Hellkvist: "Vi bygger om helt från grunden"
Publicerad: 2017-09-07

14 LAG PÅ 14 DAGAR. Ny tränare, ny sportchef och en ungdomlig prägel på laget. Det blir ett till stora delar nytt och annorlunda Oskarshamn den här säsongen.

Efter sex år med samma sportsliga ledning (Roger Jönsson som sportchef och Fredrik Söderström som tränare) och en imponerande kontinuitet så vänder Oskarshamn blad och bygger nytt.

Asplövens stora profil Per Kenttä har rekryterats som ny sportchef – och han valde att anställa meriterade Björn Hellkvist som ny coach.

– Oskarshamn är en klubb som haft samma tränare och tänk under lång tid, men med Per Kenttä som ny sportchef så blir det en annan syn och en annan hockey och i den vevan kom jag in och det känns väldigt roligt, säger Björn Hellkvist.

– Vi bygger om helt från grunden. Det är inget som jag och Per kan göra över en dag utan det är en process, men vi har tagit oss an uppgiften och jobbar dagligen med den.

Behåller ni något av det gamla?
– Nej, vi gör om helt.

Björn Hellkvist, som ifjol tränade i Danmark, har tidigare bland annat tränat i Malmö, och där byggde han om strukturen och systemet helt. Precis samma sak som nu alltså gör i Oskarshamn.

– Jag vet inte om jag gillar att bygga om egentligen, men jag har kommit fram till att jag är duktig på det för det är sådana jobb jag brukar få.

Hur blir nya Oskarshamn?
– Nu jobbar vi för att sätta ett spel där vi ska bli bättre på att äga pucken och vara kreativa istället för att spela på motståndarnas misstag. Vi ska vara bra på att vårda pucken, vinna matcherna på ett större puckinnehav och våga göra kreativa saker.

Mycket nytt, när sitter det här i spelarnas ryggmärg?
– Det går absolut inte in i någon ryggmärg, det är saker som man måste jobba med dagligen. Det här är ett nytt sätt att spela och stor skillnad mot hur de flesta har spelat innan. Det är en process och spelarna måste vara med på melodin, men det krävs mycket jobb och det går aldrig att slappna av.

Nytt i ledningen, men det är också mycket nytt i truppen.

Rutinerade pjäser som Jonas Liwing, Fredrik Styrman, Victor Svensson och Nic Deschamps har försvunnit och ersatts med unga och lovande spelare, bland annat Martin Fehérváry, Tom Hedberg (lån från HV71), Gustav Olhaver, Ludvig Elvenes och Lucas Elvenes (båda inlånade från Rögle).

Men några rutinerade tillskott finns också, som Kevin Marshall (inlånad från Rögle) och Niklas Johansson, samt finske speedkulan Roope Ranta.

– Jag tycker att vi har en bra mix, men det har varit en medveten strategi att satsa på yngre spelare. Vi har många unga och utvecklingsbara spelare som är beredda att jobba hårt och det passar vår hockey, säger Hellkvist.

– Vi har en stor potential, sedan gäller det att träffa rätt med allt också. Det känns som vi är på rätt väg, vi har bra driv på träningarna.

Hellkvist pekar ut backsidan som kärnan i laget.

– Den är både talangfull och erfaren. Vi har fått in mycket nytt där och det känns verkligen intressant. Lag som jag varit framgångsrik med innan har byggts bakifrån, precis som vi gör här.

Forwardssidan då?
– Där finns både gammalt och ungt. Man ser att det finns mycket boll i de här spelarna. Det gäller att ge dem struktur, men att ändå bibehålla bollkänslan. Vi vill strikta till det offensiva spelet och göra det lite rakare, men ändå inte göra avkall på kreativiteten.

I målet är det öppen konkurrens mellan Wictor Ragnewall och hemvändande Ludvig Engsund.

– Det är fullt krig om förstaspaden, det tror jag är en konkurrens alla vill ha i målet.

Björn Hellkvist har alltid krävt mycket av sina lag och det gör han i Oskarshamn också.

– Nycklarna för oss är ett jäkla hårt jobb. Vi har skruvat upp träningsdosen och alla måste vara beredda att jobba hårt. Resultaten kommer inte komma över en natt.

Hur ser målsättningen ut?
– Klubben har gått ut med att vi ska slåss om en plats bland de åtta bästa i år.

TRUPPEN

Målvakter
Wictor Ragnewall
Ludvig Engsund - NY från Västervik

Backar
Tom Linder
Björn Karlsson - Nytt kontrakt
Marcus Björk - NY från Asplöven
Martin Fehérváry - NY från Malmö J20 
Linus Morin - Nytt kontrakt
Karl Johansson - NY från Vimmerby
Tom Hedberg - LÅN från HV71
Kevin Marshall - LÅN från Rögle

Forwards
Filiph Engsund
Joakim Hagelin 
Victor Löfstedt
Arsi Piispanen
Robin Söderqvist
Manuel Ågren
Jonas Engström - Nytt kontrakt 
Oscar Josefsson - NY från Vimmerby
Gustav Olhaver - NY från Rögle J20
Ludvig Elvenes - LÅN från Rögle
Lucas Elvenes - LÅN från Rögle
Roope Ranta - NY från Riessersee
Niklas Johansson - NY från Tingsryd
Marcus Sylvegård - LÅN från Malmö

Tränare
Björn Hellkvist - NY 
Jens Gustafsson - NY från Örebro J20

Förluster
Fredrik Söderström, tr, Storhamar
Daniel Eriksson, tr, Linköping J20
Tobias Ekberg, b, Pantern
Daniel Nilsson, b, Lindlöven 
Jonas Liwing, b, Södertälje
Fredrik Styrman, b, Pantern
Jakob Karlsson, f, Vimmerby 
Victor Svensson, f, Storhamar
Anders Poulsen, f, Herning 
Mitch Wahl, f, Innsbruck
Nic Deschamps, f, Rouen

 

Jonas Gustavsson