Panelen: "Gjort smarta doldisvärvningar"

14 september 2019 09:00

#14lag14analyser: Tre experter ger sin syn på Västerås lag och chanser den här säsongen.


Panelen:
Peter Hoffström, journalist Vestmanlands Läns Tidning
Mikael Norén, bloggare vikfancentral.se
Andreas Hanson, journalist Länstidningen

Vad säger ni om Västerås silly season?

Peter Hoffström: Så nära fem plus man kan komma. Spetsen man tappade framåt har ersatts med ny spets på allra högsta allsvenska nivå. Målvaktsposten ser väldigt spännande ut med en etablerad och en jättetalang. Möjligen ett litet frågetecken för backsidan där jag gärna sett i alla fall en etablerad allsvensk spelare. Men Jerome Leduc har sett väldigt bra ut på försäsongen och August Nilsson har alla förutsättningar att lyfta under säsongen.

Mikael Norén: Tunga tapp men även tunga nyförvärv. Oerhört viktigt att få behålla Marcus Bergman och Sebastian Benker. Det är ovanligt att få ha kvar sådana topp-6-forwards på klar uppgång. Smarta "doldisvärvningar" i tuffe allroundbacken Jerome Leduc och store målvaktstalangen Jesper Myrenberg. Alla andra lag kommer snart lära känna dem...

Andreas Hanson: De har ju tappat flera av de bästa spelarna och de är såklart svåra att ersätta, men VIK har värvat intressant. De flesta luckorna har täppts till på ett bra sätt, men det är nog inte rimligt att förvänta sig att de som kommit ska lyckas lika extremt bra som sina företrädare.

Vad är Västerås styrka?

Peter Hoffström: Bredden. VIK kommer kunna ställa upp med två sylvassa kedjor. Bakom dem finns mängder av talang och kvalitet som knackar på dörren. Bland annat Alexander Lunsjö. Att ha Mattias Kalin som center i fjärdekedjan säger det mesta om VIK:s bredd.

Mikael Norén: Kontinuiteten på ledarsidan med vinnare i Paananen och Zetterberg. De har den där fina mixen av ödmjukhet, tuffhet och smartness. Sedan kryllar forwardssidan av matchvinnare. Även mycket solida i övriga lagdelar.

Andreas Hanson: Jag skulle säga strategin. Det känns som att VIK har fått väldigt bra ordning på hur man bygger framgång i klubben, inte minst genom sportchefen Patrik Zetterberg och tränarna. Det ger en stor trygghet, som inte ska underskattas.

Vad är Västerås svaghet?

Peter Hoffström: Att man ännu inte hittat rätt i backparen. Här finns frågetecken för vilka som ska hitta den perfekta kemin. Sen var Kelsey Tessier värvad som center, men han har redan flyttats ut som ytterforward. Därmed finns en lucka på centersidan, även om veteranen Fredrik Johansson löst det bra hittills.

Mikael Norén: Det finns inte så många naturliga centrar, gäller att klara sig från skador där. Backsidan har kanske ingen beprövad stjärna i dagsläget som några av de andra topplagen.

Andreas Hanson: Sett till lagbygget skulle jag säga centrarna, Kelsey Tessier skulle ju fylla en viktig lucka där, men ser ut att användas som ytterforward. Bra centrar är extremt viktigt och ofta underskattat.

Vem blir årets poängkung i Västerås?

Peter Hoffström: Daniel Öhrn. Centern från Tingsryd har sett ruggigt het ut på försäsongen. Ett spelgeni som både gjort mål och assist. Styr powerplay. Han kommer nå över 40 poäng om VIK går bra.

Mikael Norén: Sebastian Benker har varit fantastisk under försäsongen. Men det fina är att vem som helst av Viktor Hertzberg, Marcus Bergman, Daniel Öhrn eller rent utav Kelsey Tessier kan ta hem det.

Andreas Hanson: Daniel Öhrn, det finns mer poäng där än han fått ut förut.

Vem blir årets utropstecken i Västerås?

Peter Hoffström: Då säger jag två av de ”gamla” spelarna. Backen Jimmie Jansson och forwarden Marcus Bergman. Båda var bra ifjol, men de har växt ytterligare till denna säsong. Båda spelar i SHL nästa säsong, med eller utan VIK.

Mikael Norén: Gustav Lindberg inledde försäsongen väldigt bra i PP. Kan 19-åringen orka fortsätta så? Annars har som sagt Benker varit dominant...

Andreas Hanson: August Nilsson.

Hur går det för Västerås i år?

Peter Hoffström: Definitivt topp tre. Allt annat skulle överraska mig. De har vunnit matcher under försäsongen utan att spela bra. Det finns en vinnarmentalitet, mängder av spets i truppen och en tränarduo som visade förra säsongen att de har förmågan att lyfta ett lag till oanade höjder.

Mikael Norén: Topp-2, om man får hålla forwardssidan hyfsat skadefri.

Andreas Hanson: Jag har dem på femte plats.

» #14lag14analyser