Mitell: "Vi känns mer balanserade i år"
Publicerad: 2018-08-20
#14lag14analyser: Tomas Mitell går in på sin andra säsong som tränare i AIK och duckar inte för förväntningarna där många tror att klubben är ett lag för toppen i år igen.

AIK tillhör ständigt de tippade toppkandidaterna i HockeyAllsvenskan och den här säsongen är inget undantag.

Det går också i linje med klubbens ambitioner som är höga.

– Vi håller på att prata om målsättningen nu men vi ska vara med i toppen, inget snack om saken. Det är alla hos oss införstådda med, säger tränaren Tomas Mitell.

– Är man i AIK och klubben är i HockeyAllsvenskan så får man leva med förväntningar och att vi tippas i toppen. Det gäller bara att försöka hantera det på ett bra sätt. Lag som vi och Leksand har svårt att slinka undan favoritskap. Sedan har vi sett vad lag som Tingsryd, Mora och Timrå gjort de senaste åren, det är en tajt serie och det ska avgöras på isen, så vilka som är favoriter eller inte spelar inte alltid så stor roll.

AIK har fått behålla mer eller mindre allt man ville ha kvar från fjolåret, och sedan fyllt på med en radda etablerade spelare.

– Vi ville behålla många spelare. Vi har tolv, tretton spelare som kommer tillbaka och som är inne på år två sedan jag kom in. Vi behöver inte vända upp och ner på något spelsystem utan kan börja mycket längre fram. Ifjol började vi från noll, i år är vi redan nu framme där vi var i februari förra säsongen ungefär. Det är enorm skillnad.

Backsidan är i stort sett densamma som ifjol, men sedan har AIK fyllt på med meriterade spelare både i mål och på center- och forwardssidan.

Ja, centersidan ser ruskigt stark ut. Christian Sandberg, Éric Castonguay och nyvärvade Fredric Weigel (Södertälje) är alla spelare som kan leda en förstakedja.

– Vi kommer bygga tre ganska offensiva kedjor och jag tror det finns plats och utrymme för alla tre att spela sitt spel. Vi vill ha tre kedjor som kan producera. Sedan ska man komma ihåg att man vi inte kommer skadefria hela säsongen heller, det är viktigt att ha bredd, säger Mitell om centrarna.

På forwardssidan menar Tomas Mitell att man var lite för snälla ifjol. För mycket skicklighet, för lite rivighet.

För att åtgärda det har man värvat in Jacob Dahlström (Tingsryd) och Sam Marklund (MODO). Plus centern Oscar Nord (Pantern).

– Vi har fått in spelare som står för något vi saknade ifjol, nämligen fart, fysik och fysiskt spel, säger Mitell.

– Jag tror också att fler spelare från ifjol, som Jesper Frödén och Anton Holm, är mer redo i år att spela det spel vi vill spela, vara lite mer obekväma och göra det tuffa jobbet. Överlag känns vi mer balanserade.

Ni har bara tolv forwards, ni är inte lite tunna?
– Jo, det är vi medvetna om. Ett par skador tvingar oss direkt att plocka de bästa från J20 och det är inte optimalt för dem även om vi gärna ger unga spelare chansen. De tolv vi har är vi väldigt nöjda med och det är bra spelare, det vi behöver få in är kanske mer kompletterings- och breddspelare.

Som kanske är billigare och enklare att hitta?
– Ja, exakt. Därför har vi inte någon panik heller. De juniorer som kört med oss har gjort det bra också och fyller en funktion, vi får se hur de utvecklas framöver.

Ifjol delade Linus Lundin och Erik Källgren på speltiden i kassen. Till i år har AIK värvat in Johannes Jönsson som spelat SHL-hockey med Karlskrona två senaste åren.

En mer tydlig förstamålvakt alltså.

Men inte enligt Tomas Mitell.

– Meritmässigt så är väl Jönsson före Källgren, men alla som sett Källgren vet vilken ruskig potential han har. Under perioder ifjol tillhörde han ligans bästa målvakter, nu gäller det bara att leverera över tid och när det drar ihop sig. Nu har vi en på pappret mer etablerad målvakt i Jönsson, men jag är övertygad om att Källgren kommer komma dit också. Sedan om det blir i oktober, februari eller februari om två år är svårt att veta.

Totalt sett menar Tomas Mitell att AIK har ett bättre lag än ifjol.

– Ifjol hade vi nästan bara ett sätt att vinna matcher på och det var att sätta pucken på bladet och leva på den offensiva kompetensen och skickligheten. Nu har vi byggt upp fler dimensioner i spelet, har plockat in mer fart och storlek, har fler griniga spelare som verkligen vill tävla.

MÅLVAKTER

30 Erik Källgren
31 Linus Lundin
38 Johannes Jönsson - NY från Karlskrona

BACKAR

3 Johan Larsson - NY från Iserlohn
4 Ludvig Claesson
7 Filip Windlert
17 Simon Fernholm
22 Andreas Hjelm
55 David Berg
71 Alexander Deilert

FORWARDS

8 Viktor Ekarv
9 Garry Nunn - NY från Frisk Asker
12 Max Lindholm
20 Sam Marklund - NY från MODO
23 Fredric Weigel - NY från Södertälje
21 Christian Sandberg
24 Jacob Dahlström - NY från Tingsryd
26 Oscar Nord - NY från Pantern
27 Éric Castonguay
28 Jesper Frödén
36 Anton Holm
77 Mathias From

TRÄNARE

Tomas Mitell
Jeff Jakobs - NY från Storhamar
Peter Nylander - NY från AIK J20

» #14lag14analyser

Jonas Gustavsson