Listan: "MoDo går som tåget i toppen"

24 november 2022 13:00

Varje vecka så listar vi tio heta grejer från den gångna veckan i HockeyAllsvenskan - en salig blandning av lag, spelare och prestationer!


1 MODO

Serieettan MoDo fortsätter att imponera. Laget har vunnit sju (!) raka matcher och leder serien med sju poängs marginal. Inte minst lagets powerplay är glödhett just nu med en effektivitet på 58,3 % sett över de fem senaste matcherna. I veckan så gjorde klubben också klart med Theodor Niederbach som lånas in från Rögle under resten av säsongen, ett välbehövligt tillskott eftersom Riley Woods är skadad och Filip Sveningsson missar någon match till på grund av avstängning.

2 ALBIN ERIKSSON

Albin Eriksson har fått precis den utveckling som Karlskoga hoppades på och just nu är forwarden en av ligans hetaste spelare. 22-åringen har gjort mål i fyra raka matcher och poäng i sju raka matcher, två riktigt imponerande sviter. Totalt har Eriksson svarat för tio mål och 17 poäng på 19 matcher och toppar därmed den interna BIK-poängligan.

3 PONTUS NÄSÉN

Vi börjar närma oss halvtid i HockeyAllsvenskan och en back toppar poängligan. Det är anmärkningsvärt. MoDo-backen Pontus Näsén har levererat 26 poäng på 19 matcher och är inte minst poänstark just nu. 26-åringen har gjort poäng i fem raka matcher och har levererat nio poäng i de matcherna. Backpartnern David Bernhardt öser också in pinnar (nio poäng i fyra senaste matcherna) och tillsammans har duon gjort makalösa 51 poäng.

4 PATRIK BAJKOVS ÅTERSTART

Patrick Bajkov kom aldrig till rätta i Kristianstad och hamnade sedermera i Vita Hästen. Där har kanadensaren lyft flera klasser, fått chansen i toppkedjan med bland annat Marcus Eriksson och dunkat in poäng. 24-åringen har gjort poäng i samtliga fem matcher i nya klubben och levererat fyra mål och totalt sju poäng. En skarp kontrast mot tiden i KIK där det blev fem poäng på tretton spelade matcher.

5 KARLSKOGAS BOXPLAY

Karlskogas boxplay fortsätter att vara glödhett. Värmlänningarna har nu spelat sju (!) raka matcher utan att ha släppt in något mål i numerärt underläge, och det trots att man som lag ändå släppt in en hel del mål på slutet (tre mål i snitt de fem senaste kamperna). Ser vi över hela säsongen så har Karlskoga en boxplay-effektivitet på 80,4 % vilket är fjärde bäst i ligan.

6 SÖDERTÄLJE

1-3-förlusten mot Almtuna kom överraskande, men Södertälje har studsat tillbaka direkt och tagit två nya segrar där defensiven varit vägvinnande: 2-0 mot Björklöven samt 2-1 mot Almtuna. SSK har därmed vunnit sju av de åtta senaste matcherna, ett fantastiskt bra facit och innebär att SSK är ett av ligans absolut hetaste lag.

7 LUDWIG LANBANDS DEBUTMÅL

Mora-junioren Ludwig Laband fick uppleva en drömdebut i HockeyAllsvenskan. 18-åringen blev målskytt i sin första - och hittills enda - match i ligan när han satte 2-0-målet i hemmasegern mot Kristianstad. Målet var för övrigt en ren juniorprodukt då juniorkompisarna William Lindgren och Michael Brandsegg Nygård svarade för framspelningarna.

8 CHRISTIAN NYMANS DEBUT

Tingsryd har en tuff skadelista med flera nyckelspelare som blir borta resten av hösten. För att täppa hålen har Tingsryd lånat in tre HockeyEttan-spelare och Christian Nyman levererade omgående. Den 31-årige Boden-forwarden svarade för ett mål (hans första i HockeyAllsvenskan) och en assist när Taif bröt sin fem matcher långa förlustsvit genom att 5-3-vinna borta mot Västerås. Snacka om drömdebut.

9 ÖSTERSUND

Okej, Östersund fick bara i väg åtta skott på mål mot MoDo, men förlorade "bara" med 1-2, och stretade trots allt emot bra och är i riktigt bra slag just nu. Innan MoDo-torsken hade Östersund tre raka bortasegrar mot Kristianstad, Tingsryd och Västervik, tre perfekta matcher att vinna mot lag bakom sig i tabellen. Östersund var tippade i botten av i princip alla inför säsongen men fortsätter att överraska och visar riktigt bra form.

10 GRAYSON PAWLENCHUK

Västervik har det tungt just nu med tappade ledningar, sex raka förluster och bara en trepoängare i de fjorton senaste kamperna. En individuell spelare som sticker ut just nu är dock Grayson Pawlenchuk. Den 25-årige kanadensaren noterade bara två assist i sina femton första matcher i ligan, men har nu gjort poäng i fem raka matcher där det blivit fyra mål och totalt sex poäng. Snacka om att ha växlat upp!