Listan: "Har besökt alla arenor - igen!"

19 januari 2023 13:00

Varje vecka så listar vi tio heta grejer från den gångna veckan i HockeyAllsvenskan - en salig blandning av lag, spelare och prestationer!


1 TORAS NYA SVERIGETURNÉ

Förra säsongen, i efterdyningarna av den värsta pandemi-stormen, så körde HockeyAllsvenskan en arenautmaning där man skulle fota sig själv i så många allsvenska arenor som möjligt. Den utmaningen vann unga Vita Hästen-supportern Tora som besökte ALLA fjorton arenorna under säsongen. Nu har Tora gjort det igen. I går var hon på plats i ABB Arena mellan Västerås och Vita Hästen och checkade därmed av arena fjorton för säsongen. Två år i rad har Tora alltså besökt alla arenor i ligan. Hatten av!

2 JOHAN PERSSONS POÄNGSVIT

Johan Persson blev mållös i går. Hans målsvit stannade därmed vid sju raka målmatcher, han är en av blott elva spelare som lyckats med det sedan ligan drog igång 2005, men han missade också att tangera det allsvenska rekordet på åtta raka målmatcher (John Henrion och Riley Woods delar det rekordet). Det blev dock två assist av 32-åringen i går vilket innebar att han utökade sin poängsvit till hela tolv raka matcher.

3 JESPER KOKKONEN-BOOSTEN

Vilken Jesper Kokkonen-boost det har blivit i Karlskoga! Forwarden fick sitt allsvenska genombrott i BIK för några år sedan och kom sedan tillbaka förra veckan efter sejourer i HV71 och Västerås, där det inte alls gick som tänkt, och han har levererat omgående. Innan hans intåg hade laget tre raka förluster, med honom i laget har det blivit tre raka segrar - och Kokkonen har bidragit stort. Han har gjort fem poäng på tre matcher, och avgjorde inte minst hemmamatchen mot Djurgården med en iskall straff.

4 SIMON ROBERTSSONS DEBUT

Vilken drömdebut det blev för JVM-forwarden Simon Robertsson i Västerås. 19-åringen, inlånad från Skellefteå, blev målskytt direkt i sin allsvenska debut när han satte det viktiga 3-1-målet mot Vita Hästen i powerplay. Robertsson, son till välkände Bert Robertsson, fick omgående en betydande roll, matchades i en kedja med Liam Dower Nilsson och Marcus Bergman, och debuten lovar gott inför framtiden.

5 MORAS POÄNGFORM

Mora är HockeyAllsvenskans hetaste lag. Dalalaget har tagit poäng i tio raka matcher där nio av matcherna slutat med seger, och totalt under det tiddspannet har det blivit 27 av 30 möjliga poäng. Riktigt imponerande. Båda målvakterna har levererat, försvaret är solitt och offensivt så sprutar kedjan med Johan Persson, Daniel Ljunggren och Fabian Ilestedt (som vikarierar för skadade Måns Carlsson) in pinnar (i de tio senaste matcherna har trion kombinerat in 44 poäng).

6 SÖDERTÄLJE

Södertälje fortsätter att imponera. I går tog laget en övertidsseger borta mot Björköven och SSK har fyra raka segrar (och sex vinster i de sju senaste matcherna). Nya lagledningen med Emil Georgsson och Magnus Bogren har verkligen fått ordning på grejerna. Det trots att tre av lagets spetsvärvningar inför säsongen - Cole Cassels, Anthony Luciani och Renars Krastenbergs - inte alls lyckats.

7 TINGSRYD

Tingsryd är faktiskt ett av ligans hetaste lag just nu när det kommer till att plocka poäng. Smålänningarna övertidsvann borta mot AIK i går och tog därmed fjärde raka segern. Laget har tagit poäng i elva av de tretton senaste matcherna. Ett tag såg Tingsryd ut att halka efter i botten, men det stadiga poängplockandet senaste tiden har fört upp laget på en tiondeplats i sammandraget (även om det är tätt i tabellen).

8 VICTOR ÖHMAN

Victor Öhman är en beprövad målskytt men har faktiskt - mycket till följd av ständiga skadeproblem - aldrig lyckats leverera en 20-målssäsong. Kanske är det på gång nu. I säsongens 26 första matcher blev det bara fem mål, men nu har skarpskytten vaknat ordentligt. Han sköt dubbla mål mot Östersund igår och har därmed gjort åtta mål i de åtta senaste matcherna, och står på tretton baljor totalt. En av ligans hetaste målskyttar för tllfället.

9 DEBUTEN FÖR ALEX CIERNIK

Under söndagsförmiddagen meddelade Västervik att klubben lånar in talangen Alex Ciernik från Södertälje. 18-åringen väntade inte länge på att presentera sig. Han spelade mot Björklöven redan under söndagseftermiddagen, alltså samma dag som övergången presenterades, och det dröjde bara drygt tre minuter in i matchen innan han blev målskytt.

10 DANIEL LJUNGGRENS ASSISTSVIT

De flesta dalarubrikerna just nu handlar om Moras starka form och Johan Perssons vassa mål- och poängform, men det skrivs mindre om playmakern Daniel Ljunggren och hans starka spel senaste tiden. Toppcentern har en assistsvit som är uppe i hela sju raka matcher. Noterbart kring 28-åringen är att han inte varit poänglös i två raka matcher på hela säsongen (efter en poänglös match har han hela tiden hamnat i protokollet igen). Varit en av ligans bästa och mest jämna spelare den här säsongen.