Kovacs avgjorde finalen och frälste AIK
Publicerad: 2016-03-09

AIK är vidare till direktkval mot SHL! Avancemanget säkrades via ett stort drama på onsdagskvällen, där AIK i den femte och avgörande finalmatchen besegrade Tingsryd. Stor svartgul hjälte blev Robin Kovacs med sitt 4-3 i förlängningen.

Precis allt stod på spel när AIK på onsdagskvällen tog emot Tingsryd på Hovet. 6832 åskådare hade bänkat sig på läktarna för att följa avgörandet av den HockeyAllsvenska finalen. De fick se en mållös första period, där det var AIK som skapade de flesta chanserna.

Men halvvägs genom mittenakten blixtrade det till ordentligt. Med nio minuter spelat gav Jonas Almtorp AIK ledningen, en ledning som Tingsryd sedan vände på via två snabba mål från Kari Sihvonen och Eric Castonguay. AIK fick i periodens slutskede sedan dubbla fem mot fyralägen och tog tillvara på båda två.

Jonathan Andersson och Christian Sandberg slog till varsin gång och gav hemmalaget 3-2 in till den tredje perioden. Där såg Tingsryds Filip Owesson till att kvittera, med sitt powerplaymål sju minuter från slutet. Matchen gick därmed vidare till en nagelbitande förlängning, där avgörnadet tidigt skulle falla.

Med klockan på bara 1.28 klev Robin Kovacs fram och sköt segermålet 4-3 för AIK. Hovet fick därmed fira en förlösande seger som ger AIK vinsten i finalserien med 3-2 i matcher. Det innebär att laget är klart för direktkval mot Karlskrona, samtidigt som Tingsryd tvingas ställa in sig på playoff mot Mora eller Leksand.

Matchstatistik AIK-Tingsryd 4-3 OT

Matchens höjdpunkter i videoformat kommer att finnas tillgängliga 10:e mars klockan 07.00 på HockeyAllsvenskan Play.