Olsson: "Gäller att ha rätt självbild"
Publicerad: 2022-09-11
#14lag14analyser: Efter sju år utomlands så är Anders Olsson tillbaka i Sverige och han ser fram emot nystarten både för sig själv och Vita Hästen.

Efter sju år utomlands så återvänder Anders Olsson till Sverige igen.

I vinter är 47-åringen huvudtränare i Vita Hästen.

– Vita Hästen tog kontakt med mig och vi började snacka lite. Klubben ville förändra en del och bygga en ny kultur och jag tyckte att det var en spännande utmaning, säger Anders Olsson.

I fjol var han tränare i Norge och innan dess var han i Schweiz i sex säsonger. Tidigare har han också varit en runda i Tyskland.

– Jag tycker man utvecklas mycket av att vara utomlands. Det är olika rutiner, annan kultur, annorlunda ledarskap och man får leva utanför sin "comfort zone". Det är saker jag tycker är spännande och intressant. Jag har inte sökt mig tillbaka till Sverige innan, kanske för att jag tröttnat lite på Sverige. Det har passat mig och familjen bra att bo utomlands. Jag kan tänka mig att jobba där i framtiden också, säger han.

Men nu kommer du hem?
– Det känns som det hänt mycket i svensk hockey under de år jag varit i väg. Jag har inte saknat att åka buss på E4:an, men kul att komma tillbaka till hockeyn här. Jag ser det som en ära att träna Vita Hästen och HockeyAllsvenskan känns jätteintressant.

Vita Hästen gör en nystart till i år.

Anders Olsson är ny huvudtränare, Tim Brithén är ny assisterande tränare, Patrik Degerstedt är ny sportchef och i truppen finns hela sjutton nya spelare.

Till det så har klubben ny klubbdirektör, ny personal på kansliet och ny juniororganisation.

– Det är som en ny förening, säger Anders Olsson.

– Eller det är en gammal och anrik förening med mycket nytt blod. Vi vet inte riktigt var vi står men vi har en spännande resa framför oss. Det finns ett jäkla driv här, det är många som verkligen vill något. Nu ska vi bygga lite nya saker, det blir som en omstart för hela föreningen. Vi har kanske minst plånbok i hela HockeyAllsvenskan, men vi kan bli bra på andra saker.

Även om det är mycket nytt i Vita Hästen så är truppen rutinerad. Nye målvakten Tobias Sandberg är den ende som aldrig spelat allsvensk hockey tidigare och med totalt 3845 allsvenska matcher i truppen så har man mest rutin i ligan.

Bland nyförvärven hittas etablerade allsvenska spelare som Anton Björkman, Erik Ullman, Andreas Söderberg, Jens Holmström, Tim Wahlgren, Victor Öhman och Sebastian Benker.

Till det så har Jimmy Andersson kommit tillbaka. Han har spelat sju raka år i SHL.

– Det är ett väldigt spännande lag med många spelare som är revanschsugna. Det är många som blivit ratade i andra föreningar och som kanske kommer från ett tufft år och som vill bevisa att de kan spela i ligan.

De mest rutinerade spelarna är dock Marcus Eriksson och Jesper Samuelsson. Två Vita Hästen-konstanter som är kvar, år efter år.

– De är viktiga för oss, helt klart.

När Anders Olsson och Vita Hästen skulle sätta målsättningen inför säsongen så tog man ett speciellt grepp.

– Vi hade ett möte där vi samlade några av de främsta spelarna från 80-talet, bland annat Peter "Firsov" Eriksson och Rickard Rauge, som fick berätta hur det var förr, under Vita Hästens storhetstid. Det är viktigt för de nya spelarna att känna till klubbens historia. De gamla och nya träffades och hjälptes åt att hitta en gemensam kompass för föreningen. Det var inget snack om att det var bättre förr, utan att vi skulle hjälpa varandra. Vita Hästen är en sovande jätte, det finns potential, ger vi bara allt kan vi locka publiken, säger Olsson.

– Vi pratade om att vi ska spänna bågen och inte vara rädda att misslyckas. Då har vi ändå försökt. Vi beslutade att vi ska spela slutspel. Något annat finns inte.

Anders Olsson är känd för sitt raka och tydliga ledarskap.

Någon stämplade honom nyligen som HockeyAllsvenskans nya Leif Boork.

– Haha, jag har fått många namn genom åren, som Bengan Johansson, Conny Evensson och Tarasov, och de har ju alla varit bra ledare. Kul att få jämföras med en sådan som Leif Boork.

Vad säger du om ditt ledarskap?
– Jag är rak och tydlig. Jag har jobbat utomlands några år och det har också påverkat mig. Det är annorlunda i andra länder och jag har snappat upp saker. Framförallt kommer jag se till att vi inom laget gör mycket saker tillammamns, att vi hittar på olika aktiviteter. Det tror jag är viktigt.

Anders Olsson är medveten om att Vita Hästen inte kommer topptippas i år.

Han menar också att det är viktigt att laget vet vad som gäller.

– Jag ska dra en anekdot från en träning. Killarna kladdade alldeles för mycket med pucken så jag fick blåsa av. Jag frågade om jag såg ut som Pep Guardiola och om vi som lag såg ut som Barcelona. Det var det ingen som tyckte. Jag frågade vad vi är för lag. Någon sade Stoke. Det var mer träffande. Vi kan inte tick-tacka oss igenom HockeyAllsvenskan, utan vi vet att vi måste riva, slita och göra jobbet.

Självbilden är viktig?
– Det gäller att ha rätt självbild. Vi måste veta var vi är och var vi står. Det är viktigt för både spelare och ledare.

Jonas Gustavsson