Gudmundsson: "De ska driva oss offensivt"
Publicerad: 2022-09-13
#14lag14analyser: Martin Gudmundsson är personen som ersätter BÅDE Mattias Karlin och Emil Georgsson i Västervik. Nu siktar han på att föra klubben till femte raka slutspelet.

När Martin Gudmunsson svarar i telefon för den här intervjun så står han i en lägenhet till en spelare och fixar med möblerna.

Innan dess har laget haft träning och på kvällen väntar match.

Västervik-tränaren får hugga i där det behövs.

– Det är bara att stämpla in. Ibland får man agera flyttgubbe och hålla på med inredning, säger Martin Gudmundsson och skrattar.

I fjol kom han in i Västervik för att ersätta mångårige coachen Mattias Karlin som blivit synonym med klubben och som fört laget upp i HockeyAllsvenskan. Omöjligt uppdrag, hävdade många. Martin Gudmundsson bevisade motsatsen och förde Västervik till en åttondeplats i tabellen.

Nu har sportchefen Emil Georgsson också lämnat Västervik. Därmed kommer Martin Gudmundsson att dubbeljobba i år. Han är både sportchef och tränare.

Eller för att använda andra ord:

Martin Gudmundsson ska vara BÅDE Mattias Karlin och Emil Georgsson i år, båda de personer som hyllats och berömts så för sitt arbete i Västervik och fört klubben till framgångar som kanske inte borde vara möjligt med tanke på storlek och ekonomi.

– Västervik har gjort ett fantastiskt jobb senaste åren med Mattias Karlin och Emil Georgsson i spetsen. Jag fick komma in och axla Karlins roll i fjol och fick stor hjälp av Emil. Vi tog oss till slutspel igen, vann åttondelen men räckte inte till i kvartsfinalen mot HV71, säger Gudmundsson.

– Jag känner mig vid gott mod, jag fick en bra inkörsport förra året, och nu har Emil lämnat över till mig på ett fint sätt. Vi jobbar vidare på samma struktur fast vi är en man kort. Det är klart vi hade velat att Emil skulle stanna, men nu får vi som är kvar försöka fylla de skorna.

Är det inte splittrat att vara både tränare och sportchef?
– Det tycker jag ändå inte. Den stora skillnaden är väl att man måste lägga ner mycket mer tid under sommaren när man som tränare kanske har det lite lugnare och lite mer frihet. Sedan när vi kommer in i säsongen tror jag inte det blir så stor skillnad.

Nu har Martin Gudmundsson satt ihop sin första trupp.

– Jag tycker vi fått in bra karaktär i laget. Vi har många som vill framåt, som vill ta föreningen vidare, som vill driva gruppen till nya höjder. Vi har framförallt en bra arbetskultur och en bra mix.

Västervik brukar tappa nästan hela laget mellan säsongerna. I år är hela tio spelare kvar sedan i fjol.

– Det är vi inte vana vid. I fjol hade jag arton eller nitton nya spelare. Det var en strategi från början att vi ville behålla många spelare. Vi visste ju att Emil (Georgsson) skulle röra sig och vi ville verkligen ha kvar en stomme. Det har vi lyckats mycket bättre med i år jämfört med tidigare år.

Konstanterna Erik Gustafsson och Victor Öhman är alltid kvar… de blir viktiga?
– De betyder oerhört mycket för Västervik och för vårt lag. De kan föreningen utan och innan, men är också de första som ringer till de nya spelarna som vi plockar in.

{!A}

Smålänningarna har haft som tradition senaste åren att inhandla transatlantisk spets. I år är inget undantag. Backarna Daniel Brickley och Ian Edmondson samt forwardsen Marcus Vela, Grayson Pawlenchuk, Troy Loggins och Alexis D'Aoust tillkommer till årets lag.

– Tanken är att de ska vara med och driva oss offensivt. Framförallt forwardsen vi tagit in, backarna är med tvåvägsbackar. Det ser bra ut, det är killar som verkligen vill göra avtryck i Europa.

Georgsson var otroligt pricksäker i sina transatlantvärvningar, har du jobbat på samma sätt?
– Jag har fått en bra överlämning av Emil med arbetssätt, kontakter och agenter. Det finns en struktur i scoutingen som jag följer. Vi känner oss trygga med att fortsätta på den inslagna vägen.

Många av era nya transatlanter brukar hämtas från Nordamerika utan erfarenhet från Europa, är det en tillfällighet?
– Oftast så är spelarna lite billigare under sitt första år i Europa. Det är då de kommer hit för att visa upp sig. Prislappen brukar bli mycket högre andra året, och det är också anledningen till att vi inte kan behålla dem. Nu vet många att vi är ett bra skyltfönster, här får man sin istid, och det underlättar för oss.

Västervik träffade inte riktigt rätt på målvaktssidan i fjol. Edvin Olofsson öppnade starkt, men orkade inte hela vägen, och klubben plockade in två nya målvakter under slutspurten.

Nu har Emil Kruse återvänt. Han gjorde succé under senaste sejouren i Västervik och kommer nu tillbaka efter två år i Västerås och ett år i Danmark.

– Kruse har en status här i klubben, helt klart. Han gjorde en grym vinter när han var här senast. Vi hittade inte helt rätt på målvaktssidan i fjol. Nu får vi in någon mer både erfarenhet och driv och som inte är färdig med sin karriär utan som vill tillbaka till SHL.

Förra säsongens stora sorgebarn var powerplay.

– Ja, minst sagt, de hoppas vi ska bli bättre i år. Det var en av detaljerna som vi var mest missnöjda med i fjol, hade vi fått igång det så tror jag vi hade varit med och hotat ännu mer förra året. Vi har lagt extra stor vikt vid det under försäsongen för att hitta något som flyger i serien.

Västervik har varit i slutspel de fyra senaste åren. Målsättningen är densamma i år också.

– Jag vet inte vilken tränare som sa det, men i en serie där fjorton lag är med och tio lag går till slutspel så är det svårt att sikta på något annat. Jag tycker att vi har laget för att klara det.

Jonas Gustavsson