Mårtensson: "Jag vill bevisa att jag håller än"
Publicerad: 2018-08-12
Hans CV är fullspäckat med tunga meriter - men förra säsongen blev inte alls som tänkt. Nu gör 38-årige Tony Mårtensson debut i HockeyAllsvenskan med Almtuna och vill visa att han fortfarande håller hög klass.

Smaka på det här CV-innehållet:

VM-guld med Tre Kronor, poängligavinst i SHL, Guldhjälmen som mest värdefulle spelare i SHL, två SM-silver, Gagarin Cup-mästare i KHL två gånger, varit med i KHL All Star Team plus gjort sex matcher i NHL.

Plus lite statistik:

SHL: 329 poäng på 412 matcher.

KHL: 239 poäng på 315 matcher.

NLA (Schweiz): 68 poäng på 89 matcher.

Det är inget snack om att Tony Mårtensson har en ytterst framgångsrik - och poängtät - karriär bakom sig.

Han har spelat i de bästa ligorna och varit en av de främsta spelarna under sin tid i både SHL och KHL.

I höst spelar 38-åringen i Almtuna.

– Jag har haft hus i Sigtuna några år och jag är glad att kunna flytta hem och bo där. Jag har haft kontakt med Almtuna innan och har spelat hockey med sportchefen Björn Danielsson tidigare, och nu passade det bra för mig att komma till klubben, säger Tony Mårtensson till Transfercentralen.

– Det har varit nära att jag kommit till Almtuna tidigare, men jag kände att jag ville testa på Schweiz först, och när vi kom hem därifrån så ville vi testa Linköping. Det fungerade dock inte så bra, sambon jobbade i Stockholm och logistiken blev jobbig. Allt det där gjorde att Almtuna blev ett perfekt alternativ till den här säsongen.

Att byta de många flådiga arenorna han spelat i under karriären mot något mer blygsamma Gränbyhallen bekommer honom inte.

– Det bryr jag mig inte det minsta om, säger han.

– Jag älskar fortfarande att träna och spela ishockey, om det sedan är en mindre glamourös hall eller inte spelar ingen roll.

Du har varit med om det mesta, vad säger du om karriären?
– Det är svårt att säga något om den när man är mitt uppe i den för man kan varken njuta eller vara nöjd. När jag blir äldre kommer jag säkert att vara nöjd med karriären. Jag har varit med om fantastiska saker. Jag har vunnit i Ryssland, vunnit VM-guld och gjort över 100 landskamper. Jag är jättestolt, men jag ska inte summera karriären ännu.

Enda smolket är kanske att du inte slog dig in i NHL?
– Jag är otroligt glad att jag åkte över för man utvecklades enormt som människa där borta, men hockeyn var annorlunda då jämfört med nu. De flesta vägde upp emot 100 kg och det var mycket hakningar och fasthållningar. Tränaren sa rakt ut att jag var för liten för att spela i NHL, men jag fick ändå göra sex matcher och göra ett mål och det är något som jag har med mig i resten av livet. Jag ångrar verkligen inte att jag testade. De åren gjorde mig också mentalt stark, de har säkert del i att jag klarade göra sex säsonger i Ryssland. Jag lärde mig att bli tuffare mentalt och fick obefogad kritik att rinna av mig lättare.

Hur motiverar du dig inför en säsong i HockeyAllsvenskan?
– Jag älskar fortfarande att spela ishockey och det är det jag vill göra. Ifjol gick det inte bra för varken mig eller laget i Linköping. Jag hamnade i en undanskymd roll och presterade inte heller. Jag vet att jag har mycket mer att ge. Jag känner att jag vill revanschera mig för förra säsongen.

{!B}

Nej, fjolåret blev inte alls som tänkt för Tony Mårtensson.

Centern kom tvåa i SHL:s poängliga 2009/10 och var då en superstjärna i Linköping. Efter sju säsonger utomlands så återvände Mårtensson till Linköping ifjol, men kom inte upp i den klass som han hade innan han lämnade klubben.

Totalt blev det två mål och 13 poäng på 48 matcher.

Mårtenssons måltorka var en stor snackis under hösten. Första målet dröjde till den 31:a omgången…

– Det var hemskt. Det är klart at det var jobbigt, den måltorkan hoppas jag aldrig uppleva igen, säger han.

Hur är det med självförtroendet efter fjolåret?
– Det är klart att det fick sig en törn ifjol, men… jag ser det här som en kul nystart. Jag känner mig grymt taggad inför säsongen i Almtuna. Jag vet att jag har press på mig, men det gör inget. Jag vill bevisa att jag håller än. Jag brinner för det här. Jag har inte skrivit på för Almtuna för pengarna, jag vill hjälpa dem och är glad över att ha fått den här chansen. Jag är 38 år och inte som bäst nu, men jag vill visa att jag är bättre än vad jag var ifjol.

Har du satt upp några poängmål?
– Nej, det har jag inte och det har jag aldrig gjort. Det är laget som är viktigast och spelar jag bra för laget så kommer poängen också.

Hur känns kroppen?
– Jag har haft tur att slippa undan skador och känner mig inte som 38 år. Det känns fräscht, även om jag inte är lika snabb som jag var för sju, åtta år sedan.

{!C}

Tony Mårtensson är framförallt känd för sitt spelsinne.

En kirurgisk playmaker.

– Jag har alltid haft ett hyfsat spelsinne och gjort fler assist än poäng. Karriären är uppbyggd på just spelsinnet och att jag har fått spela mycket i powerplay. Det är väl därför jag kan hålla på fortfarande, att jag kan tänka lite snabbare än andra gör det enklare för mig.

I Almtuna blir Tony Mårtensson inte bara en playmaker, han blir också en mentor och ledare.

– Så är det. Jag hoppas jag kan hjälpa de yngre spelarna. Jag vet hur mycket nytta jag hade av äldre spelare när jag själv var 18, 19, 20 år. Det handlar om att agera professionellt, ge tips och svara på frågor. Att bara finnas där, säger han.

Att hjälpa Almtuna att bli ett bättre lag är en av de stora målsättningarna.

Uppsala-laget har nått Slutspelsserien de senaste åren, men fått soppatorsk i kvalet. Att klubben haft som målsättning att komma bland de åtta bästa och sedan blivit nöjda kan vara en anledning.

Eller?

– Det tror jag faktiskt, säger Mårtensson.

– Jag vill inte säga för mycket innan vi snackat ihop oss inom laget, men jag tycker att man ska ha höga målsättningar. Säger man topp-8 kan det vara svårt att ladda om när man väl är där, att man känner sig nöjd. Vi får inte vara nöjda. Det är ju bara att se på Timrå. Det går om man får ihop allt. Jag tycker att vi har ett spännande lag. Vi kan göra något bra.

» Transfercentralen

Jonas Gustavsson