Carlsson: "Bevis på att han tror på mig"

8 oktober 2020 15:20

Mora-forwarden Måns Carlsson berättar om epitetet "oslipad diamant", förväntningarna, omgivningen, nya positionen, träningen och vinnarmentalitet.


"En oslipad diamant".

Så sa nye Mora-tränaren Johan Hedberg om Måns Carlsson i samband med att centern kritade på ett nytt kontrakt med dalaklubben.

– Att han säger så är bara ett bevis för att han tror på mig, nu gäller det bara att leverera också. Det är helt upp till mig själv, det är inte upp till Johan, säger Måns Carlsson.

Vad har ni pratat om då?
– Att jag ska bidra offensivt och vara en producerande forward. Att jag ska våga spela mitt spel och våga hålla i pucken. Det är så jag vill spela och jag tycker själv att jag har större självförtroende med pucken i år. Jag har aldrig dumpat så mycket som jag gjorde ifjol, och det vill jag komma bort ifrån.

Det känns som du är taggad?
– Jag har höga tankar om den här säsongen. Jag vill vara mer offensiv än jag var ifjol.

Förra säsongen var 23-åringens första i HockeyAllsvenskan.

Året innan hade han levererat 42 poäng på 40 matcher med Vimmerby i HockeyEttan, och debutåret i Mora resulterade i tretton poäng på 52 matcher.

Inte riktigt vad varken Carlsson eller Mora förväntat sig.

– Jag har alltid höga krav på mig själv, men förra året blev inte som jag tänkt. Det blev något av ett läroår. Jag försökte snappa upp så mycket jag kunde om ligan och spelet. Det tror och hoppas jag ska gynna mig i år, säger han.

I år spår många att det stora genombrottet ska komma.

Möjligheterna att producera är fina då Carlsson från start placerats i Moras toppkedja med Daniel Ljunggren och Johan Persson (även om den sistnämne missat säsongsstarten).

Det innebär dock att han får spela forward på heltid, något han aldrig gjort innan.

– Jag fick spela lite forward ifjol, men det var första gången, säger Carlsson.

– Egentligen vill jag vara center, men nu ska jag vara vinge på heltid i år och då ser jag det som något positivt och en chans att bli en mer komplett spelare. Det har känts bra under försäsongen och i början av serien. Johan Hedberg var tydlig från start att jag ska spela vinge, och det känns tryggt att veta var jag ska spela för då kan jag gå in helt i det och lära mig mer hur en forward ska agera. Ifjol hoppade jag en del mellan center och vinge, och det var rörigt.

Är det stor skillnad?
– Jag tycker det. Som center tar man större ansvar i spelet och arbetar över större ytor, som vinge är man på kanten och har ganska lite is att jobba med.

Daniel Ljunggren och Johan Persson var ett av HockeyAllsvenskans bästa radarpar ifjol.

Rollerna var tydliga.

Daniel Ljunggren spelade fram.

Johan Persson gjorde mål.

Vad blir Måns Carlssons roll i den omgivningen...?

– Jag hoppas kunna bidra med lite allt möjligt. Jag ser mig själv som en tvåvägscenter, och nu får jag se mig som en tvåvägsforward. Jag ska jobba hårt och bidra offensivt, säger han.

– Det känns bra att få spela med dem och ha en fast plats. Ifjol hoppade jag runt mycket och spelade där det fanns en plats ledig.

Ljunngren är en av ligans vassaste playmakers, hur är det att spela med honom?
– Han är otroligt enkel att spela med. Han snackar mycket och hittar alltid bladet med sina passningar. Som målet jag gjorde senast. Jag var inte riktigt med, pucken kom på bladet bara och sen var det mål. Det blev veckans mål, men det var ju inte mitt mål utan kom till tack vare Oscar Eklinds fina jobb och Ljunggrens otroliga passning.

Du får chansen i en fin omgivning, ser du bara möjligheter eller känner du press också?
– Lite både och. Man ska ha press på sig om man ska vara en producerande spelare, så är det bara. Det gäller att leva med det, men kunna slappna av i stunden.

Under sommaren har Måns Carlsson lagt om både träningen och kosten. Något som gett resultat.

– Jag har försökt jobba bort några onödiga kilon. Det har varit mycker förbränningsträning och jag tänkt mer på vad jag äter. Det har varit en helhetsbild, säger han.

– De första matcherna har det känts bra. Jag har spelat mycket och tycker att jag orkar.

Måns Carlsson har levererat två mål på två matcher så här långt.

Mora som lag har levererat en vinst och en förlust.

Förra säsongen var minst sagt rörig för dalaklubben. Efter att ha rasat ur SHL så fick man bygga om hela laget, fick en tung start på hösten och först efter renoveringar i både ledarstaben och spelatruppen så lyfte det något, och det blev en niondeplats till slut.

– Jag tycker att vinnarmentaliteten saknades ifjol. Vi hade en väldigt bra grupp, så kan vi bara få in lite mer vinnarmentalitet så tror jag detta blir väldigt bra. Det känns redan bättre nu, säger Carlsson.

– Vi är en av få klubbar som inte tagit in något NHL-lån, och jag tror inte tanken är att göra det heller. Klubben vill ge trygghet till gruppen i år, något som saknades ifjol. Det känns väldigt bra.

Vad är nyckeln för er?
– Det är att alla kuggar i och att vi har roligt. Det är grunden.