Truppen: "Finns en tydlig identitet"
Publicerad: 2022-09-17
#14lag14analyser: Hälften av spelarna är kvar sedan i fjol, hälften av spelarna har värvats in till i år. Här är Östersunds trupp.

Noterbart om Östersunds trupp:

– Östersund har 24 spelare i truppen. Tolv av dem är kvar sedan i fjol, tolv nya spelare har tillkommit.

– Ett av få kännbara tapp i truppen är profilen Elias Bjuhr som valt att lägga skridskorna på hyllan. Han finns dock kvar i klubben då han jobbar på kansliet.

– Det finns tydlig Östersund-identitet i truppen. Inte nog med att tolv spelare är kvar sedan i fjol, Östersund har även plockat in tre spelare som spelat i klubben tidigare: Kalle Johansson, Sebastian Fakt och Fredrik Strömgren.

– Östersund har velat få in allsvensk rutin i truppen och har också värvat ett knippe spelare som lirade i HockeyAllsvenskan i fjol. Trots det så har Östersund näst minst antal allsvenska matcher i truppen (1514 stycken) jämfört med de andra lagen.

– Kalle Johansson är den stora profilvärvningen. 29-åringen var juniorlandslagsman som ung och spåddes en lysande framtid, men körde sedermera fast. Karriären vände när han kom hem till Östersund i tre säsonger. Därefter har Johansson gjort 158 allsvenska matcher med Oskarshamn och Björklöven, testat på spel i SHL med Växjö samt gjort en sejour i Österrike.

{!A}

– Emil Forslund är tillbaka i HockeyAllsvenskan igen efter fem säsonger i SHL med Brynäs och Växjö. 28.åringen har tidigare spelat allsvenskt med Tingsryd (51 poäng på 150 matcher).

– De offensiva förväntningarna är höga på Sam Miletic. Den 25-årige amerikanen har gjort det bra i AHL genom åren och gör nu sin första sejour i Europa. Forwarden, som också beröms för sitt arbete och sina tvåvägsegenskaper, ska bidra med poäng.

– Oscar Eriksson har blivit en "joruneyman" i HockeyAllsvenskan. De två senaste åren har han hunnit spela i fyra (!) olika allsvenska klubbar (plus spel i SHL och HockeyEttan). Anledningen? Han har tillhört Skellefteå men lånats ut i många omgångar. Östersund blir femte allsvenska klubben på kort tid. 22-åringen har själv uttryckt att han vill ha lite lugn och ro och nu är han inte längre bunden till Skellefteå, utan är en ÖIK-spelare på heltid.

– Östersund har bytt lagkapten till den här säsongen. David Westlund har lämnat över sitt C till Linus Rotbakken. Från en rutinerad back till en annan rutinerad back alltså.

– Så sent som den gångna veckan så förstärkte Östersund truppen med centern Oscar Bjerselius. 21-åringen har spelat med Djurgården hela karriären men också gjort korta allsvenska lånesejourer i Väsby och Almtuna.

TRUPPEN

MÅLVAKTER
Samu Perhonen - NY från Odense
Isak Mantler - Nytt kontrakt

BACKAR
August Hansson - Nytt kontrakt
Linus Rotbakken - Nytt kontrakt
Albin Runesson - Nytt kontrakt
Oscar Eriksson - NY från Troja
David Westlund - Nytt kontrakt
Alexander Anderberg - NY från Södertälje
Karl Johansson - NY från Björklöven

FORWARDS
Henrik Marklund
Oscar Pentler
Fredrik Strömgren - NY från Nybro
Johan Mörnsjö - Nytt kontrakt
Jeremias Lindewall - NY från MoDo
Erik Rainersson - Nytt kontrakt
Emil Forslund - NY från Växjö
Casper Larsson - Nytt kontrakt
Jesper Fastesson - Nytt kontrakt
Kimi Koivisto - NY från KooKoo
Guillaume Leclerc - NY från Ljubljana
Sebastian Fakt - NY från Karlskoga
Carl Skärström - Nytt kontrakt
Sam Miletic - NY från Chicago Wolves
Oscar Bjerselius - NY från Djurgården

TRÄNARE
Kjell-Åke Andersson
Markus Molin

FÖRLUSTER
Linus Marcko, mv, Surahammar
Hugo Marklund, mv, GSK Hockey
Johan Grönquist, b, oklart
Niklas Nilsson, b, oklart
Roope Reini, b, Karlskrona
Christian Hägg, f, Väsby
Linus Lundström, f, Visby Roma
Axel Olsson, f, Väsby
Jesper Schiöler, f, Nyköping
Felix Lidgren, f, Dalen
Elias Bjurh, f, slutar
Vilgot Dahlén, f, Örnsköldsvik
Felix Filipsson, f, Örnsköldsvik

Jonas Gustavsson