Lindbäck: "Har pratat om att vara jobbiga"
Publicerad: 2019-12-05
Publikfavoriten och arbetsmyran Måns Lindbäck har vuxit ut till en viktig kugge i Södertälje. I år har både ansvaret och istiden skruvats upp.

Han svarade för ett drömmål under onsdagen med fint driv, en vass dragning och sedan en runda runt buren innan han tryckte in pucken köksvägen.

Han satte dessutom en puck till efter en eminent passning av Hugo Gustafsson.

Måns Lindbäcks offensiva produktion har skruvats upp i år, men han är framförallt känd för sitt lojala arbete i varje match.

– Jag försöker bara göra mitt jobb varje dag. Jag ska jobba hårt och göra mina lagkamrater bättre, säger Måns Lindbäck ödmjukt.

Han lägger till:

– Men jag kan hitta på lite saker med pucken ibland också.

Vill du vara en poängspelare?
– Jag ser mig som en hårt jobbande forward som ska kunna göra lite poäng då och då. Jag gör alltid det hårda jobbet först, sedan brukar allt annat komma ur det. Sedan beror det givetvis på vad man har för roll. Jag har mest haft en defensiv roll med mycket boxplay-spel i Södertälje, då är det svårare att leverera i offensiven.

Tack vare sitt outtröttliga slit så har Måns Lindbäck snabbt blivit en publikfavorit i Scaniarinken.

Hans betydelse för laget har understrukits av att han fick ett A på tröjan inför den här säsongen.

23-åringen är inne på sin fjärde säsong i A-laget och får redan stämplas som någon form av "veteran" i ett lag som haft hög omsättning senaste åren.

– Vi har några spelare som varit med ett tag, som Lucas Carlsson och Alexander Sahlin, men visst har jag varit med i några år också. Jag vet inte om jag känner mig som en veteran ännu, men visst, jag kan klubben och staden och kan visa nya killar runt, så är det ju.

{!B}

Måns Lindbäck kom till SSK redan under gymnasietiden.

Via spel i J18 och J20 har han tagit sig hela vägen upp i A-laget. Han fick debutera under Kvalserien våren 2016 när SSK efter ett år i HockeyEttan tog klivet upp i HockeyAllsvenskan igen, och sedan dess har han varit bofast i laget.

– Det var kul att få chansen i kvalet. Säsongen med J20 var slut så jag fick komma in och göra en del byten, säger Lindbäck.

Hur var det att få chansen i ett så viktigt kval?
– Det är klart att jag var nervös, men jag kom in i ett lag som vunnit väldigt mycket så stämningen var bra. Det var bara att komma in och flyta med. Det var jättekul och roligt att få vara med vid glädjen när avancemanget blev klart.

Hur var den glädjen för dig som bara var med på lite av resan?
– Det är klart jag hängde med i glädjen. Jag representerar SSK och ville att klubben skulle gå upp. Jag hade sett dem spela under säsongen och att få vara med laget just då var en bonus.

Lindbäck är en av många juniorer som fått chansen i Södertälje de senaste åren. SSK lyfter upp juniorer varje säsong och färska exempel är Hugo Gustafsson och Calle Wäng.

– Klubben är bra på att släppa fram juniorer. Det skapar intresse kring klubben bland unga spelare. Gör man det bra som junior så vet man att chansen finns att spela i A-laget. Den moroten ska juniorer ha, och den moroten finns i SSK.

{!C}

Karriären i HockeyAllsvenskan har hittills varit händelserik för Lindbäck.

Första året tvingades Södertälje kvala sig kvar i HockeyAllsvenskan, andra året blev det ett tränarbyte, ifjol missade SSK kvalet uppåt och i år har det blivit ett tränarskifte igen. Lugn och ro har knappast präglat inledningen på seniorkarriären.

– Första året var tufft. Vi kom rejält sist om jag inte minns fel. Samtidigt gjorde det att vi kunde förebereda oss ordentligt på kvalet, och det tror jag hjälpte oss. Det var ett lärorikt år för mig på många sätt, säger han.

– Ifjol hade vi höga ambitioner men kom bara nia i tabellen, det tog hårt på mig måste jag erkänna.

Alla situationer och händelser har fått Lindbäck att växa som människa och spelare.

– Jag känner att jag tar steg för varje år som går och blir bättre och bättre. Jag samlar rutin hela tiden och lär mig nya saker. Jag har fått chansen att spela med många rutinerade spelare genom åren som vet vad som krävs för att vinna. Jag har tittat och lyssnat på dem, och sedan testat vad som fungerar för mig.

Måns Lindbäck har det mesta i sitt spel för att bli en gjuten kärnspelare i SSK.

Han har arbetskapaciteten, den offensiva finessen och klubbhjärtat.

Dessutom kan han spela både center och vinge, vilket gör honom ännu mer värdefull.

– Jag är vinge egentligen, men jag har fått kliva in och spela center en hel del. Det funkar också, jag känner mig inte obekväm där, jag var center en del i junioråldern. Jag kliver in där det behövs.

Din istid har ökat i år, vad säger du om det?
– Det är kul att få förtroende. Jag försöker göra mitt bästa av det i varje match. En del i det är att jag spelar mer powerplay nu. Jag får spela i alla spelformer.

Lindbäck har också, till synes, blivit lite elakare på isen senaste tiden.

Det har börjat skönjas en lite "pain in the ass"-känsla i hans spel.

– Vi har pratat lite om att vara jobbiga för motståndarna. Det är något jag försöker anamma, även om man ska tänka till kring vad man gör också, säger han.

Har du koll på spelarna du möter?
– Jo, jag har koll, jag vet vilka som är de andra lagens toppspelare och vilka som behöver störas.

{!D}

Södertälje har hittills haft en höst som varit upp och ner.

Efter tränarbytet, och en del ändringar i truppen, så har vinstfrekvensen ökat på sistone.

– Vi måste framförallt börja vinna fler matcher i rad och vara konsekventa i vårt arbete hela tiden. I 60 minuter. Vi har haft problem i tredjeperioderna, vi måste vinna dem oftare.

Har du någon förklaring?
– Vi går ifrån saker. Vi är inte tillräckligt konsekventa. Vi har pratat mycket om det.

Ni kan vara konsekventa i två perioder, och sedan rasar det?
– Det är mentala aspekter bland annat. Hade jag svaren på varför det blir som det blir så hade vi löst det för längesedan. Vi jobbar på det.

Ni skiftade i båset för en tid sedan, vad har det gett er?
– Det blev en förändring. Vi har haft bra snack i laget och löst en del grejer. Med all respekt för Ulf Lundberg så har vi fått ihop det bättre nu.

Det har också varit en del omsättning i truppen?
– Det är ganska vanligt att spelare kommer och går, om det sedan är en eller tio vet man aldrig. Jag tycker att vårt lag varit bra på att få in nya spelare i gruppen och jag hoppas alla har känt sig välkomna. Jag tycker inte det varit något problem.

Nu hoppas Måns Lindbäck att kurvan pekar uppåt för SSK framöver.

Det förtjänar inte minst fansen, menar han.

– Det är jättekul att SSK berör så många. Jag har sagt det innan och säger det igen, utan våra fans är vi ingenting. Det är kul att de är så engagerade.

Jonas Gustavsson