efter år så kommer det att hända inom en snar framtid. Sedan om det blir första eller tredje året på mitt kontrakt får vi se.

Du hintade att Kenttä är snål, men han var inte snål med din kontraktslängd?
– Haha, nä, där var han faktiskt givmild, det får jag ändå ge honom.

» Transfercentralen