Molin: "Ska få se ett nytt Karlskrona i år"
Publicerad: 2018-08-28
#14lag14analyser: Ove Molin valde att stanna i Karlskrona trots degraderingen från SHL. Nu står han med ett helt nytt lag i en ny serie - men ser med tillförsikt fram emot utmaningen.

Tre år blev det för Karlskrona i SHL.

I höst startar klubben om i HockeyAllsvenskan med ett helt nytt lag - men med Ove Molin kvar som huvudtränare.

– Jag valde att vara kvar. Jag har en rejäl revanschlusta. Det var ett stort misslyckande ifjol och jag tycker inte om att sticka med svansen mellan benen. Jag kände att det fanns för mycket ogjort i den här klubben. Jag har fått känslor för föreningen, säger Ove Molin.

– Vi har gått igenom en stor förändring inför den här säsongen och det är inte så konstigt med tanke på att vi fått byta serie. Det är mycket som hänt på kort tid. Nu känns det jättespännande att se vad vi kan göra med det här nya laget.

Bara Marcus Paulsson och Joseph Jonsson finns kvar från A-truppen ifjol. I övrigt är det helt nytt.

– Vi gjorde tidigt klart med Marcus och Joseph och det var tydligt att de ville vara kvar. Det är bara två spelare men det betyder något att någon stannar, det finns hjärta i de som är kvar. De kan vara med och berätta om tiden i SHL, vad man varit med om, vad klubben står för, vad vi vill.

Även om Karlskrona i och med att man spelade långt in på våren kom in sent på transfermarknaden så är man nöjda med laget som man fått ihop.

KHK har plockat upp ett knippe juniorer och värvat in ytterligare några förstaårsseniorer, men har också adderat spelare med allsvensk rutin som Robin Johansson, Daniel Norbe, Jörgen Karterud och Niklas Johansson.

Dessutom återfinns fem transatlanter i bygget: Drew Paris, Nick Pageau, Matt Carey, Kyle Osterberg och Justin Crandall.

– Patric (Larsson, sportchef) deklarerade tidigt hur han ville bygga laget. Vi tränare har följt den linjen och tyckt till om spelarna som kommit in, säger Molin.

– Vi började med att kolla vad vi själva hade i J20-laget och hur många vi kunde ta upp, fortsatte med att kolla upp andra juniorer som var lediga och intressanta, och har efter det byggt på med rutin i bland annat Niklas Johansson och några utländska spelare.

Ni har många unga spelare…?
– Att utveckla unga spelare är något som vi brinner för. Arto (Miettinen, assisterande tränare) jobbade så sent som ifjol med J20-laget och jag har tidigare varit talangutvecklare. Vi har lovande spelare och vi ser redan nu några som kommer att skjuta i höjden.

Ni har fem transatlanter i laget, vad ska de bidra med?
– De står för en lite rakare och aggressivare ishockey och det är på det viset vi vill spela, så vi hoppas att de ska smitta av sig lite på de andra spelarna. Sedan är det upp till mig och Arto att få in dem i det svenska spelet, men alla har varit i Europa så jag ser inga problem med det.

I SHL beskylldes Karlskrona stundtals för att spela en tråkig och defensiv hockey.

Den stämpeln vill man nu sudda ut.

– Vi satte oss ner tidigt i våras och pratade om hur vi skulle spela och tanken är att vi ska få se ett nytt Karlskrona i år jämfört med hur det såg ut i SHL. Vi ska spela med mer fart och aggessivitet än vi gjorde där, lite mer åt det hållet som Karlskrona spelade innan man gick upp, säger Molin.

Hur ser målsättningen ut?
– Vi har inte de ekonomiska resurserna att satsa på en snabb återkomst till SHL, utan vi gör en nystart och börjar om från början. Vi har ett helt nytt lag och ett väldigt ungt lag och är medvetna om att HockeyAllsvenskan håller en hög nivå. Med det sagt vill vi ge favoriterna i serien en riktig match. Vi vet att det finns många bra lag och att det blir en tuff säsong, men vi ser fram emot utmaningen.

Hur är då hockeytempen i Karlskrona?

Bra, enligt Ove Molin.

– Det fanns en tydlig besvikelse när vi åkte ur SHL, men samtidigt så hamnade vi ett läge i den ligan där vi förlorade väldigt många matcher och det finns inte så många som tycker det är kul, säger han.

– Publiken i Karlskrona älskar ishockey och det finns ett stort intresse, och jag tror till och med att de allsvenska lagen är mer kända för publiken här nere än lagen i SHL var, så jag hoppas och tror att folk kommer att stötta oss i vinter.

MÅLVAKTER

32 Arvid Holm - NY från Karlskrona J20
37 Robin Johansson - NY från Troja-Ljungby

BACKAR

3 Viktor Grahn - LÅN från Luleå
5 Mikael Kurki - NY från Kallinge/Ronneby
6 Drew Paris - NY från Cardiff
7 August Nilsson - NY från Växjö J20
11 Josef Ingman - NY från Kallinge/Ronneby
14 Joseph Berger - NY från Frölunda J20
23 Daniel Norbe - NY från Tingsryd
24 Nick Pageau - NY från Frisk Asker

FORWARDS

9 Axel Sundberg - NY från Växjö J20
10 Johan Schreiber - NY från Karlskrona J20
12 Viktor Liljegren - NY från RPI (tryout)
13 Kalle Miketinac - LÅN från Frölunda
16 Linus Karlsson - NY från Karlskrona J20
19 Kyle Osterberg - NY från Sparta
25 André Nordstrand - NY från Karlskrona J20
27 Matt Carey - NY från Leksand
28 Jörgen Karterud - NY från Västervik
29 Justin Crandall - NY från Esbjerg
31 Marcus Paulsson
39 Joseph Jonsson - Nytt kontrakt
49 Niklas Johansson - NY från Oskarshamn

TRÄNARE

Ove Molin
Arto Miettinen - NY från Karlskrona J20

» #14lag14analyser

Jonas Gustavsson