Listan: "Fantastiska hyllningar till 21"

1 december 2022 12:00

Varje vecka så listar vi tio heta grejer från den gångna veckan i HockeyAllsvenskan - en salig blandning av lag, spelare och prestationer!


1 HYLLNINGARNA TILL BÖRJE SALMING

Förra torsdagen nåddes vi av det tragiska beskedet att Börje Salming gått bort till följd av sin ALS. Hela helgen hyllades den svenske hockeylegendaren. Inför alla matcher under fredagen hölls en tyst minut och under lördagen och söndagen så inleddes alla matcher med en stående ovation. Spelare och domare hade Börje Salming-klistermärken på hjälmarna och sorgband på armarna, läktarna pryddes med Börje Salming-kondoleanser och på sociala medier strömmade hälsningarna in. Under hela helgen samlade hockeyfamiljen dessutom in pengar till Börje Salming ALS-stiftelse. Tack för allt du gjort, Börje Salming!

2 DAMIAN CLARAS DEBUT

Klockan två på eftermiddagen under torsdagen fick Damian Clara besked om att han skulle vakta målet mellan Karlskoga och Björklöven på kvällen. Färjestad-keepern tog sig till Karlskoga, ställde sig mellan stolparna... och storspelade när BIK vann med 2-1. Den 17-årige italienaren, den nionde yngsta målvakten någonsin att få speltid i HockeyAllsvenskan, motade 36 av 37 skott och noterade en räddningsprocent på 97,3 %. Snacka om succédebut!

3 MODO

MoDo bara ångar på. Under onsdagskvällen tog laget en 2-0-seger på bortaplan mot Tingsryd och det var ångermanlänningarnas tionde (!) raka seger. Den sviten står sig bra historiskt. Bara tolv lag genom åren har lyckats vinna elva eller fler matcher i rad (inklusive segrar efter övertid eller straffar) så MoDo är på väg in i ett riktigt exklusivt sällskap om det blir vinst mot Kristianstad under fredagen. Mattias Karlins gäng toppar tabellen och har tretton poängs marginal ner till andraplatsen.

4 ISAK MANTLER

Östersund fortsätter att gå bra och en stor del i det är Isak Mantler. Keepern har varit strålande hela säsongen och inte minst senaste tiden. Östersund har vunnit fem av de sju senaste matcherna, och Mantler har startat fem av matcherna - just de fem kamperna som slutat med seger. 23-åringen är alltså obesegrad i sina fem senaste starter där han har en räddningsprocent på starka 95,0 %.

5 MAXIME FORTIERS DRÖMMÅL

Maxime Fortier svarade för ett riktigt drömmål i fredagens hemmamatch mot AIK och den baljan blev också framröstad som Veckans Mål i HockeyAllsvenskan. Gerry Fitzgerald slog en fin passning till Fortier som kom centralt där han gjorde en fint och sedan en ny dragning där han förde pucken mellan benen innan han la in den i tom bur. Otroligt kyligt och otroligt läckert.

6 THEODOR NIEDERBACH

Förra veckan gjorde MoDo klart med Theodor Niederbach från Frölunda. Han har tagit skadade Riley Woods plats i toppkedjan med Josh Dickinson och Mikkel Aagaard och sprutat in poäng direkt. 20-åringen sköt två mål redan i debuten. Han har gjort poäng i samtliga tre matcher han spelat (totalt fem poäng) och ser hittills ut som en riktig fullträff av sportchefen Henrik Gradin.

7 ALBIN ERIKSSONS MÅLSVIT

Albin Eriksson gjorde ett mål i söndagens 3-4-förlust mot Mora och det innebar att BIK-succéforwarden noterade en kasse för sjätte matchen i följd. Han blev mållös i onsdagens hemmamatch mot Björklöven, så målsviten stannade vid sex raka matcher, men det är en riktigt imponerande svit och faktum är att bara tio spelare har lyckats göra mål i sju eller fler raka matcher sedan ligastarten 2005.

8 LINUS LUNDSTRÖMS COMEBACK

Linus Lundström var med på Östersunds resa upp i HockeyAllsvenskan i våras men fick sedan inte vara kvar utan hamnade i Visby Roma. På grund av mycket frånvaro i Östersund så har 31-åringen lånats in under en period och i går gjorde han comeback i klubben... och det firade han med att föra laget till en 4-1-seger mot Västerås han blev dessutom målskytt när han föste in 3-1-pucken i tom bur. Snacka om att sätta avtryck i återkomsten!

9 EDWIN SANDAHLS DEBUT

Karlskoga saknade fjorton (!) ordinarie spelare, plus ett par juniorer som varit med A-laget tidigare, i gårdagens match mot Björklöven. Det innebar att coacherna fick lappa ihop laget med några lån och några nya juniorer. Trots frånvaron lyckades BIK vinna med 2-1 och lagets juniorkedja, med tre allsvenska debutanter, kombinerade in 1-1-målet. Edwin Sandahl - son till domaren Anders Sandahl - blev målskytt i sin allsvenska debut när han snyggt prickade in 1-1-pucken. Vilken drömdebut för 18-åringen!

10 OSKAR ASPLUNDS NYA SVIT

Almtuna-backen Oskar Asplund gjorde poäng i sju raka matcher i början av säsongen, den tredje längsta poängsviten (delat med fyra andra spelare) någonsin av en junior i ligan. Nu bygger han en ny svit. Asplund sköt matchvinnande målet mot Västervik i går och har därmed gjort poäng i sex raka matcher. Gör han poäng i sju raka matcher igen? Två sådana sviter har ingen junior lyckats med tidigare. Längsta poängsviten av en junior är tio raka matcher och noterades av Pontus Åberg i Djurgården 2012/13.