Zabel: "Vandrar på en ny väg nu"

23 september 2020 15:00

14lag14analyser: Vita Hästen var en positiv överraskning ifjol. Nu berättar tränaren Tony Zabel om fjolåret, tunga spelartappen, ikonernas försvinnande, NHL-lånen, den stora numerären och målsättningen.


För två år sedan kom Vita Hästen sist i HockeyAllsvenskan, men klarade sig kvar i ligan via ett framgångsrikt spel i det negativa kvalet.

Ifjol tog klubben revansch och var en av säsongens stora positiva överraskningar. Laget kom sexa i tabellen till slut, och nya tränarduon Tony Zabel och Niklas Czarnecki fick många lovord och lyftes i många kretsar fram som årets bästa tränare.

– Jag var ny ifjol och hade ett nytt team kring mig, och klubben kom från en säsong där man tvingats till kval för att hänga kvar, så visst var det ett speciellt läge. Vi hade en trevande start och fick skruva på vår spelidé för att den skulle passa laget, men när väl det satt sig så blev det bra. Jag skulle säga att vi fick ut max av det laget vi hade, säger Tony Zabel.

Det som stack ut i Vita Hästen ifjol var ett strikt spelsystem som alla följde till punkt och pricka, där framförallt defensiven var ramstark.

Vita Hästen släppte till få skott och få mål.

– Vi var extremt noggranna i försvarsspelet i fem mot fem ifjol. Vi jobbade mycket med det. Vi nådde ganska långt, vi släppte till skotten från rätt lägen och målvakterna visste var skotten kom ifrån. 

I år ska Vita Hästen bygga vidare - men det blir med ett till stora delar nytt lag.

Många av fjolårets kuggar är nämligen borta. Målvakterna Viktor Kokman och Niklas Lundström har lämnat liksom toppbacken Simon Fernholm, toppcentern Istvan Bartalis, toppskytten Linus Andersson och klubbikonen Marcus Eriksson. Dessutom är trotjänaren och poängmaskinen Jesper Samuelsson indisponibel i vinter på grund av en höftoperation som kräver lång rehab.

– Det blir mycket nytt, men jag tycker ändå att vi har en väldigt bra grupp. En harmonisk grupp med bra gemenskap, säger Zabel.

Men ni får börja om lite?
– Jo, men så är det alltid. Vi ser det inte som att vi ska fylla platser efter spelare som förvunnit, utan vi börjar på en ny säsong med en ny grupp. Vårt lag ska alltid stå för det som klubben ska stå för, men varje grupp står också för något eget. Jag är inte mycket för att jämföra nya och gamla grupper, utan varje säsong innebär något nytt. De som var här ifjol gjorde det fantastiskt bra, men nu vandrar vi på en ny väg.

Men det är tongivande spelare ni tappat?
– Flera bra spelare har lämnat, men det är ändå många som är kvar. Vi ska spela på samma sätt med vissa justeringar. Vi tycker att laget i år är lite skickligare, att vi ska kunna ha ännu mer spel med puck, och kanske hitta lite nya spelvägar. Det betyder inte att vi kommer att vinna fler matcher, men vi får möjlighet att skruva på fler saker.

Många förknippar Vita Hästen med Marcus Eriksson och Jesper Samuelsson, nu spelar ingen av dem i år... hur ser du på det?
– De har gjort det jäkligt bra under många år och klubben har levt på deras poängmässiga insatser. Det är bara att se på Macke Eriksson och det han gjort, han är en av klubbens största spelare någonsin. Samuelsson har varit bra länge och varit kapten i flera år. Vi pratar inte om att ersätta de här killarna, det går inte, utan vi får hitta nya vägar, nya infallsvinklar, för att bli framgångsrika.

Det vimlar av spännande nyförvärv i truppen.

Bland annat finska trion Julius Pohjanoksa, Jaakko Jokinen och Topi Nättinen, men också stortalanger som Albert Lyckåsen och Marcus Karlberg.

Plus ett gäng NHL-lån: Adam Werner, Linus Högberg, William Lagesson, Simon Holmström och Fabian Zetterlund.

Högberg, Lagesson och Zetterlund är klara för hela säsongen, medan Werner och Holmström stannar tills NHL-camperna drar igång.

– Vi ser redan nu att NHL-killarna höjer kvaliteten i allt vi gör. De tävlar på en högre nivå. De kör 100 % i alla lägen. De skjuter för att göra mål. De tacklar för att vinna en puck. Är inte någon redo så åker man på stryk. Det finns en anledning till att de här killarna är på väg mot NHL, de tävlar verkligen i alla lägen. De höjer ribban ett snäpp i vår grupp, jag hoppas alla andra verkligen tar in deras spel och inställning i sin utveckling och utbildning, säger Zabel.

Ni har en enorm trupp med tre målvakter, tio backar och sexton forwards att tillgå just nu... hur ska ni hantera den numerären?
– Vi har en plan kring det och har pratat om det hela sommaren. Det finns inget facit kring den här säsongen men vi vet att så fort någon känner minsta förkylningssymptom i år så måste den spelaren stanna hemma i flera dagar, så jag tror vi kommer ha en enorm nytta av att ha en stor trupp. Jag tror till och med att det kommer vara en nyckel den här säsongen, för det kan bli en hel del frånvaro på grund av sjukdom.

Hur ser målsättningen ut?
– Den är inte satt ännu. Det handlar om att sätta gruppen och spelet, sedan får vi se var det leder oss. Vi kan inte påverka stolpe in och stolpe ut, men vi kan påverka vårt beteenede, och det är det vi jobbar på just nu.

» #14lag14analayser