Bordson: "Satte ingen press på mig själv"
Publicerad: 2020-01-16
Hela förra säsongen blev förstörd av en knäskada. Nu är Rob Bordson hel och frisk igen och gör succé som toppcenter i Västervik.

Rob Bordson värvades in som uttalad förstecenter i Västervik i somras.

31-åringen har också motsvarat förväntningarna och snittar nästan en poäng per match med 27 pinnar på 29 matcher. Med den noteringen är han tvåa i Västerviks interna poängliga, en poäng efter Darren Nowick som dock spelat sju matcher mer.

– Så här långt har det gått bra och jag gillar spelstilen i Sverige, den passar mitt spel. Jag gillar en ren och snabb ishockey och det spelas här, säger Rob Bordson.

Succén var dock inte given.

Hela förra säsongen förstördes av en knäskada vilket skapade frågetecken inför den här säsongen.

Samtidigt var det den skadan som öppnade upp för Västervik och HockeyAllsvenskan.

Nordamerikaner som passerat 30-strecket och som har gott om fina meriter - han har 380 matcher i AHL, varit på vippen att få spela i NHL och har spel i tyska högstaligan på sitt CV - kommer sällan till ligan, men fjolårets uppehåll öppnade upp för en omstart någonstans.

– Det var lite svårt att hitta jobb i somras med tanke på att jag inte spelade alls ifjol. När Västervik öppnade dörren så var det en chans som jag absolut ville ta. Jag hade hört mycket bra om Sverige och HockeyAllsvenskan. Jag är glad att jag fick komma hit, säger han.

– Jag pratade med flera vänner innan jag bestämde mig, bland annat Jack Connolly, Austin Farley och Justin Crandall. Jag fick även kontakt med Kevin Schulze som var i Västervik ifjol. Ingen hade något negativt att säga.

{!B}

Rob Bordson var etablerad AHL-spelare i sex år men han fick aldrig chansen i NHL.

Det var dock nära i början av karriären.

– Jag var uppkallad till Anaheim Ducks och var med på värmingen två gånger, men fick inte spela. De där två matcherna var Mike Modanos sista match i Dallas Stars och Keith Tkachuks sista match i St Louis Blues så det var speciella tillställningar.

Tufft att vara så nära men inte få chansen?
– Nu när jag ser tillbaka på det var det lite synd. Jag kunde ju fått spela någon match. Just där och då tänkte jag nog inte så mycket på det, jag hade precis gått ut college och fattade nog inte hur svårt det var att nå NHL.

Sedan blev det Europa?
– Jag stannade länge i AHL, jag ville få chansen högre upp, men det var många som sa till mig att mitt spel skulle passa i Europa. När jag kom till Europa så fick jag en annan roll, en mer offensiv roll, och har kunnat spela ut mer, precis som på college. Det har varit kul.

Det blev två år i Tyskland innan han ifjol skrev på för Dornbirner i Österrike.

Där blev det alltså noll tävlingsmatcher…

– Jag skadade knäet under försäsongen och gjorde en operation en månad senare. Jag var kvar i Österrike till början av januari, sedan åkte jag hem och körde resten av rehabträningen där, säger han.

– Det var otroligt frustrerande. Det är inte lätt att handskas med skador, speciellt inte när man får prognosen att hela säsongen är förstörd. Det var tufft stundtals, speciellt mentalt, och det var sju, åtta månader av slit. Det är inget som man vill att någon ska behöva gå igenom. Allt händer dock av en anledning och jag fick chansen att komma hem, fixa mitt knä och komma tillbaka till den här säsongen.

Har du haft tuffa skador innan?
– Nej, bara mindre skador.

Men du missade inledningen av årets säsong också…?
– Jag fick lite känning i ljumskarna under försäsongen, det hade inget med knäet att göra. Det var lite otur att det kom just då, men det var bara en mindre grej.

Blev du orolig?
– Nej, jag kände att det inte var något allvarligt.

Hur mår knäet?
– Jag känner mig bra. Jag sa redan under försäsongen att jag inte kände av knäet. Det enda som påminner mig om operationen är ärren på knäet, annars tänker jag inte på det.

Var du orolig över din status inför säsongen?
– Bra fråga. Jag vet inte om jag var orolig, jag visste hur hårt jobb jag lagt ner på min rehabilitering och jag visste att jag var redo, men det finns alltid en osäkerhet när man inte spelat på länge. Jag satte ingen press på mig själv. Jag visste att jag hade mycket hockey kvar i mig, jag vill spela många år till, så jag har försökt att inte tänka för mycket.

{!C}

Rob Bordson har lett toppkedjan i Västervik under majoriteten av säsongen.

Det har skiftats en hel del bland kedjekamraterna dock.

– Jag hade en riktigt bra period med Victor Öhman och Darren Nowick, men Victor har haft en del problem med skador och vi har också ändrat om lite för att få igång hela laget bättre. Det spelar inte så stor roll vem jag spelar med, det gäller att leverera oavsett, säger Bordson.

– Jag har nog spelat mest med Nowick och han är kul att spela med. Han är både skicklig och jobbar hårt.

Bordson har gjort poäng i 17 av 29 matcher under säsongen och aldrig gått poänglös mer än tre matcher. En bra jämnhet i produktionen, alltså.

– Det är inget som jag tänker på. Oavsett om vi leder med tre mål eller ligger under med ett mål så försöker jag spela på samma sätt. Jag vill bara spela mitt spel. Det är ingen stor sak att inte ha gjort poäng på några matcher, det går att spela bra utan att göra poäng också, säger han.

– Pappa sa alltid att man kan ha stor betydelse för ett lag utan att göra mål och assist. Han har en bra poäng där. Visst är det skönt att producera, men vinner inte laget så spelar det ändå ingen roll.

Jo, Bordson bidrar med annat än poäng också.

Västervik tekar bäst av alla lag i HockeyAllsvenskan och Rob Bordson är (bortsett Dan Pettersson som var inne en sväng och spelade för ett tag sedan) lagets bästa tekare. Han vinner 59,7 % av sina tekningar, näst bäst i ligan av spelare som tagit över 200 tekningar.

– Det går bra både för laget och för mig där. Vi har bra centrar som kan teka, men jag vet inte om vi har något hemligt recept, säger Bordson.

Har du alltid varit en bra tekare?
– Jag vill inte säga för mycket, men jag var tvungen att hitta vägar och egenskaper för att få en bra roll i AHL och en av grejerna som jag anammade var tekandet. Jag har alltid tagit tekningar på stort allvar och det är en av sakerna i spelet som brukar gå bra för mig.

{!D}

Västervik som lag kämpar i botten av tabellen.

Laget är elva i sammandraget. Det är fyra poäng ner till Kristianstad under kvalstrecket och åtta poäng upp till Tingsryd som har sista SHL-kvalplatsen.

– Säsongen har varit en bergochdalbana. Vi har haft både bra och sämre perioder. Det har varit lite frustrerande, för jag tycker att vi har ett bra lag, säger Bordson.

– Vi måste fortsätta spela som vi gjort den senaste månaden, då kommer vi ta fler poäng. Viktigast för oss är att minimera misstagen och ta vara på våra chanser, vi är inget lag som kan defilera oss till vinster utan vi måste jobba hårt och hela tiden gå för fullt.

Jonas Gustavsson