3 nycklar: "Tungt ansvar på 'nya' kärnan"
Publicerad: 2022-08-31
#14lag14analyser: Vilka blir nycklarna för Karlskoga i vinter? Vi lyfter fram tre detaljer som blir viktiga för att nå framgång.

LEDARSKAPET I GRUPPEN

BIK har alltid haft en stark kärna med spelare som varit länge i klubben och som satt en stark kultur. De senaste säsongerna så har dock den "klassiska" kärnan börjat urholkas. Spelare som Calle Berglund och Fredrik Höggren har fallit bort senaste åren, och till i år försvinner både Mikael Eriksson och Henrik Björklund.

Eriksson och Björklund har varit otroligt starka karaktärer i gruppen, spelare som hållit i BIK-andan, som drivit på gruppen både på och utanför isen, men också invidider som fått nya spelare att känna sig välkomna.

BIK har under åren börjat skapa en ny kärna med spelare som Wilhelm Westlund, Johan Larsson, Alexander Leandersson och Gustaf Franzén, plus Henrik Larsson och Juliuz Persson som kom hem i fjol. De där spelarna måste ta över stafettpinnen och hålla liv i BIK-andan. Att de lyckas med det är så klart en nyckel för BIK.

BEHÅLLA "VI MOT DEM"-KÄNSLAN

BIK har iscensatt en SHL-satsning, höjt spelarbudgeten, värvat fler "färdiga" spelare än brukligt och har en plan för renovering av klassiska Nobelhallen som kan bli verklighet inom kort. Från att ha varit ett lag som bråkat i toppen så är man nu ett på allvar etablerat topplag.

Känslan är dock att det är viktigt för BIK att behålla "vi mot dem"-känslan. BIK har alltid varit laget som slår underifrån, laget som ingen annan gillar på grund av sin fysiska och intensiva hockey, klubben som varje år tappar ett knippe spelare till SHL och räknas ut, men som likväl biter sig fast i toppen som en igel.

Bara för att budgeten ökar och truppen på pappret är mer slagkraftig så kommer inget per automatik att bli lättare. BIK är som bäst när man slår ur underläge, som bäst när gruppen sluter samman, och en nyckel är att behålla den indentiteten trots allt som sker runtomkring.

"SPECIALTEAMS"

Karlskoga var ett topplag i fjol men "specialteams" fungerade bara så där.

Powerplay var tionde bäst med 19,5 % och boxplay var sjunde bäst med 79,5 %. I slutspelet var siffrorna ännu värre: 17,2 % respektive 65,4 % (vi såg hur jobbigt BIK hade det i semifinalen mot HV71 i just "specialteams").

Ska BIK bli en legitim SHL-utmanare så måste spelet i båda spelformerna vässas upp.

Jonas Gustavsson